Kui planeeritakse hajaasustusega alal ehitist selle all oleva pinnaga kuni 20 m², pole ehitusluba vaja. Sama suure ehitise püstitamiseks tiheasustusega alal peab kinnistu omanik teavitama sellest vallavalitsust. Rajatis ei tohi paikneda piirangu vööndis (veekogude ehituskeeluvööndis, teede kaitsevööndis jne).

Kui ehitusalune pind on 20-60 m² ja kõrgus kuni 5 m, tuleb taotleda kirjalik nõusolek. See on vajalik ka tiheasustusega piirkonnas piirdeaia püstitamiseks, kui selleks on vaja teha kaevetöid (sügavus üle 30 cm), muudetakse ehitise tehnosüsteeme või asendatakse kogu tehnosüsteem samaväärsega, asendatakse miljööväärtuslikel hoonestusaladel hoonetel uksi või aknaid (miljööväärtuslik hoonestusala Karksi-Nuias on Valga-Uulu mnt hoonestusala, Piiri t hoonestusala Pärnu maanteelt planeeritava Kivi tänavani ja Lepiku ning Kivistiku tänava hoonestusala), asendatakse korterelamu aknaid või uksi, mille tulemusena muutub ehitise välisilme, või rajatakse salvkaev. Kirjaliku nõusoleku taotlemisel üldjuhul ehitusprojekti ei nõuta, piisab omaniku koostatud ehitise eskiisist. Kirjaliku taotluse läbivaatamise eest tuleb tasuda riigilõiv 31.95 eurot valla arvelduskontole.

Suurema kui 60 m² ehitise püstitamiseks on vajalik projekteerija koostatud ehitusprojekt. Selle koostamise aluseks on hajaasustuse piirkonnas projekteerimistingimused ja tiheasustusega piirkonnas tuleb algatada detailplaneering. Taotluste vormid on valla kodulehel.

Kui ehitusprojekt on valmis ja kooskõlastatud projekteerimistingimustes märgitud asutustega, saab taotleda ehitise püstitamiseks ehitusluba.

Korterelamu ja korteri ruumijaotuse muutmise eesmärgil teostatav kandvate seinte ja lagede ning muude kandevkonstruktsioonielementide lammutamine, samuti uute ukseavade tegemine kandvatesse seintesse on lubatud ehitusprojekt ja ehitusloa olemasolul.

Korterelamu korterite ümberehitamine, kui muudetakse korterite planeeringut uute avade tegemisega mittekandvatesse seintesse või kui lammutatakse mittekandvaid seinu, on lubatud vastava ametniku kooskõlastusega, milleks tuleb esitada joonis ja majandustegevuse registri registreeringut omava eksperdi koostatud eksperthinnang. Hoonesse uue küttekolde ehitamine on lubatud ehitusprojekti ja ehitusloa või kirjaliku nõusoleku olemasolul. Ehitusloa taotluse läbivaatamise eest tuleb tasuda riigilõiv 63.91 eurot, kui ehitusluba taotletakse üksikelamu, suvila, aiamaja või taluhoone püstitamiseks.

Ehitise rekonstrueerimise või laiendamise puhul on riigilõivu suurus 31.95 eurot.

Ehitustegevus lõpeb ehitisele kasutusloa andmisega. Luba näitab, et ehitis vastab kõigile kehtestatud normidele ja seda saab ohutult kasutada. Selle taotlemiseks tuleb esitada kogu ehitamisega seotud dokumentatsioon (ehitusseadus § 33 lg 1). Ehitise vaatab üle komisjon, kes koostab ülevaatuse akti. Vajaduse korral märgitakse sinna ülevaatuse käigus ilmnenud puudused ja nende likvideerimise aeg. Kasutusloa taotluse läbivaatamise eest tuleb tasuda riigilõiv 31.95 eurot.

Ehitise lammutamiseks tuleb selle omanikul taotleda luba või kirjalik nõusolek. Vallavalitsusel on põhjendatud vajaduse korral õigus nõuda ehitise lammutusprojekti. Pärast ehitise lammutamist tuleb esitada vallavalitsusele ehitise likvideerimise teatis ja ehitusjäätmete utiliseerimist tõendav dokument. Ehitusjärelevalvet teostaval ametiisikul on õigus puuduste ilmnemise korral teha ettekirjutusi ja nende täitmata jätmise korral nõuda sunniraha.

Uue ehitusmäärusega saab tutvuda Karksi valla kodulehel. Täpsustavaid küsimusi saab esitada ehitusinsenerile telefonil 435 2251, 5301 6282 või vallavalitsuses kohapeal.