6. klassi noormeeste Martin Leepere ja Rasmus Vendeli tehtud kooli tutvustava etteaste järel sai sõnajärje minister Urmas Paet. Ta rääkis kooliperele sellest, millised on välisministeeriumi igapäevased ülesanded ja eesmärgid. Kohalolijad said teada, et Paedi alluvuses töötab 630 inimest, neist pooled Tallinnas välisministeeriumis, ülajäänud Eesti Vabariigi saatkondades üle maailma. Tänase päeva seisuga on Eestil esindusi 46 riigis.

Töötajate hulgas on erinevate valdkondade inimesi: umbes 100 juristi, väga palju filolooge ja näiteks ka toidutehnolooge. Üks peamisi sihte, mille nimel nad tööd teevad, on see, et Eestis oleks turvaline elada, et meil oleks mujal maailmas häid sõpru ja et keegi meie riiki ei ohustaks.

Turvalisuse küsimus pole siiski ainus, millega tegeleda tuleb. Igapäevaste tööülesannete hulka kuuluvad näiteks ka rahvusvahelised majandussuhted, pagulaste teemad, Euroopa Liidu küsimused. Kuna eestlased reisivad aina rohkem, siis tekib ka järjest enam olukordi, kus neil on eri riikides abi vaja. See omakorda tähendab vajadust tihedama suhtluse järele välisriikidega.

Ettevõtted on aina enam huvitatud ärisuhetest välisfirmadega ja ministeerium saab sellele kaasa aidata, nagu teistegi teemade puhul, mis aitavad Eestil maailmas toimuvaga ühte sammu astuda.

Haridus on oluline Õpilased esitasid Paetile ka küsimusi. Helina Leppik 9. klassist tundis huvi, kuidas saadakse ministriks. Paeti sõnul selleks kindlat valemit nagu matemaatikas pole. Esmaoluline on huvi kõige selle vastu, mis Eestis toimub. Ja kui sellele lisandub veel tahe kaasa aidata, et lahendada probleeme ja muuta elu paremaks, siis see on juba alustuseks sobiv.

Küsimusele, kus välisminister elada tahaks juhul, kui peaks valima teise koha peale Eesti, nimetas Paet New Yorki, Brasiiliat ja Roomat. Aga oma sõnul meeldib talle väga Eestiski. Lapsepõlves unistas ta piloodi ja rongijuhi ametist. Lastele pani ta südamele, et hästi õppida tuleks kõiki aineid, sest kunagi ei tea, millal neid elus vaja läheb.

Omal ajal suhtus ta matemaatikasse üsna kergelt, sest võttis eesmärgiks humanitaaraladega tegeleda. Sisseastumiseksamitel aga nõuti matemaatikaülesannete lahendamist. Siis tuli kiiresti leida eraõpetaja, kes järje peale aitas, nii et soovitud erialale õppima pääsemiseks oli tee valla.

Võõrkeelte õpetaja Maia Tõhk uuris, milline suund tuleks võtta sel noorel, kes plaanib oma tuleviku ja töö välismaaga siduda. Urmas Paet soovitas esmajoones ülikooliharidus omandada, ka võõrkeelte oskus on vältimatu. Huvi maailmas toimuva vastu, soov silmaringi laiendada ja inimestega suhelda tulevad kasuks nii või teisiti igas ametis.

Kingiks linnumajake Välisministri külaskäiku Aste kooli jäävad meenutama tema autogrammiga foto ning raamatud välisministeeriumi tööst.

Samuti kinkis Paet koolile karbitäie helkureid. Karl Sai andis kooli poolt ministrile üle poiste tööõpetuse tunnis valmistatud lindude söögimaja, mis Paetile siirast rõõmu valmistas.

Oma sõnul pole tal kunagi varem taolist majakest olnud. Saanud poistelt selle kohta kiire kasutamisõpetuse, lubas ta kingituse esimesel võimalusel oma aeda üles riputada.

Nasval, AS-is Baltic Workboats võtsid külalise vastu Margus Vanaselja ja Jüri Taal. Põhjaliku ringkäigu järel tootmishoonetes arutleti võimaluste üle tutvustada ettevõtet ka Eesti välisesinduste kaudu mujal maailmas.

Välisministri sõnul jäi talle Nasva ettevõttest mulje kui väga edumeelsest ja hästitoimivast maailmatasemel tegutsevast firmast. Kohtumisel jäi kõlama kokkulepe koostööplaanidele selgem siht anda.

Urmas Paet jäi visiidiga Saaremaale igati rahule ja saatis tänusõnad veelkord kõigile, kes tema vastuvõtuga seotud olid.