27. oktoobril 2012 loodi Rabivere külaseltsing, mille liikmed hakkasid üheskoos 17. augustil toimunud Rabivere külade külapäeva korraldama.

Projekti Leader programmile kirjutas Kirsti Solvak koostöös Peep ja Rita Torgo, Kristi Meriloo ja Ulvi Pähklemäega, mis meie suureks rõõmuks ka toetust leidis.

Külapäev algas traditsiooniliselt võrkpalliga, kuhu ühtekokku registreeris neli võistkonda, mis koosnesid suuresti oma küla endistest ja praegustest elanikest.

Koguneti meenutushetketeks Rabivere vana külakooli mälestuskivi juures, kus endised Rabivere külakooli õpilased Kalle Talviste, Priidik Saare ja Avo Rammus meenutasid kooliaega.

Mälestuskivi juures sai pildile 13 endist õpilast. Olid avatud erinevad töötoad.

Käsitöö töötoas sai Liina Meresmaa juhtimisel õppida heegeldama fileepitsi, mesinduse teabetoas tutvustas Mait Alunurm mesiniku tarvikuid, Margit Veskimäe tutvustas ravimtaimi ja nendest tehtavaid ürditeesid ning jagati infot koduse leiva küpsetamisest. Soovijad said töötoast ka juuretist, et edaspidi ise kodus leiba küpsetada.

Silvi Enden näitas, kuidas kodus kohupiima ja juustu valmistada, Enely Kontson punus soovijatele kauneid patse, pärgi ja südameidki juustesse. Oli avatud ka masaažinurk, kus sai lõõgastuda Ahto Sagori käte all.

Samal ajal oli võimalik Kõrtsi- aidas vaadata videofilme eelmistest külapäevadest ja digitaalset fotonäitust möödunud aegadest.

15.30 koguneti ühiseks rongkäiguks Ööbiku talukohale, millest saab loodetavasti küla oma külaplats. Sealt liiguti rõõmsal sammul, hobuvankri ja puhkpilli saatel, mõisaparki, kus tervituskõnesid pidasid vallavanem Heiki Hepner, endine Rabivere poiss Kalle Talviste ja korraldaja Rita Torgo. Kristi Meriloo esitas luuletuse kodust.

Esinesid Hageri kooli rahvatantsijad Riina Annilo juhendamisel, Maarja Sert ja Tiina Adamson, Kohila segarahvatantsurühm, tantsurühm „Ilus rüht" ja kantritantsijad Kohilast. Line tantsu said soovijad ka kaasa teha.

Külavanem Allan Ringo heiskas lipu Maarja Serdi esitatud hümni saatel.

Toimusid erinevad seltskondlikud ja võistkondlikud mängud: sangpommi heitmine, "kõõrdsilmsete" jalgpall, võistkondlik suusatamine, aja peale naela löömine, vankriratta hoidmine ja palju muud, mille eestvedajaks oli suurepärane ja särasilmne päevajuht Pille Amur.

Samuti sai end proovile panna kiikingus, millel hoidis silma peal Alvar Meriloo.

Pisemate meelt lahutas batuut Kaelkirjak ja ratsutada sai poniga. Õhtul toimus oksjon, kus külainimesed ja külalised said müüa oma käsitööd või vanakraami.

Jalga keerutati öötundideni Rein Kontsoni pilli ja laulu saatel. Üllatuseks oli meie külapäevale tulnud Annely Ott, rohkem tuntud võib-olla Päris Annina, kes astus ka lavale ning tegi koos Reinuga mõned lood kaasa. Hommikutundideni keerutas Kõrtsi-aidas plaate Ardo Raadik, kes oli kohale tulnud suisa Norrast.

Siinkohal sooviks tänada kõiki, kes andsid oma panuse külapäeva toimumisele kaasa aitamisel ja kõiki neid inimesi lähemalt ja kaugemalt, kes said tulla ning sellest päevast vahva ja meeleoluka külapäeva tegid.

Täname: Raplamaa partnerluskogu läbi Leader programmi, Kohila Vallavalitsus, Raplamaa Tarbijate ühistu, Saku Õlletehas AS, Nerilon, AS Swedbank, Valtu Rehvikeskus, Tiia Saart Photography, Jaani Talu Lihatooted, logo autor ja tänukirjade kujundaja Käthlin Koovits, Top Candy, Dunker, Eesti Pagar, Valge Roos, Saare Tex, Kersti ja Heli salong, Säästur1, TradeHouse, Einu Mik, Leo Kalmet ja Sirje Meriloo.


Rabivere algkooli vilistlased (vaasakult): Heino Kalmet, Riho Pungas, Priidik Saare, Avo
Rammus, Maie Tšelištševa (Tuttenpal), Otto Tuttenpal, Leo Lindve, Kalle Talviste, Ants
Tuttenpal, Saima Meresmaa (neiup. nimi), Ene Erberg, Eha Sokk, Jüri Pungas