See on meie oma Eestimaa ja siin on väga hea elada - jääb enne pidulikku Eesti vabariigi aastapäeva aktust lasteaiaõpetaja tähtis sõnum kõrvu kõlama.

Kas me viriseme ja hädaldame või õpetame oma lastele kindla järjepidevusega ise tegemist ja hakkama saamist, et meie ise olemegi need, kes saavad oma kodukohta kujundada ja sellele väärtusi luua. Nii nagu seda teevad Valtu lasteaia õpetajad.

Neid ei takistanud 21. veebruaril uhket, oma lasteaia pidu pidamast rahvariiete või raha puudumine saluudiga üllatustordi ostmiseks. Nemad ajasid asjad korda oma isiklikest vahenditest ja isiklikke tuttavaid kasutades ja korraldasid peo, mis ei jätnud kedagi külmaks. Sest nendele teevad rõõmu lastele tantsude ja laulude õpetamine, lastega koos tantsimine ning laste edusammud.

Ka Rapla maavanem rääkis oma aastapäevakõnes, et meie riiklus algas juba 19. sajandi keskel haridus- ja kultuuriseltside loomisega ja et laulu- ja tantsupidudel on suur roll riigi ja rahvuse püsimajäämisel ning vaimse kultuuripärandi edasikandmisel. Samuti rääkis Tiit Leier, milline tähtis osa oli riigikaitsel meie riigi iseseisvumisel.

Just riigikaitsele oligi sellel aastal keskendunud Valtu kooli Eesti vabariigi aastapäeva üritus.

Laste kohtumine oma kooli vilistlastega, Martin Brecheri ja Riho Rahusaluga, kellest olid päris sõdurid saanud, pani mitu klassitäit lapsi pikalt vaikselt istuma ja suure huviga sõdurite filmi vaatama ning nende lugusid kuulama. Küsimiste kätemeri oli püsti vee siiski, kui vestluseks mõeldud aeg oli läbi saanud. Õnneks oli neil pärast võimalus lahinguvarustusega tutvuda ja sõjameestega isiklikult juttu teha.

Sõdurid seletasid lastele, kuidas nad tohutus kuumuses Afganistanis võideldes meid kaitsevad ja kogemusi korjavad. Rääkisid sedagi, et sõdurid on leidlikud ja vähenõudlikud - saavad hakkama söögitegemise ja magamisega suvalises kohas püssi kõrval. Nad õpetasid, et juhendajaid tuleb kuulata ja et hirmu võib tunda, aga seda saab ohjata, tehes kõike mõistusega. Need mehed on valmis võitlusesse minema meie kõigi eest ja teevad seda võib-olla isegi oma elu hinnaga - seda kuulsid lapsed sellel kohtumisel.

Iga lapsevanem tahab oma lastele parimat ja proovib seda anda oma võimaluste ja oskuste piires, et lastel oleks turvaline lapsepõlv ja helge tulevik, aga need võimalused, mida pakuvad meile meie lasteaed ja kool, on meil kõigil olemas ja mina olen selle üle väga õnnelik.

Tänan lastevanemate nimel Valtu lasteaeda ja kooli ning sealseid õpetajaid, kes õigeid meetodeid kasutades meis ja meie lastes õigeid väärtusi kasvatavad.