1. klassi õpilastele eraldi, kooli aulas, saatjaks 12. klassi õpilased, kes hiljem väiksed koolijütsid käekõrvale võtavad ja Tõrvandi koolihoonesse oma klassidesse saadavad.

Ülenurme Gümnaasiumis alustas uut õppeaastat 652 õpilast 29 klassis, neist 68 õpilast kolmes esimeses klassis.

Tagasivaade suvesse

Tore oli eelmise õppeaasta lõpus tõdeda, et kõik meie õpilased sooritasid eksamid väga hästi. Põhikooli lõpueksamitest oli koguni 81% õpilastest eksamihindeks „4" või „5". Nii head tulemust eelnevatest aastatest ei mäletagi! Gümnaasiumi riigieksamid sooritasid samuti kõik meie õpilased edukalt. Iga kolmas neist sai vähemalt ühel riigieksamil tulemuse, mis oli üle 80 punkti, samas kui ainuüksi matemaatika riigieksamil oli vabariigis ebaõnnestujaid ligi 400.

Koolid tegutsevad ka suvel. 1.-3. juulil Tallinnas toimunud noorte laulupeol „Maa ja ilm" osalesid meie kooli 166 õpilast kas mudilas-, poiste-, laste- või segakoori koosseisus. Kõik meie kooli koorid on hinnatud kõrgeima kategooria väärilisteks.

13.-21. augustil osales Ülenurme Gümnaasiumi 7-liikmeline võistkond Pekingis Pierre de Coubertini rahvusvahelisel Noortefoorumil. Saime järjekordselt kinnitust, et meie õpilased on väga tublid koguni maailma mastaabis. Võistlus, kus kõik alad olid kõigile kohustuslikud, hõlmas viit spordiala - teadmiste testi, isetegevust ja kolme rühmatööd koostöös erinevate rahvaste lastega üle maailma. Meie lastel läks igal pool hästi.

Võimalused suurenevad ja nõudlikkus kasvab

Sellest õppeaastast rakendub koolis uus õppekava 1., 4., 7. ja 10. klassis, millega väheneb õpilase kohustuslik koormus ja suureneb valikainete arv ja seega ka võimalus nende vahel valida. Senistele valikainetele lisandub sügisest soome keel ja uurimistöökursus, aga neid valikkursusi võib veelgi juurde tulla. 11. klassi loodusainetes teeme koostööd Tartu Ülikooliga ja õpilasi õpetavad ülikooli õppejõud. Gümnaasiumis muutub uurimistöö kohustuslikuks.

Sellest sügisest on võimalik alustada õpinguid treenerikutse saamiseks nii korvpallis, kergejõustikus kui laskmises. Ülenurme Gümnaasiumi juures jätkab tööd Tartu Ülikooli Spordiklubi Korvpalliakadeemia.

Äsja alustanud 10. klasside õpilased peavad nüüd kindlasti rohkem pingutama kõikides ainetes. Kohustuslikud on kolm riigieksamit: emakeel, matemaatika (lai või kitsas kursus) ja võõrkeel. Enam ei ole võimalik teha riigieksameid möödaminnes, eesmärgiks minimaalsed 20 punkti, vaid sooritatuks loetakse eksam alles siis, kui vähemalt 50% vastustest on õiged.

7.-9. klassi õpilastel tuleb osaleda kas üksi või mitmekesi kooli poolt määratud ja õpilase poolt valitud loovtöö projektides. Põhikoolis tervikuna muutuvad erinevad õppekäigud õppekava kohustuslikuks osaks.

Ülenurme Gümnaasium - UNESCO ühendkool

Selline rõõmusõnum saabus just vahetult enne kooliaasta algust - Ülenurme Gümnaasium on sellest sügisest UNESCO ühendkool. Selles võrgustikus on Eestist 18 kooli. Kuulumine UNESCO ühendkoolide võrgustikku annab võimaluse meie õpilastel osaleda teaduskonverentsidel ja ÜRO simulatsioonimängudes, tähtsal kohal on mitmed väärtused: teiste kultuuride tundmaõppimine, sotsiaalne õiglus, demokraatia, inimõigused ja jätkusuutlik areng.

Mitmekülgset haridust ei saa ainult klassitundidest, vaid ka muusika-, spordija huviringidest. Ülenurme Gümnaasium pakub oma õpilastele jätkuvalt võimalusi osaleda vähemalt 30 huvialaringis ja seda kõike tasuta. Loodan, et pärast väsitavat õppetööd leiab iga õpilane endale huvitegevuse oma koolis ja osaleb aktiivselt kõigil kooliüritustel. Kõik ringid alustavad tööga juba septembri teisel nädalal.

Enamasti räägitakse lapsele, et ta peab hästi õppima Väärtuseks ei ole teadmiste puhul nende olemasolu, vaid mõtlemis- ja analüüsioskus, mis kujuneb siis, kui õpilane leiab väljundi, mis teda motiveerib. Mõni teab päris palju, aga ei oska nende teadmistega mitte midagi peale hakata.

Ülenurme Gümnaasiumi moto on „Õpi ja arene!". Kool ja õpetajad on selleks

valmis, et iga õpilane saaks parima võimaliku hariduse renoveeritud Ülenurme Gümnaasiumis.

Õpilaste toitlustamisega alustasime 2. septembril. Koolilõuna on põhikooli õpilastele tasuta, gümnaasiumiõpilase lõuna maksab 0.83 eurot. Samuti toitlustatakse pealelõunasel ajal kõiki meie pikapäevarühma õpilasi valla kulul ehk tasuta. Individuaalseid riidekappe saab rentida õppeaastaks kogumaksumusega 14.40 eurot. Kõik arveldused kooliga toimuvad Ülenurme Vallavalitsuse arvelduskontole nr 10102034606009 (SEB pank) või 221028618198 (Swedbank), näidates ära õpilase ees- ja perekonnanime, klassi ja selgituse, mille eest tasuti.

Soovin kooli juhtkonna nimel kõigile õpilastele, õpetajatele, lapsevanematele, õpilasesindusele ja partneritele edukat koostööd ja head uut 2011/2012. õppeaastat!