Eelarve maht on ca 1 miljon eurot, millest ca 750 000 eurot kulub põhitegevusele - asutuste majandus ja personalikulud. Sealjuures kooli personali ja majanduskulud on ca 45% kogukuludest. Nimetatud ühest miljonist kulub ligikaudu 250 000 eurot investeeringutele. Eelmise aasta varudest suunatakse eelarvesse ca 52 500 eurot investeeringuvajaduse katmiseks - 6000 eurot sellest on juba eelmistel perioodidel laekunud sihtotstarbelised vahendid. Eelarvesse jääb suunamata ca 143 000 eurot. Jääki suunatakse eelarvesse jooksvalt lisaeelarvetega investeeringute teostamiseks, mitte põhitegevuse kulude katmiseks. Üks suurem väljaminek on tõenäoliselt Linaküla külavahelise tee mustkatte alla panemine ja kanalisatsiooni ning veeprojektide omaosalused. Nendest summadest saab täpsemalt kirjutada edaspidi.

Selgitus investeeringute tabeli juurde:

Investeeringute tabelis on heledal taustal ära toodud projektidele tehtavad kulud 2012. aastal. Tumedal taustal on projekti kogukulud. Negatiivse märgiga on välja toodud programmidest tagasilaekuvad summad, mis katavad ära juba tehtud omafinantseeringud.

Tundub, et paika saadud hambaravikabineti saame juuniks käivitatud ja sinna kulunud ca 37 000 eurot saab näha praktikas. Samuti käib Suaru sadama projekteerimine ja loodame ehitustaotluse saada mai kolmandaks nädalaks valmis. Suaru sadama projekteerimise projektiga tegeleb Ivar Tenson (võib vist öelda Tumadu Ivar).

Reservfondi mahuks on planeeritud 9000 eurot (sellest 1300 eurot eraldati Kihnu koolile pärimuskultuuri päevade korraldamiseks) ja toetusfondi mahuks 6000 eurot, millest 1067 euroga toetati Kihnu kooli 9. klassi õpilaste Peterburi ekskursiooni ja 2300 euroga Kihnu Puukoi OÜ tootmishoone tehnosüsteemide parendamisest. Kokku oli Kihnu Puukoi OÜ projekti maht ca 11 500 eurot, millest LEADER programm eraldas omakorda ca 6900 eurot. Omaosaluseks jäi samuti 2300 eurot.

Tundub, et 2300 eurot on sel kevadel maagiline number, sest sama summa eraldas volikogu eelarve koosseisus ka MTÜ Suurhallile oma tegevuse korraldamiseks ning SA Kihnu Kultuuriruumile Metsamaa kõrvalhoonete rekonstrueerimise abihoonete omafinantseeringu katmiseks (koos eelmise aastaga 4600 eurot). Täiendavalt on SA Kihnu Kultuuriruumile eraldanud Metsamaa kõrvalhoone ehitamiseks teotus ka kultuuriministeerium - ca 17 000 eurot. See on mõeldud PRIAlt saadud 60 000 euro omafinantseeringuks. Mis see keeruline jutt kokku tähendab? Seda, et SA Kihnu Kultuuriruum saab ca 77 000 euro eest hakata ehitama abihoonet ja Kihnu mehed tööd.

Eelarvenumbritest võiks rääkida pikalt, aga ega see numbrite jada vast suurt ei ütle. Valla kodulehelt leiab eelarve tabelkujul koos seletuskirjaga. Kel on aega tutvuda või on tekkinud niisama küsimus, siis ootan neid aadressil vallavanem@kihnu.ee

Tegelikult ootan teie küsimusi ja ettepanekuid valla juhtimise kohta tõesti suure huviga, sest tihtilugu näeme vallamajast ja kodust vaadates asju erinevalt. Koduseid vaatenurki mulle kahjuks siiski keegi väga ei tutvusta ning see võib tekitada jälle segadust ka nurinat, kuna mul puudub võimalus ka asju selgitada. Nii et ootan teie tagasisidet, mis võib olla ka anonüümne. Siis on mul võimalus järgmises lehes teie küsimustele vastata.

Toreda kevade jätku!