Lastekoor

Lastekooris laulab 18 õpilast 5.-9. klassist, neile lisaks ka paar gümnasisti. Proove tehakse 2 korda nädalas ja seljataga on 5. veebruaril toimunud Põlvamaa lastekooride 1. eelproov, mis Galina Viskari sõnul läks edukalt. Lastekooridel tuleb laulupeol esitada 12 laulu, millest paljud ei kuulu kergete kilda. 1. eelproovis, mis toimus Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses ning kus osales ca 10 lastekoori Põlvamaalt, töötati enamus neist läbi. Eraldi kooridel seekord laulda ei lastud, lihviti rütme, hääldusi ja muud, et 2. eelproovis, kus toimub ettelaulmine, kõik hästi läheks. 25. aprillil tuleb Värska Gümnaasiumi lastekooril Põlva Ühisgümnaasiumis ette laulda 2 laulu kogu repertuaarist - millised need on, selgub aga alles kohapeal. Kuigi laulukaar mahutab oluliselt rohkem lauljaid kui tantsuväljak tantsijaid, ei saa laulupeole pääsemist siiski kergekäeliselt võtta.

Laulukaare alla oodatakse ikka ainult neid koore, kes kodus korralikult tööd teinud, mis eelkõige tähendab usinat proovides osalemist. Selles saavad lastele kindlasti toeks olla vanemad.

Noorte segarühm

Noorte segarühm koosneb 8st gümnaasiumiealiste segapaarist. Värska Gümnaasiumi segarühmas tantsivad 9 neidu ja 2 noormeest Värska Gümnaasiumist ja 6 noormeest Orava Põhikoolist. Tegemist on toreda noorte inimeste seltskonnaga, kes annavad endale suurepäraselt aru eesmärgist, mille nimel koos käiakse. Selle ehedaks näiteks on 1. ülevaatuse eelne tegutsemine - päeval, mil juhendajat Värskas polnud, koguneti Värska Kultuurikeskusesse ja õpiti videomaterjali vahendusel iseseisvalt selgeks viimane repertuaaris olev tants. Järgmisel päeval tantsiti õpitu trennis juhendajale ette, kes imetles suu ammuli noorte ettevõtlikkust. Muidugi oli parandada veel palju, aga algus, mis kõige tähtsam, oli tehtud.

1. ülevaatus Põlvamaa noorte segarühmadele toimus 23. jaanuaril Põlva Kultuuri-ja Huvikeskuses. Soe tunne oli startida Värska Gümnaasiumi juurest Põlva poole, kaasas direktor Rein Zaitsev'i head soovid ja lubadus meile pöialt hoida. Rühmi oli ülevaatusel kokku 4: Põlvast, Kanepist, Vastse-Kuustest ja Värskast. Värska rühma neiud kandsid seto rõivaid ja noormehed Vastseliina omi.

Kõik kaheksa segapaari olid väga tublid ning esitasid 5 repertuaaris olevat tantsu parimal võimalikul moel. Rõõmustav oli kuulata tantsijate hilisemat enesehinnangut: „ Meie olime kõige paremad! No võib-olla üks rühm oli natuke parem, aga teised küll mitte". Paraku jääb kõrgest enesehinnangust tantsupeole pääsemiseks väheks - tantsuväljak mahutab 60 segarühma ja ei ühtegi rohkem. Ülejäänutel tuleb leppida paratamatusega... Et 2. ülevaatusel 3. aprillil kõik eesmärgipäraselt läheks, vajab noorte segarühm esinemiskogemusi. Vilumus ja meisterlikkus ei saja taevast, need tuleb omandada. Seetõttu püüab Piret leida noortele võimalikult palju esinemisvõimalusi. Noori näeb tantsimas Vabariigi aastapäeva aktusel Värska Kultuurikeskuses 21. veebruaril, kultuuriõhtul Värska Sanatooriumis 12. märtsil. Teretulnud on kõikvõimalikud esinemispakkumised noorte lavajulguse kasvatamiseks.

Väärtushinnangud

Õpetaja jaoks on kollektiivi laulu- või tantsupeoks ettevalmistamine väga tõsine väljakutse. Ometigi on just laulu- ja tantsupeol osalemise kaudu võimalik Värska-sugusel ääremaal saada pildile - näidata rongkäigus oma kooli lippu, plakatit jmt, olla kantud laulu- ja tantsupeo teatmikku, saada kogu vabariigi ja ka maailma ees maha hüütud laulukaare eest möödamineku hetkel. Iga pisike killuke, mis teadvustab Värska Gümnaasiumi olemasolu, on toeks selle püsimajäämisele.

Millegipärast ei peeta aga laulu- ja tantsupeoks ettevalmistamist Värskas võrdväärseks isegi mitte kooli ainetunniga - laulu- ja tantsupeo repertuaari õpetamise eest tasustatakse ringitunni tariifi alusel, kuigi tunnis on oluliselt rohkem õpilasi kui ainetunnis. Liiati peab kõigi tulemus olema „väga hea", sest „rahuldavaga" laulu- ega tantsupeole ei pääse. Samuti on ilmselge, et repertuaari õpetamine ei piirdu antavate ringitundidega, vaid nõuab hoopis enamat. „Iga tunni järgse märja särgi võiks selle tunniga vähemalt välja teenida", tõi Galina Viskar kõneka võrdluse, millega allakirjutanu kahel käel nõustub.