Ent augustitormid 2010. aasta Eesti kuumal suvel näitasid ka, kui palju on meie keskel hoolivust, abivalmidust, mõistmist ja kaastunnet.

Ligimesed läksid vabatahtlikult üksteisele appi: aitasid koristada langenud puid, katta tuulest viidud katustest paljaks jäänud majaotsi, korraldasid talguid hättasattunute mure leevendamiseks. Omavalitsused aitasid tormimurtud valdu nagu ka kohalikud ettevõtted. Appi tulid Kaitseliit ja kaitsevägi

Selline käe ulatamine väärib tunnustust ja kummardust. See näitab, et meist paljudel on süda õiges kohas ja hing puhastele mõtetele valla.

Tänane Ebavere heategevuskontsert Väike-Maarja kirikutorni taastamiseks on üksteise mõistmise võimas peegeldus.

Tahan kiita ka Eesti elukutselisi päästjaid viimaste nädalate tormipäevadel ja -öödel. Nende professionaalsus ja kiire tegutsemine aitasid lahendada nii mõnegi kriisiolukorra ning vähendada paljude inimeste murekoormat.

Ma tean, ja nägin seda ka täna Rakvere linnas, Laekvere ja Väike-Maarja valdades, et kõigil majadel ei ole veel katust peal ja kõigis külades ei ole ikka veel elektrit. Loodan, et elektriühendus seal taastatakse võimalikult kiiresti.

Head inimesed.

Me saame neist augustitormidest noppida vähemalt kolm tarkusetera. Esiteks: tormiks tuleb valmis olla. Teiseks: tormilt tuleb õppida. Kolmandaks: viimane torm ei jää viimaseks.

See tähendab, et kõik inimesed kindlustavad oma kodu, kõik ettevõtjad oma firma ning kõik linnad-vallad oma vara. Kui siis loodus meile jälle liiga teeb, hüvitab kindlustusfirma kahjud.

Praegu on aga paraku olukordi, kus hättasattunuid saab lisaks nende enda toimekusele aidata ka naabrite vabatahtlik appitulek. On juhtumeid, mil kohalik omavalitsus suudab aidata, ka teiste omavalitsuste ja kohalike ettevõtjate toel nagu oleme nüüd näinud. Kui mõni vald või linn jääb tõepoolsest jänni, alles siis peaks ta valitsuse poole pöörduma.

Kaugemasse tulevikku vaadates ei ole meil vähimatki põhjust arvata, et torme rohkem ei tule. Tuleb küll. Ja siin ei peaks me kilplaste kombel pärast igat tormi jälle oma purunenud õhuliine ehitama, vaid kaevama maapiirkondades järjest rohkem tugevale tuulele immuunseid maakaableid.

On tegelikult väga palju, mida me saame teha. Mõelgem sellele koos.

Enne tänast kontserti tahan ma veelkord tänada kõiki neid inimesi, ettevõtteid ja omavalitsusi, kes augustitormis kannatanutele vabatahtlikult abikäe ulatasid. Aitäh.