Päeva avas Taheva vallavanem ja Valgamaa Partnerluskogu juhatuse esimees Monika Rogenbaum. Seejärel andis päeva moderaator Marek Mekk sõnajärje üle Piret Päärile, kes rääkis lugude tähtsusest kogukonnale. Pireti ettekanne, õigemini küll tema jutustus tõmbas kohe alguses endaga kaasa kogu saali, parallelselt kuulamisega aga keerlesid peas oma lood, mis hakkasid väljapääsu otsima.

Peale virgutavat kohvipausi koguneti taas saali, et saada osa suvistest Valgamaa külalugudest. Selle tõid filmikeeles meieni noored filmitegijad Kerli Adov ja Ott Rõngas. Kerli elab meie oma maakonna Pühajärve külas, õpib Tallinna Ülikooli Balti Filmi ja Meediakoolis stsenaristikat ja filmis oli tema kanda stsenaariumi koostamine ja režissööri töö. Ott on pärit Pärnumaalt Murru külast, õpib Tallinna Ülikoolis kunstiteraapia erialal ja lisaks operaatori ja helindaja tööle filmis on suur osa seal kõlanud muusikast loodud ja ka esitatud Oti enda poolt.

Läbi selle filmi tajume, et alati ei peagi lugu otseselt rääkima. Lugu saab edasi anda ka emotsioonide, näoilme, detailide ja palju muu kaudu. Ja kõik me tajume seda erinevalt ehk siis vastavalt sellele, mis tunde see meis endis tekitab.

Siinkohal tahaks teha suure kummarduse ja öelda siirad tänusõnad kõigile nendele küladele, kes andsid meile võimaluse saada osa nende küla loost läbi sealsete inimeste. Aitäh teile Kaagjärve küla, Pedajamäe küla, Nõuni Purjeklubi, Neeruti küla, Ilmjärve küla, Tsirgumäe-Sooblase külad, Karula küla, Taagepera küla, Sangaste alevik ja Palupera küla.

Päeva lõpetas tunnustamise osa, kus Valgamaa Partnerluskogu tutvustas ja tänas konkursile esitatud külasid. Konkurss „Väärt Kodupaik“ toimus juba neljandat korda. Selle raames kutsusime üles märkama ja teada andma nendest küladest ja kogukondadest, kus viimase aasta jooksul on sealsete elanike omaalgatuse tulemusena toimunud positiivseid muutusi Seekord esitati tunnustamiseks kokku 18 kogukonda, kelle esindajad suures enamuses Harglas ka kohal olid.

Sellel aastal sai tiitli „Tegus kodupaik 2012“ endale Kappermäe Selts, kes koondab enda alla 4 küla – Tõutsi, Kaurutootsi, Kassiratta ja Ilmjärve.

Harglasse kohapeale jäi sealset aktiivset tegevust ja koostööd väärtustav „Ettevõtlik kodupaik 2012“ ja „Parim paik noortele 2012“ on Õru kogukond, kes on teinud suurima edasimineku Valgamaal just noorte vabaaja tegevuste võimaldamise valdkonnas.

Lisaks sellele toodi eriliselt esile veel kolme kogukonda: Sangaste oma rukkikultuuri ja rahvatraditsioonide väärtustamisega pälvis „Pärandihoidja 2012“ nimetuse; Ritsu, kus läbi aegade on rahvasport suure au sees olnud sai tunnustatud kui „Sportlik kogukond 2012“ ja „Aasta üllataja 2012“ tiitli viis endaga Nõuni Purjeklubi, kes on esmapilgul nii merega seotud huviala toonud Valgamaale Nõuni järvele ja teinud palju selleks, et ka nendel, kes purjetamisega kunagi varem pole kokku puutunud, oleks võimalus seda õppida ja oma esimesed sõidud teha. Lisaks jagus seekord tunnustust veel ka Arula, Lüllemäe, Jeti, Vaalu, Palupera, Aakre, Neeruti, Pedajamäe, Tsirgumäe-Sooblase, Taagepera, Karula ja Kaagjärve külale.

Lühikokkuvõtet kõigi konkursile esitatud külade kohta saad lugeda Valgamaa Partnerluskogu kodulehelt.

Päeva keskel jõudis Harglasse ka ETV võttegrupp ja tõsiselt hea meel on selle üle, et jõudsime 13. oktoobri AK uudistesse siitmailt positiivse sõnumiga. Saate videolõiku saab vaadata http://etv.err.ee/index.php?033468&clip_id=51200

Valgamaa Partnerluskogu tänab Hargla kandi rahvast suurepärase vastuvõtu ja hea koostöö eest tänuürituse korraldamisel!