Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) partnerülikoolide nimekirja vaadates jäi mulle silma Taiwan kui küllalt eksootiline riik, mis vastas kõikidele eelpool nimetatud tingimustele. Ja ma pole pidanud oma otsust kahetsema.

Kohalikud inimesed osutusid väga abivalmiteks ja sõbralikeks, hoolimata sellest, et me ühte ja sama keelt algul kõneleda ei suutnud. Taiwani loodus ja kliima ei valmistanud samuti pettumust. Minu elukohas paistis valdavalt igal päeval päike ja keskmine temperatuur jäi 20-25 soojakraadi vahele.

Väljasõidud veelgi rohkem lõunasse ookeani äärde või mägedesse andsid võimaluse kogeda selle pindala poolest Eestist väiksema riigi looduse ilu. Hämmastav oli ka sealne kultuur ja kombed. Kustumatu mulje jättis kohalik köök ja eelkõige aastaringselt kättesaadavad värsked puuviljad - nii mõndagi nägin ja maitsesin esimest korda elus!
Liisi koos õega Ida-Taiwanis ookeani ääres jalgrattamatka puhkepausil

Õpe ülikoolis oli küllalt väikestes gruppides ja andis palju võimalusi küsida ning arutleda. Töökeel oli inglise keel ja seetõttu leidus ülikoolis tudengeid kogu maailmast: Lõuna-Ameerikast, Kanadast, Euroopast, Aafrikast ja muidugi Aasiast. Silmaring laienes mitte ainult Taiwani tavade ja kommete osas, vaid sain teadmisi ka mitme teise riigi kultuuri kohta ja muidugi endale sõbrad välisriikidest kogu eluks!

Õpingute rahastamiseks sain toetust Saue Linnavalitsuselt ning SA-lt Archimedes. Kui lisada juurde TTÜ partnerlussuhe Lõuna-Taiwani ülikooliga, mis kindlustas mulle tasuta õppe ja majutuse, sain õpingute kulud ilusti kaetud.

Kuigi vahetusõpingute periood oli vaid pool aastat pikk, andis see kogemus mulle palju juurde. Laiem silmaring, võõrkeelne õpe, palju uusi teadmisi ja kogemusi: nende nimel tasub välismaal õppimine tohutult ära!