Uus tegevjuht Toomas Pihu rahustab töötajaid ja maarentnikest koostööpartnereid, kellesse muudatused on külvanud ebakindlust, et ettevõtte jätkab tööd ja on väga huvitatud ka rendilepingute jätkamisest.

Kevadised ümberkorraldused hõlmasid töökoja sulgemist Väimelas ja Raiste lauda kinnipanekut. Toomas Pihu sõnul on otsuste taga tarvidus kulusid kokku hoida ja tööd paremini koordineerida.

Ettevõttel on töökoda nüüd vaid Osulas, mis on teeninduspiirkonda arvestades selle jaoks parem asukoht.

„Väimela POÜ-l ja Võhandu POÜ-l on palju ühist. Väimela POÜl on Vagula farm, mis asub Võhandu POÜ farmi ja töökoja lähedal. Seega oli mõistlik panna töökojad ja taimekasvatus kokku ja valida asukohaks Osula," lausus ta.

Raiste laut suleti, sest see on sedavõrd amortiseerunud, et samal viisil jätkata polnud võimalik.

Väimela töökoja töölised said Toomas Pihu sõnul pakkumise Osulas tööd jätkata. Kõigile see küll ei sobinud. Raiste laudas ametis olnud inimestele pakuti võimalust töötada Vagula või Palo laudas, aga enamik valis koondamise, millega kaasnevad ka hüvitised.

Toomas Pihu loodab, et endised töötajad tulevad pärast aja mahavõtmist ja puhkust ametit tagasi küsima. „Tööd meil jagub. Tööpuudust ei ole, pigem on töötajate puudus," lausus ta.

Rasked otsused tehtud, loodab ettevõtte edaspidi paremini majandada. Toomas Pihu sõnul tuleb seejuures arvestada muutunud olusid. Väimelast on saanud tasapisi õpikeskus, kuhu loomapidamine ja maaharimine enam ei sobi. Uue n-ö põllumajanduskeskusena näeb ta tulevikus Raistet.

„Juba tuleval aastal tahame Raistesse uue kuivati ehitada. Edaspidi võiks sinna ka uue lauda rajada," ütles Toomas Pihu. Tulevikus tahetakse piimakarja vähemalt 500 peani suurendada.

Karja ei saa pidada söödata, seepärast soovivad ettevõtte juhid hoida häid suhteid seniste maarentnikega ja suhtuda maasse heaperemehelikult. Oma tegevuse kohta ollakse valmis ka lisaselgitusi andma.

Muudatusi võib ju tulla veel: käivad läbirääkimised Väimela POÜ omanike vahetuse üle. Osalust taotlevad Tõnis, Peeter ja Toomas Pihu.
_____________________________________

Väimela POÜ

■ Väimela põllumajanduse osaühing annab praegu tööd 30 inimesele.

■ Väimela POÜ põhitegevusala on piimatootmine.

■ Vagula farmis on 215 lüpsilehma.

■ Aastas toodetakse 1640 tonni piima, see teeb igapäevaseks toodanguks 4500 liitrit piima.

■ Piim müüakse ASile Võru Juust.

■ Ettevõttel on maa rentimise lepingud 115 maaomanikuga.