Eelnev on vaid üks põhjus, miks Uuesalu soovib külastaatust. Neil on juba praegu väga palju küla tunnuseid. Lugege Uuesalust lähemalt siit.

Augustikuise artikli lõpetasin sõnadega: „Uuesalu inimesed ei ole aga alla andnud ning külastaatuse saamise nimel tegutsetakse edasi." Ja võitlus jätkuski. Nüüdseks ongi jõutud niikaugele, et olemas on küla moodustamise eelnõu ning piiride ettepanek. Üks Uuesalu-poolne eestvedaja Ülle Kullör andis teada, et sealsed inimesed ootavad juba pikisilmi, millal saaks küla asutamist tähistada.

Uuesalu saab külaks 2013. aasta teises pooles

Rae valla juht Mart Võrklaev on meeleldi valmis selgitama, mida ühe küla moodustamine tähendab. Siin on oma protseduurilised reeglid, mis ei luba kuidagi väga kiireid lahendusi ning küla moodustamist lähematel kuudel.

„Hetkel on raske prognoosida, millal Uuesalu ametlikult külaks saab. Uue küla moodustamise aluseks on Regionaalministri määrus, minimaalselt võib selleks kuluda pool aastat," ütles Võrklaev alustuseks.

Kuni aasta lõpuni saavad kõik asjaomasel territooriumiosal elavad alalised elanikud ja kinnisasja omanikud esitada vallamajas avalikustatud eelnõu kohta ettepanekuid, arvamusi ja proteste. Samuti võib veel 2 nädala jooksul peale avalikustamist oma arvamusi esitada.

„Seejärel saame  algatada asutusjaotuse muutmise ning kui kõik laabub plaanipäraselt, siis saab vallavolikogu eelnõud arutada veebruari korralises volikogus," jätkas Võrklaev.

Pärast KOV Volikogu otsuse vastuvõtmist ühe kuu jooksul esitatakse asutusjaotuse muutmise toimik  maavanemale kontrollimiseks ning kooskõlastamiseks katastripidajaga.

Maavanem edastab toimiku koos oma arvamuse ja katastripidaja kooskõlastusega ühe kuu jooksul Siseministeeriumile kontrollimiseks.

„Nii maavanem kui Siseministeerium võib tagastada materjalid Rae vallavalitsusele  puuduste kõrvaldamiseks, mis omakorda pikendab aega, mil Uuesalu ametlikult saab külaks. Kui kõik läheb plaanipäraselt peaks saama Uuesalu küla moodustamine teoks järgmise aasta teisel poolel," ütles Võrklaev lõpetuseks.

Seega mitu etappi on veel läbida ning kiireid arenguid ei ole siin oodata, kuid tundub, et vallavalitsus ja -volikogu on nüüd kodanike soovi tõsiselt arvesse võtnud.