Žürii esimehe, hariduse ja kultuuri abilinnapea Tiina Talvi sõnul peeti võitja valimisel silmas, et valmiv hoone oleks maksimaalselt sobilik just lasteaiaks. „Oli töid, mis sobiksid pigem raamatukoguks või kolledžiks,“ märkis Talvi. Samuti vaadati, et lasteaed oleks ehituslikult rentaabel ning igapäevaselt mugav ja turvaline nii lastevanematele, õpetajatele kui ka lastele. Talvi nentis, et oli ka töid, mis jäid valikust välja, kuna ei haakunud Kuressaare ega Ida-Niidu linnaosaga. Abilinnapea avaldas lootust, et peagi valmib üks Eesti ilusaim lasteaed.

Ida-Niidu lasteaia eskiisi ideekonkursil pälvisid II preemia Lea Järve-Eronen, Erik Joasaare, Tiina Tuulik Arhitektuuribüroo Järve & Tuulik OÜ -st (märgusõna „Saara“ ). III preemia saanud töö autoriteks on Innopolis Insenerid OÜ arhitektid Joonas Sarapuu ja Arden Arroval (märgusõna „Möö“). Ergutuspreemia anti arhitekt Armin Valterile (Tempt OÜ, Projekt Kuubis OÜ , märgusõna „Alice Imedemaal“ )

Linnaarhitekti Hannes Koppeli sõnul ületas võistlusele esitatud tööde tase ootused. “Paljudes töödes oli leidlikke lahendusi tänaste pimedate koridoride kaotamiseks või näiteks rühma- ja magamisruumide ühendamiseks,“ kirjeldas Koppel lahendusi ning nentis, et kuna arhitektuurivõistlusi korraldatakse üldjuhul uutele objektidele, siis rekonstrueerimine ei kõla võistluskontekstis põnevalt ja eeldab arhitektilt veidi teistsugust lähenemist. „Välisest efektitsemisest enam tuleb tähelepanu pöörata olemasolevale. Leida vead ja lisada head,“ sõnas linnaarhitekt.

Konkursi võitjatega alustatakse läbirääkimisi olemasolevale, nõukogudeaegse tüüpprojekti järgi ehitatud Ida-Niidu lasteaia hoonele rekonstrueerimisprojekti koostamiseks. Ida-Niidu lasteaia direktor Helin Vinter avaldas lootust, et peagi saab täna vaid paberil olev ilus lasteaed ka reaalsuseks. Linnavalitsuse plaanide kohaselt alustatakse rekonstrueerimisega 2014. aasta suvel.

Ida-Niidu lasteaia arhitektuurivõistlusele esitati tähtajaks 12 võistlustööd, millest hindamisele kvalifitseerus 11. Võistluse auhinnafond oli 5000 eurot, millest 2000 eurot katab Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital. Kõikide võistlustöödega on võimalik tutvuda siin .

Kuressaare Ida-Niidu Lasteaed on Kuressaare linna hallatav munitsipaallasteaed, mis teenindab Kuressaare linna, Kaarma valla ja vabade kohtade olemasolul ka lapsi teistest omavalitsustest. Lasteaias on 12 rühma kokku 256 lapsega, töötajaid on 51.

Konkursil osalenud töid saab vaadata SIIN.