Teate küll seda klassikat, et „Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud ..." No, kui Valgamaa staap segarühma ruumidesse jõudis, siis tunnid käisid juba ammu ja „Naerupall" naeris, ta oli juba neli päeva naernud. Naerupalliks kutsuvad  segarühma liikmed Krissi nimelist tantsijat Juhendaja Heidi ütles, et Kris on väga rõõmsameelne ja tore poiss, kes saab naeruga üle ka kõige raskemast treeningpäevast. Kris ise, aga muheleb häbelikult ja ütleb, et  meeleolu teeb rõõmsaks lahedad uued sõbrad. Anni, tulevane kriminalist, seletab kelmikalt, et vahva sell on ka rekkajuhi ametiplaanidega Jaan.  „Tegelikult oli Jaan see, kes meid raskest olukorrast välja aitas. Üks poiss läks meie rühmast ära ja Jaan tahtis kohe tulla," selgitas Ernst sõbra sattumist tantsupeole. Juhendaja Heidi tunnustas Jaani südikust, sest poiss õppis kaks tantsu paari nädalaga selgeks. Külli kiidab ka juhttantsijad  Jasperit ja Krissi, kes saavad väga hästi oma ülesannetega hakkama.

„President lehvitas meile"

Tunneme huvi, kuidas segarühm treeningpäevadega hakkama on saanud ja mis toredat Tallinnas ette on võetud. Jasper, kes tahab politseinikuks saada hõikab: „me nägime presidenti  ja ta lehvitas meile kui koolimajast mööda sõitis." Üheskoos hakati arutama selle üle, miks president koolist mööda sõitis - äkki tegi luuret, et külla tulla? Juhendajatel tekkis samal päeval, aga kohe mõte lastega Kadrioru lossi külastada. „Lapsed lootsid väga, et ehk näevad seal presidenti uuesti. No nii hästi meil ei läinud, kuid vahtkonna vahetust saime  lähedalt vaadata," rõõmustas juhendaja Heidi.

Tantsupeol meeldib Kellyle väga „Kalli, kalli" tants.  „See karupoeg, mis välja tuleb on nii nunnu. No ma tahan talunikuks saada ja kõik loomad mulle väga meeldivad, eriti hobused," selgitab väike tantsuhuviline. Kui Stella-Nataly leidis, et palavad ilmad on väga väsitavad, siis Anheelika väsimust ei tundnud. Pealegi kastavad juhendajad neid treeningute ajal pidevalt. Rühma pesamunad Airi ja Helena on koolis pinginaabrid ja vanemate kaaslaste seas hästi hoitud. Vaatamata sellele tuleb ikka vahel emme-issi igatsus peale.  Älis ütleb, et tervitab oma ema ja isa, ehk nad loevad seda lugu ja siis on nad rõõmsad. Arnold, kes on Tallinnas esimest korda arvas, et liiklus pealinnas on tihedam. Üllatuseks oli ka suur tantsijate kogus lauluväljakul, vahel sai õhk lausa otsa.  Mariannet üllatas seevastu inimeste sõbralikkus. „Siin on palju toredam kui alguses arvasin," on tüdruk julge oma rõõmu väljendama. Joosepit ja Andreast kimbutas nädala alguses haigus. Mõlemad poisid olid aga kindlad - nemad peavad tantsima ja nii see haigus taandus.  Seltskonna kõige tõsisem on noormees Egert, kes sooviks väga jalgrattaga sõita.

Kuidas selline segarühm üldse sündis?

Juhendaja Külli arvas, et idee autor ja ettepaneku koos tantsida tegi Heidi. „ Minu  suureks sooviks oli laulu- ja tantsupeol lastega osaleda, kuid rühma suurus oli liiga väike. Küllit tunnen juba ammu ja kord nägin kui hästi tema tantsulapsed tantsisid," selgitas segarühma idee sündi Heidi. Alguses tehti treeninguid eraldi, siis aga sõideti vaheldumisi üksteisele külla.  Eelvoorude eelsel ajal harjutati lausa kaks korda nädalas - üks päev Harglas teine päev Lüllemäel. „Karula vallavanem Rain Ruusa, Taheva vallavanem Monika Rogenbaum ja Lüllemäe põhikooli direktor Tiit Lepp korraldasid transpordi ning aitasid igati seda projekti. Karula rahvariided valmistas kohalik käsitöömeister Virve Niilis. Me kanname neid homme esimest korda. Segarühma projekti kirjutas kokku Lüllemäe põhikooli hoolekogu esimees Lilian Freiberg.," ütles Heidi abiväge tutvustades.

Juhendajatel kiidusõnu jätkub, sest lapsed on nii toredad ja oskavad proovides väärikalt käituda. Lisaks nendele väikestele rahvakultuuri edendajatele teevad Heidi ja Külli tänukummarduse ka lapsevanematele, kes ideed toetasid ja igati aitasid.

Omakorda tunnustas nende noorte laste ja juhendajate tantsutahet Tartu Ülikooli vilistlasrühma tantsija ja Valgamaa tantsuõpetaja Valdeko Kalamees.  „Müts maha, see on vägitegu. Me kurdame, et ei saa, aga vaata nemad tegid ära. Ja nende väga head taset näitab ka see, et see rühm peole sai," kommenteeris ta.

Las olla pealegi tunnid juba alanud, segarühm tantsib ka tulevikus edasi ning uskuge naerupall Kriss ikka naerab... Valgamaalaste tegemisi nii pildis kui tekstis saad jälgida Valga maavalitsuse kodulehelt.

Fotod Valgamaa staabist 30.06.2011: