Kooli minejad said vallavalitsuselt kingituseks nimelise kotikese, Walkingi kingaäri kinkekaardi ja lilleõie. Õppimise tarbeks kingiti aabits ning Selveri poolt liitrise vanillijäätise kupong.

Päästeameti ja politsei teavitustöö septembrikuus

Päästeameti töötajad tutvustasid 7. septembril 1. klassi õpilastele oma tööd. Lisaks jagati tuleohutusalaseid teadmisi ja esitleti päästjate töövarustust. Politsei helkurikampaania toimus 15. septembril ja oli samuti suunatud 1. klassi õpilastele. Kõneldi pimedal ajal liiklemisest ja helkuri kandmise vajadusest. Päästeamet viis 14. septembril kooli personali seas läbi tuleohutusalase õppepäeva, mille raames näidati õppefilmi,jagatiteoreetilisiteadmisijavastati tekkinud küsimustele. Nädal hiljem avanes kooliperel võimalus omandatud teadmised praktikasse rakendada – häirekella helin nõudis reageerimist.

Rebaste ristimisest ja õpetajatepäevast

Rebaste ristimine on päev, mida 12. klassi õpilased pikisilmi ootavad ja millest rebased, 10. klassi õpilased igal võimalikul viisil pääseda üritavad. Rebaste päev algas riiete vahetamisega, selga tuli panna abiturientide poolt toodud riided ja jalga haiglates kasutatavad sinised sussid. Koolikotiks oli sel päeval kilekott. Vajalikud muutused on seetõttu head, et siis ei määrdu õpilase enda riided ja muu koolivarustus. Ristimise tippsündmuse, vande andmise järgselt loeti rebased gümnaasiumiastmes õppivate noorte väärilisteks.

Õpetajatepäeva korraldamisel vajasid 12. klassi õpilased 11. klassi õppurite kaasamist. Tunde andsid sel aastal mõlema klassi õpilased. Koolis vahetus võim – õppealajuhataja Tiiu-Marika Puštšenko tervitas kogunemisel uut õppealajuhatajat Hanna Laura Sabolotnit heade sõnadega. Õpetajatepäeva hommikul musitseerisid klaveril Nazar ja Prohor Altorv. Suur tänu poiste klaveriõpetajale ja musikaalsetele õpilastele!

Õpetajatele mõeldes esitasid 1. klassi õpilased Laura Johanna Kask, Darja Reinova, Aila Jürgenson, Karolina Uustal põneva dialoogi. Särasilmsed ettevõtlikud tüdrukud meisterdasid dialoogi tarbeks päikese ja otsisid tillukese akordioni, mis etlejal kindlasti pidi olemas olema ning oskasid mõelda ka teadustaja rolli peale. Kõigest sellest sai tänuväärne, ehe, julge ja särasilmne esitus. Aitäh Teile!

Õpetajatepäeval õppisid õpetajadki. Kunstiajalootunnis oli vaja kirjutada loetud teksti põhjal kokkuvõte teemal „Kunst“ ja hiilata joonistamisoskusega teemal „Minu suvi“. Lisaks pakuti nuputamisülesandeid ja tuli kirjutada ning ette kanda luuletus. Nagu õpilastele kohane püüdsid sel päeval õpilase rollis olevad õpetajad gümnaasiumiastme õpetajate rahu rikkuda. Segati tundi, ei allutud korraldustele, raadioruumi abil püüti segada ainetunde. Päev oli tore ja vaheldusrikas ning seda ennekõike tänu 11. ja 12. klassi aktiivsetele õpilastele. Aitäh!

Näitused kaunistamas ja õpetamas

Algklasside õpilased on õpetajate eestvedamisel enim üritustel esindatud ja võtavad rõõmuga enda korraldada mitmesuguseid toredaid ettevõtmisi. Sügise saabumise auks korraldasid algklassid „Sügisnäituse“, kus said eksponeeritud nii puulehed, taimed, seened, aiasaadused kui ka meisterdatud kompositsioonid. Tänusõnad õpetaja Reet Karlsonile, Eda Välimetsale, Anne Jõgile, Katrin Juusele.

„Õunanäitus“, mille eestvedajaks oli õpetaja Katrin Juuse, oli õpetlik ning omanäoline. Üleriigilise matka „Reipalt koolipinki“ jätkuks on koolimaja algklasside koridoris ja uue korpuse fuajees üleval matkateemaline näitus. Õpilased kirjutasid matkast, matkamisest, loodusest nii luuletusi kui ka jutukesi ning joonistasid kauneid pilte. Lisaks kroonivad näitust matkal tehtud sügislooduse fotod. Aitäh Teile, andekad fotograafid!:RenoReest,Raul Kaarlõp, Alex Põdra, Saskia Kask, Kaidi Pikner, Annika Orgla, Kelly Kurs, Lisette ja Maria Nagel, Merlin Paal, Kersti Rajamets.

„Mihklilaat“ ja „Liiklushommik“

Mihklipäeval toimus õpetaja Diana Aunapi eestvedamisel algklasside koridoris vahetundide ajal „Mihklilaat“, kus 2. ja 3. klassi majandusõpilased said müüa enda valmistatut. Osta oli võimalik kiluvõileibu, lastepäraseid võileibu, erinevaid kooke ja maiustusi, käsitööd. Sirguvate noorte müüjate kaubad olid suuresti müüdud juba teise vahetunni lõpuks. Iseenesest on see märk hästi toimivast ettevõtmisest ja ostmise-müümise naudingust. Tore laat sai teoks tänu ettevõtlikule õpetajale Diana Aunapile ja tema tublidele majandusõpilastele. Uue laada ootuses – aitäh!

Oktoobrikuu esimese veerandi viimasel päeval toimus aulas „Liiklushommik“, kus 4. klassi liiklusringi õpilased tutvustasid omandatud teadmisi liiklusmärkide vallas. Teoreetilise osa kinnistamiseks mängiti erinevad liiklusolukorrad läbi ka praktiliselt. Meeldiv oli, et teiste klasside õpilased kaasati õppimise, teada saamise protsessi ning neid kutsuti liiklussituatsioonidest osa võtma. Lisaks mängiti õpitud liiklusmärkide ja nende tähenduste põhjal tähelepanu, keskendumisvõimet ja mälu treenivat mängu, mille jätkuks said klassid liiklusmärkide teemalist doominot mängida ning kõige tipuks täita õpitu baasil klassis töölehte. Liiklusringi juhendaja on õpetaja Katrin Juuse, kellele kuuluvad tänusõnad.

Külas YFU Eesti noored ja kirjanik Aidi Vallik

27. septembril külastasid kooli YFU Eesti noored, kes tutvustasid vanematele õpilastele välismaal vahetusõpilasena õppimise võimalusi. Vahetusõpilaste kogemustel ja soovitustel baseerunud presentatsioonil näidati õpilastele pilte ja jagati välismaale õppima asumisega seoses informatsiooni. Samuti tutvustati, kuidas on võimalik sponsoritelt rahalist toetust saada, sest sõit, õppimine ja vahetusperes elamine ning kõik muu sinna juurde kuuluv on päris kallis. Ent ükski neist õpilasvahetuse noorest ei kahetsenud ette võetut, ka siis mitte, kui ei osatud ainsatki sõna rääkida vahetusmaa keeles ja selgus, et sealsed inimesed ei mõistnud rääkida inglise keeles.

Samal päeval kohtus kooli aulas lugejatega menukas kirjanik Aidi Vallik. Nimetatud autori teosed „Kuidas elad, Ann?“ ja „Mis teha, Ann?“ on põhikooli kohustusliku kirjanduse nimistus ja seega aktuaalsed ja kõneainet pakkuvad. Kirjanik kõneles oma elust ja kirjanikuks saamise teest ning ootas meelsasti õpilaste küsimusi, millele vastata. Küsimusi just palju ei esitatud, ent rõõm, loetud või lugemisele tuleva raamatu autorit kohata, jääb. Aidi Vallikuga oli võimalik kohtuda tänu raamatukogu töötajatele.

Projekt „Tagasi kooli“ tõi kooli kaks lektorit

„Hea õpetaja kuu“ ja „Tagasi kooli“ projekti raames külastasid Iisaku Gümnaasiumi kaks lektorit. 20. oktoobril võis kuulata Tallinna Ülikooli lektori Hindrek Lootuse loengut „Euro poliitiline taust“ ning 21. oktoobril andis näidistunni teemal „Vadjalased“ Tartu Ülikoolis etnoloogiat õppiv tudeng Siim Kera. Viimati nimetatu kõneles vadjalaste eripärast ja välja suremise ohust, tõi näiteid vadjalaste keelest, kultuurist ning tutvustas vadjalasi filmivahendusel. Tallinna Ülikooli lektor kiitis maakoolide ühtehoidvat atmosfääri ning suurepäraseid tehnilisi võimalusi Iisaku Gümnaasiumis.

Põnevaid ettevõtmisi jagub

Õuesõppepäev leidis aset Kohtla-Nõmmel, millest võtsid osa 8.-12. klassi õpilased õpetaja Relika Kaljumäe eestvedamisel. Estna Foto fotograafidtegidkoolisklassi-, portree- ja sõbrapilte 6. oktoobril. Muuseumi korraldataval üritusel „Ühe kakukese lugu“ osalesid algklassid ning 5. ja 7. klass. Teatrielamusest saadi osa 5. oktoobril, mil lasteteatri „Sõber“ toredad näitlejad etendasid kooli aulas lasteaia- ja algklassilastele näidendi „Poiss, kes otsis nime“. Näitemäng oli täis laulu, tantsu, pillimängu, indiaanihõngu ja õpetlikkust. Aitäh väikestele teatrihuvilistele, tänu teile sõidavad teatrid maale!

Õpilasesindusel on uus koosseis

Õpilasesinduse uus koosseis on koos käinud kolmel korral. Õpilasesinduse presidendiks valiti Karen Isabel Talitee, kelle õiguseks on sel õppeaastal osa võtta õppenõukogu ja hoolekogu koosolekutest ning kelle meeldivaks kohustuseks on õpilaste huve kõige valjuhäälsemalt esindada. Nimetatud ettevõtlik neiu õppis aasta vahetusõpilasena Ungaris, mille tulemusena on hakkama saamise oskus, suhtlemisjulgus, algatus- ja empaatiavõime ning positiivne ellusuhtumine kahekordistunud. Tänan õpilasi, kes leiavad aega ja tahet osaleda õpilasesinduse töös, eesmärgiga noorte ideed päevavalgele tuua ja ellu viia!

Elu on täpselt nii ilus kui ilusaks me ta ise elada oskame – selline juhtlause pikkadel sügisõhtutel võib olla teenäitajaks ja tiivustajaks.