Valga Gümnaasium on oma varasema ajaloo jooksul tegutsenud erinevates hoonetes ja erinevates vormides.

11. jaanuaril 1919 avati Valga Eesti Gümnaasium, esimest korda gümnaasiumite ajaloos toimus selles 300 õpilasega segakoolis õppetöö eesti keeles. Tollase koolikomisjoni otsusega asutati aga juba sama aasta veebruaris Valga Eesti Gümnaasiumi asemele kaks gümnaasiumi - eraldi poeglastele ja tütarlastele, mis 1933. aastaks liideti ühisgümnaasiumiks. Nüüdseks on gümnaasium jõudnud tagasi oma ajaloolisse akadeemilisse majja - „Valga valgesse majja".

Linnapea Härki sõnul on Valgas läbi aegade peetud haridust väga tähtsaks, meie linnas on antud seda lausa viies erinevas keeles ning erinevates vormides. Ajaloolased on leidnud andmeid, kus esimesest Valga linna koolist räägitakse 16. sajandi algusest ja juba 1788. aastal tegutses Valgas kool, mis andis keskhariduse tasemele vastava hariduse.

Praegune koolipere tähistas väärikat tähtpäeva selle nädala alguses. Üheskoos vilistlaste ja endiste koolitöötajatega saadakse aga kokku 7. juunil, et pidada kooli sünnipäevapidu ja saada osa kaksiklinna Valga-Valka 430. sünnipäeva tähistavatest sündmustest 5.-11. juunini.