Kümme aastat tagasi tõmbasid transpordikava tegijad rabakaardile joone, mis tähistas maanteed, kuid mis praeguseks on sealt kustutatud. Nüüd, pea 80 aastat pärast lennuvälja ideed, on taas kord keegi ametnik kesklinnas lasknud mõttel vabalt lennata ja avastanud ise kuskil pimedas kabinetisopis istudes Tallinna kaarti vaadates täiesti tühja ja kasutu roheala - Pääsküla raba. Huumorina kõlas idee rajada sinna munitsipaalgolfiväljak.

Rabaala on väga ainulaadse ökosüsteemi osa ja selle lõhkumine või isegi häirimine põhjustab
pöördumatuid kahjustusi olemasolevale loodusele. Tegemist on kodu ja varjupaigaga väga paljudele hävimisohus putukatele ja taimedele.

Lisaks on viimastel aastatel investeeritud miljoneid kroone, et ainulaadse rabaloodusega saaks tulla tutvuma ilma seda kahjustamata. Sinna on rajatud mitu kilomeetrit laudteid, platvorme, infostende ja rabavaatlustorn. Tegemist on pealinnale kõige lähema tähistatud õpperajaga, kus on võimalik ennast loodusalaselt harida nii lasteaialastel kui kooliõpilastel. Nõmmelaste jaoks on tegemist ajaloolise puhkealaga, kus saab joosta, jalutada ja suusatada.

Nõmme rohealad on pidevalt erinevate arendajate surve all. Kõige ihaldatavama ja kallima elukohana pole see uudis ühelegi nõmmelasele. Seetõttu on linnaosa ja halduskogu üheks olulisemaks ülesandeks tagada mõtestatud areng tulevikus. Seda on võimalik teha kehtestades üldplaneering, mis sätestab kindlad ning jõuliselt ja üheselt arusaadavad reeglid. Olgu selleks jätkuvalt miinimumkrundi nõue 1200 m², hoovimajade, aatrium- ja vaipelamute mittelubamine ning põhihoone maksimumkõrguse sätestamine praegusel tasemel ehk 13 meetril.

Juba 2007. aastal võtsime kõik seitse suurimat parki riikliku kaitse alla, et neis ehitustegevus täielikult välistada. Siiski käib praegu tuline arutelu kaitse all oleva Sanatooriumi pargi tuleviku üle. Kunagise Kivimäe haiglakompleksi asemel soovib Tallinki suuromanik Infortar rajada korterelamute kompleksi, kavandades sinna ligi 250 uut korterit. Tõe huvides on paslik märkida, et konkreetne kava ei puuduta küll puude mahavõtmist, vaid on planeeritud kasutades maksimaalselt olemasolevaid ehitusmahte. Siiski tähendab see tohutut koormuse tõusu pargile kui avalikule puhkealale, tänavate koormusele, lähedastele lasteaedadele-koolidele ja infrastruktuurile tervikuna.

Siinkohal kutsun kõiki kaasa mõtlema ja arutlema, kuidas detailplaneeringu avalikustamiste
käigus leida kõiki pooli rahuldav konsensuslik otsus. Igatahes mustandil olev kava on selgelt liiga suuremahuline ja utoopiline.

Tulevikus tuleks kõikvõimalikud seesugused ideed ja mõtted juba eos välistada. Suhtume töös olevasse üldplaneeringusse täie tõsiduse ja südamega. Lisaks teen taas kord ettepaneku võtta Pääsküla raba kaitse alla, et ükskord lõpeks lennuväljade, golfiväljakute või magistraalide kavandamine ainulaadsesse looduskeskkonda. Säilitame osa tõelisest loodusest tulevastele põlvedele.