Et kvaliteet oleks võrdsem

Kogu asja koordineerib SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH). Haigla anestesioloogiakliiniku juhataja Andrus Remmelga sõnul on esimese üheksa kuu jooksul, mil teenus on olnud kättesaadav kõigil kolmel saarel, saadud 207 väljakutset. Neist 137 juhul on kohale kutsutud arstid mandrilt. Omakorda 40 juhul on patsient toimetatud haiglasse helikopteriga ning 30 juhul praamiga.

„Väikesaarte projektiga alustati seetõttu, et neil oleks kasutada samaväärne teenus nagu teistel inimestel. See, kes projekti kaasatakse mingil hetkel veel väikesaari, veel öelda ei saa," rääkis Remmelgas.

Ühenduses professionaalidega

Väljaõpetatud inimesed ei ole loomulikult valmis ravima raskes seisus patsiente, nad annavad esmaabi ning neid juhendavad telefoni või Skype´i teel oma ala spetsialistid PERH-ist. Vajadusel sõidavad PERHi arstid ka ise kohapeale ning nagu eelpool mainitud, sõidutatakse osad patsiendid ka mandrile, haiglasse. Kohapeal oleva erakorralise abi brigaadil on kasutada muuhulgas ka sülearvuti ning Ipad, et patsiendi olukorrast näiteks pilte PERHi saata.

Ruhnus toimus kohe tõsine õnnetus

1. märtsil tööle asunud Ruhnu erakorralise abi brigaad sai tõsise väljakutse juba kaks päeva hiljem - inimene oli saanud peapõrutuse ja lõpuks tuli ta helikopteriga haiglasse toimetada.

„Suurem osa väljakutseid jääb siiski suvisesse perioodi, kui saarel on rohkelt rahvast. Enamus abivajajaid on olnud turistid ja inimesed, kes saarel püsivalt ei ela. Aastat ei ole veel möödas, kuid praeguseks on olnud saarel mõnikümmend väljakutset, millest kümmekond korda on tulnud inimene kopteriga haiglasse viia. Keskmiselt iga 5.-6. väljakutse korral on vajadus kutsuda kopter. Üldiselt saavad saare elanikud pisemate terviseprobleemidega ise hakkama," rääkis Ruhnu vallavanem Aare Sünter.

Kui kopter oleks hiljaks jäänud...

Vallavanem meenutas, et mõni aasta tagasi, kui saarel veel brigaadi ei olnud, juhtus üks väga tõsine lugu.

„Inimene kukkus puu otsast alla ning sai hulgaliselt luumurde, nii lahtiseid, kui kinniseid. Samuti oli sisemisi vigastusi. Kopter saabus kiirelt ja inimene toimetati PERH-i. Oleks kopteriga läinud rohkem aega, oleks olukord läinud juba vägagi kriitiliseks. Tookord olid tõsised abilised kohalikud piirivalvurid," meenutas vallavanem.

Vormsil on nii abibrigaad kui ka perearstikeskus

Kui Ruhnu saarel perearsti ei ole, siis Vormsil on ka selline ametimees olemas. Kusjuures 1. novembril avatakse pidulikult vastvalminud Hulla külastuskeskuses Vormsi perearstikeskuse uued ruumid. Need saavad lähitulevikus lisaks olemasolevale tavasisustusele uudse telemeditsiini varustuse, mis võimaldab eriarstide vastuvõtte ning konsultatsioone hakata korraldama interneti vahendusel.

„Vormsi perearstikeskus on avatud viiel päeval nädalas," ütles vallavanem Urmas Pau. Nüüd on saarel siis lisaks kaks, turismihooajal koguni kolm erakorralist abi pakkuvat inimest.

Tekitab turvatunnet

Nii Urmas Pau kui ka Ruhnu vallavanem Aare Sünter on kindlad, et elanike turvatunne on nüüd kõvasti suurem kui varem.

„PERH on kogu süsteemi pannud käima väga professionaalselt ning turvalisus saarel on jõudnud selles osas täiesti uuele tasemele," rääkis Pau.

„Teatakse, et tõsisema terviseprobleemi või õnnetusjuhtumi korral on esmane abi mõne minuti kaugusel ning erialaspetsialistid saabuvad tõsisema häda puhul koheselt kopteriga,"  lisas Sünter.

Turvalised on väikesaared muuski mõttes, vallavanemate sõnul ei ole kummalgi saarel erilist kuritegevust: „Vahel asjad kaovad, aga selles mängivad oma rolli suvised turistid. Kõik ei ole kahjuks korraliku koduse kasvatuse ja heade mõtetega," ütles Aare Sünter.

Andmed:

Vormsi saar

pindala: 93 km2

elanike arv: 401

lähim koht mandril: Noarootsi poolsaar (3 km)

huvitav fakt: Vormsi nimi on tuletatud saksakeelsest nimest Worms või rootsikeelsest nimest Ormsö (mõlema tähenduseks "ussisaar").

Ruhnu saar

pindala: 11,9 km2

elanike arv: 134 (01.01.2012 seisuga)

lähim koht mandril: Kolka neem (37 kilomeetrit), mis asub Lätis. Kuressaarde on linnulennult 70, Pärnusse 96 ning Kihnu saareni 54 kilomeetrit.

Huvitav fakt:  Ruhnu saarelt pärineb ka Eesti tuulekiiruse rekord 47 m/s. (Eesti Loodus).

Kihnu saar

pindala: 16,4 m2

elanike arv: 715

lähim koht mandril: Tõstamaa poolsaare Lao maanina on Kihnust 10,2 km kaugusel.  Pärnu linnani on 41, Ruhnu saareni 60 kilomeetrit.

huvitav fakt: saarel on sadam, lennuväli, haigla, koolimaja, koduloomuuseum, kirik, rahvamaja, raamatukogu, sidejaoskond, poed jne.

Veel väikesaari:  Naissaar, Prangli, Aegna, Väike-Pakri, Osmussaar, Manilaid, Abruka, Kõinastu, Kesselaid, Vilsandi  ja Piirissaar.