Livia Viitol rääkis auhinna üleandmisel, et Vildet kui säravat isiksust püüti järjekindalt politiseerida. "Tol ajal, kui Pajustis Vildele 100. sünniaastapäeva tähistati ja pronksportreebüst avati, oli see eesti kultuuriloos ajalooline sündmus. Mis sest, et seda tehti ajale vastavalt punases kastmes.

Eduard Vildele ei lugenud punane värv, mis pidi tookord asja juurde käima, ja millest kubisesid raamatute ees- ja järelsõnad. Talle luges tema teoste sisu, tegelaskond."

Uue aja saabudes 90-ndate alguses tekkis vaakum. "Vilde muuseum oli pikka aega remondi tõttu suletud, inimesed unustasid Vilde. Väga suure töö Vilde tutvustamisel tegi ära teater Varius, kes tõi lavale tüki "Tervist, härra Vilde". See oli tõeline äratus. Siis hakati jälle mõtlema, et meil on Vilde."

Vilde oli inimest armastav kirjanik. "Tema pilk oli justkui röntgen, kes inimese olemuse läbi nägi. Tema uus lugemine tuleb kindlasti kasuks kõigile."

Vilde oli kirjanik, ajakirjanik, diplomaat, eurooplane. Viitol, kes on läbi lugenud kogu tema kirjavahetuse, rääkis, et Vilde suureks unistuseks oli sama haritud ja kultuurne eesti publik kui on euroopa publik.

Vilde üks soove oli, et Eesti areneks ilma suurte vapustusteta, mis takistaksid rahvuse kujunemist.

"Me peame olema uhked, et meil on 150-aastane Vilde, sest 150 aastat on juba ajalookiht. Me ei saa rääkida 600 aasta tagustest kirjanikest, aga meil on Vilde ja Bornhöhe ja see tähendab meie eneseteadvusele väga palju, sellele me toetume," ütles laureaat.

Kirjandusauhinna üleandmisel kandis Pajusti klubi huumori- ja satiiritrupp ette katkendi Eduard Vilde loomingust "Kosilane Rakverest".

Vinni vallavanem Toomas Väinaste lausus auhinna üleandmisel, et Vilde monograafia on tõhusaks abimeheks eesti kultuuri suurmehe 150.sünniaastapäeva vääriliseks tähistamiseks ja tema elu tundmaõppimiseks. "Vilde kirjandusauhinna zürii esimehena kuulutan siinkohal juba praegu, et Vinni valla kultuuri- ja hariduselus saab järgnev aasta olema Vilde aasta," kõneles vallavanem Toomas Väinaste. "Sel aastal koondame oma valla, samuti naabrite ja teiste asjast huvitatute ringkonnad, et Eduard Vilde oleks väärikalt tähelepanu keskmes aasta läbi," lisas ta. Ta õnnitles kõiki, et meil on võimalus lugeda seesugust suurepärast raamatut oma eesti kultuuri suurmehest.