Nüüd siis uutest Volikogus vastuvõetud määrustest ja vallavalitsuse kinnitatud kordadest. Novembrikuu volikogus tehti parandusi «Vormsi valla eelarvest sotsiaaltoetuste määramise, maksmise ja sotsiaalteenuste osutamise korda». Seadustati toetused, mis olid küll eelnevalt olemas, kuid polnud konkreetse seadusega kinnitatud: näiteks peretoetused üksikvanematele ja paljulapselistele peredele, lasteaia õppemaksu soodustus kahe ja enama lapse lasteaias käimise korral, koolitoetustele lisati tasuta koolilõuna ja töövihikute saamise võimalus ning toetus huvialaringidest osa võtmiseks, samuti pensionäride sõidusoodustus kohalikul bussiliinil. Siinkohal ongi mul palve, et nagu kõigi muudegi soodustuste ja toetuste taotlemisel nii ka pensionäride sõidusoodustuse saamiseks palun anda endast teada sotsiaaltöö spetsialistile.

Teine õigusakt, mis tekitas väga palju pikki arutelusid ja mille kinnitas novembri kuu volikogu oli «Vormsi vallas elavale üliõpilasele makstava stipendiumi suurus, maksmise tingimused ja kord.» Vallavalitsuse algatatud eelnõu eesmärk on maksta stipendiumi Vormsi vallas elavale ja Vormsi Lasteaed – Põhikooli lõpetanud üliõpilasele heade õpitulemuste eest. Põhistipendiumiga on võimalik premeerida üliõpilast hea õppeedukuse eest ning anda võimalus taotleda ka lisastipendiumi kui üliõpilane kirjutab oma kursuse- või diplomitöö Vormsi valla arengut silmas pidades või Vormsi valla arengukavale jms. uurimistöö tegemiseks või andmete kogumiseks. Põhistipendiumi suuruseks on 200 € semestris, kui üliõpilase keskmine hinne on olnud 3,5 – 3,99-ni ning 400 € semestris kui keskmine hinne on olnud 4,0 ja kõrgem. Lisastipendiumi suurus on ühekordselt 320 €.

Aasta viimases volikogus muudeti «Hooldajatoetuse määramise ja maksmise korda». Sotsiaalhoolekande seaduse muutmisega võeti vastav kohustus omavalitsustelt ära ja paljud omavalitsused ka lõpetasid igasuguse hooldajatoetuse maksmise. Vormsi vallas jäi see alles ning volikogu ja vallavalitsus on õigusaktiga mitmeid kordi töötanud. Vastava määruse § 6 lõige 3 sätestab, et hooldajatoetust ei maksta juhul, kui pereliikmetel on hooldatava suhtes ülalpidamiskohustus vastavalt perekonnaseadusele, seega on ülalpidamiskohustus nii puudega eaka lastel kui ka lastelastel.

Arvesse võttes Vormsi valla saarelisust ja seda, et paljude eakate lapsed ja lapselapsed on mandril on vald leidnud võimaluse neile eakate hooldajatele maksta hooldajatoetust pooles kehtestatud määras. Vallavalitsus võtab küll osa kohustust enda kanda kuid annab võimaluse ka lähisugulastele oma lähedase hooldajale toetust juurde maksta, et saavutada veel parema kvaliteediga ja üksikasjalikum hooldus. 2010. aasta viimane kinnitatud õigusakt oli «Eluruumi alaliste kulude piirmäärade kehtestamine toimetulekutoetuse määramisel».

Eelkõige puudutab see toimetulekutoetuse saajaid, kellele nüüd suuremate piirmäärade alusel eluasemekulusid kompenseeritakse. Eelmine kinnitatud määrus selle kohta oli aastast 2003 ja selle aja jooksul on nii eluasemekulud kui ka kõik muu oluliselt kallinenud. Eluasemekulud ja toimetulekutoetuse eraldab omavalitsusele Eesti riik, kuid määruse nende maksmiseks kinnitab kohaliku omavalitsuse volikogu.

Veel ühest, vähem rõõmsamast asjaolust. Sel aastal katkes pikaajaline, ilusate traditsioonidega heategevuslik üritus. Nimelt lõpetasid meie Rootsis elavad sõbrad annetuse tegemise Vormsi eakatele. Viimane annetus 2009 aasta lõpus oli tingimusega, et raha ei jagataks eakatele kätte, vaid soovitati teha ühisüritus korraga kõigile Vormsi pensionäridele. Terve 2010 aasta jooksul pidasime aru koos eakatega, vallavalitsuse ja sotsiaalkomisjoniga, milline peaks olema korraldatav üritus, kuid üheselt rahuldavale tulemusele ei jõudnudki. 2010 aasta lõpus aga paluti Rootsi poole pealt, eraldatud raha tagasi maksta.

Uus aasta on küll alles alanud, kuid aeg liigub kiiresti, varsti on kevad ja suured lumevallid sulavad ära ning taas on natuke kergem oma tegevusi ja toimetusi korraldada.

Panen siia kirja veelkord oma uue telefoninumbri vallamajas, neile kes ei tea, et saaksime suhelda ja informatsiooni vahetada – 47 24 070.