Pooled grupiliikmed on haiguse või trauma tagajärjel täiskasvanuna ratastooli sattunud. Nagu iga püsiv haigestumine, toob selline elupööre paratamatult kaasa elumuutuse. Tihti katkevad suhted, tekib depressioon ning kahtlus oma võimekuses ja vajalikkuses.

Võimalus oma elukvaliteeti parandada tekkis taastumiskursusel, mis käivitus koostöös  MTÜga Eesti Psühhosotsiaalse Rehabilitatsiooni Ühing projekti “Psüühilise erivajadusega inimeste ja nende lähedaste sotsiaalse kaasatuse suurendamine tugi- ja eneseabigruppide abil - DUO projekt” raames. DUO projekti kaasrahastab Euroopa Sotsiaalfond, idee on sündinud koostöös kolleegidega Soome ühingust Mielenterveyden Keskusliitto. Programmi põhimõte on, et iga inimene on oma elu parim asjatundja ja kriisist taastumisel tuleb see asjatundlikkus kasutusele võtta. Gruppi juhib Duo tööpaar: kutseline aitaja ning kogemusnõustaja ehk inimene, kellel on oma taastumise kogemus, mille põhjal ta teisi inimesi nõustab.

Neli kuud kestnud ühisürituste, -tegeluste ja -käikude jooksul on osalejad adunud, et positiivsed elumuutused saavad alguse pisiasjadest, mis hiljem moodustavad vundamendi suuremale eesmärgile. Omasuguste rühmas on lihtsam jätta stressi  põhjustanud minevik ja leida jõudu tänaseks päevaks ning tulevikuks. Juhendajana olen saanud väga erakordse kogemuse ja omandanud uusi grupitöö toetamise oskusi.

Soov on veebruaris alustada veel ühe taastumiskursusega  töötutele inimestele, kes on mistahes põhjusel kogenud vaimse tervise kriise. Töö kaotamine põhjustab stressi, mis võib kaasa tuua erinevaid terviseprobleeme. Samuti võib psüühikahäirest taastujal olla raske tööle naasta.

Kokkusaamistel luuakse turvalisust tagavad ja selged raamid, millest üks olulisem on kokkulepe, et kursusel kuuldud isiklikest asjadest ei kõnelda kõrvalistele inimestele. Kuna grupitöö üks põhimõtteid on elamine hetkes ehk siin ja praegu, saab seda koos harjutada. Selle asemel et muretseda tuleviku või kurvastada mineviku pärast, keskendume oma võimetele ja tugevatele külgedele. Nii märkab vajadusi, mis aitavad taastuda, ning inimene saab hakata nendega arvestama ja elu selle järgi korraldama. Projektist võib lähemalt lugeda www.epry.ee/duo.

Tugigrupp saab esimest korda kokku 17. veebruaril. Rühma ootan kuni 10 osalejat, kellel palun ühendust võtta telefonil 51 28 137 või kirjutades meilile vaike.pahn@sakuvald.ee.