10. oktoobril toimus gümnaasiumi aulas teist korda valla ettevõtluskonverents. Seekord oli ürituse peateema „Ühistegevusega ääremaastumise vastu". Konverents tõi kokku 65 osalejat, rõõmu tegi, et kuulajaid oli ka teistest omavalitsustest ja jäi silma mitmeid noori ettevõtlushuvilisigi. Tänavuse kokkusaamise tegid tõeliselt nauditavaks suurepärased ettekandjad. Viljandi maavanem Lembit Kruuse rääkis ühistegevusest kui arenguvõimalusest ning tõi häid näiteid koostöökogemustest. OÜ Combimill tegevjuht Margus Kohava analüüsis oma ettekandes, milline on kohalik tööturg tööstusettevõtja pilgu läbi. Selgus kurb tõsiasi, et tööpuudusele vaatamata on firmal keeruline kohapealt sobivat tööjõudu leida.

Palju elevust tekitas Viljandimaa toiduvõrgustikku Otse Tootjalt Tarbijale tutvustanud Anu Johani emotsionaalne esitlus. Ka šveitslasest ettevõtja Peter Wüthrichi ettekanne visionääridest ja nn üksikasjategelastest ei jätnud ühtki kuulajat külmaks. Võhmas ettevõtte OÜ Eesti Valgus ja kaupluse Kihvt Galerii loonud ning hulgaliselt heategevuslikke kogukonnaprojekte ellu viinud mees mõjus ka konverentsil esinedes tõelise valgustajana sõna kõige paremas mõttes. Neid ettevõtjaid, kelle meelest äri edendamise kõrval on tähtis ka ümbruskonna abivajajaid toetada, pole just liiga palju. Sille Roomets Valgamaa Arenguagentuurist tutvustas sealseid ühisturundus- ja mainekujundusprojekte ning häid koostöönäiteid turismiedendajate, käsitööliste ja eri valdkondade ettevõtjate vahel. Sõna sai ka AS Swedbank suurkliendihaldur Sven Padjus, kes tutvustas panga võimalusi maaettevõtjate toetamiseks. Konverentsi moderaator Andres Arrak EBSist märkis, et pole ammu sattunud modereerima üritust, kus põnevaid ettekandeid kuulama jäädes ununevad muud kohustused sootuks.

Konverentsi lõpul said auhinna valla parimad ettevõtjad ja jagati ka kingitusi. Nimelt otsustas Suure-Jaani Vallavalitsus kinkida kohalikule gümnaasiumile 15 ettevõtlusõpikut, et meil ka tulevikus oleks edukaid ettevõtjaid, kellele auhindu anda. Kümme Eesti ettevõtluskõrgkooli Mainor eestvedamisel välja antud uut ettevõtlusõpikut kinkis aga Madis Randaru osaühingust Mulgi Maaehitus nii Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolile, Võhma Gümnaasiumile kui ka Suure-Jaani gümnaasiumile. Suur tänu kõigile konverentsi õnnestumisele kaasa aidanutele!

Ettevõtlusnädala kahel viimasel päeval külastasid õpilasfirma Chickaz kolm neidu meie valla koole kampaania „Muuda oma elu" raames. Junior Achivement Eesti õpilasfirma programmi vilistlased koos vilistlasorganisatsiooniga SENT kohtusid õpilastega ühe koolitunni jooksul ja julgustasid õpilasfirma programmis kaasa lööma. Ehk on tulevikus põhjust ka meie valla edukaid õpilasfirmasid auhinnata! Kümmekond meie valla noort osaleb tänavu ka ENTRUM programmis. Selle noortele mõeldud ettevõtlikkusõppe programmi aluseks on veendumus, et ühiskond kestab ja areneb tänu inimestele, kes julgevad unistada ning tahavad ja suudavad oma ideid tegudeks muuta. Loodan väga, et niisuguseid inimesi on ka meie vallas iga aastaga üha rohkem!

Aino Viinapuu, arendusnõunik
____________________________________
Ettevõtlusnädal Kõidama lasteaias Traksik

Koostöös vallaga toimus 8.-12. oktoobril meie lasteaias ettevõtlusnädal. Teemaks oli Elukutsed. Lapsi külastas üks lapsevanem, kelle ametiks on massöör-küünetehnik. Ta tutvustas oma tööd, näitas töövahendeid. Kõik tüdrukud said oma käed korda ja kaunid küüned. Veel külastati lillepoodi. Saadi teadmisi lillepoe müüja tööst. Lapsed nägid, kuidas valmib lillekimp. See kaunis lillekimp kaunistas kaua aega rühmaruumi. Lapsed kinkisid omalt poolt nii müüjale kui ka küünetehnikule oma joonistustega tänukaardi.

Veel toimusid erinevad mängud ja tegevused, mille teemaks oli ikka ametid. Lapsed teavad juba, kelleks nad ise saada tahavad. Meie lasteaia lapsed soovivad saada: jalgrattaks, SPA töötajaks; lillepoe müüjaks; koduperemeheks; müüjaks; lillepoe omanikuks; fotograafiks (kes pildistab ainult naisi); Bauhofi müüjaks; majade lammutajaks; kiirabi arstiks; remondi autojuhiks.

Täname kõiki osalejaid, kes aitasid seda nädalat läbi viia.

Õpetaja Eha