Esialgse ülevaate andis vallavanem Indrek Kesküla. Ta tõi välja Väike-Maarja vallas 2010. aasta sügisel tehtud siseauditi peamised kitsaskohad ja vajaduse, et vallavolikogu revisjonikomisjon viiks läbi analüüsi, mille tulemusena saab vallavolikogu võtta seisukoha edasisteks tegevusteks. Selle kõrval käib paralleelselt kriminaalasi, mis on algatatud usalduse kuritarvitamise alusel.

Kiltsi külavanem Priit Puhk oli kaasa toonud Kiltsi rahva kaks suuremat muret: mis saab Kiltsi rahvamajast ja Kiltsi aleviku Jaama tänava 3 majast. Kiltsi rahvamaja on antud hallata MTÜ-le Meie Kiltsi. Endine sotsiaalhooldaja Aino Midt leidis, et mittetulundusühingule ei tohi viletsas seisus põrandaga rahvamaja üle anda, kuna MTÜ ei suuda oma jõududega seda korda teha.

Saalist soovitati Kiltsi rahvale sarnaselt teiste MTÜ-dega hakata projekte kirjutama ja nende toel maja korda tegema.

Vallavanem Indrek Kesküla nentis, et Kiltsi inimeste jaoks on Kiltsi mõis nii õnn kui õnnetus. "Õnn seetõttu, et Kiltsi mõisast on võimalik lihvida välja turismipärl, mis tooks tuntust ja töökohti ka Kiltsile. Samas on mõisa palju investeeritud ning mitme sarnase objekti hoidmine vallale keerukas. Selles piirkonnas on nüüd Liivaküla külamaja, Kiltsi mõis ja Kiltsi kultuurimaja. Just Liivaküla külaseltsi tegevus peab olema ka MTÜ Meie Kiltsile eeskujuks, kus on suudetud projektide abil hoone ülesse ehitada." Väike-Maarjas pikki aastaid peaarhitektina töötanud Juta Haasma nentis, et rahvas ei ole pori loopimisega harjunud ning postkastidesse toodud ajaleht „Väikemaarjalane" on mustamise tippnäide. Ta soovis, et vaatamata toimunule austaksime üksteist ning me kõik oleme väikemaarjalased ning hoiame oma koduvalda. Armilda Lilleberg soovis teada, millised on valla hariduse ja arengukavaga seotud edasised tegevused, kuna need oli umbusaldamise peamised põhjused.

Olev Liblikmann selgitas, et kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) uue seadusemuudatuse (al. 1.1.2011.a) järgi peab omavalitsusel olema kehtiv arengukava vähemalt neli aastat ette, meil seda siis ei olnud. Volikogu andis juba 2010.a septembris nõusoleku arengukava koostamiseks, kuid kuni 2011.a märtsi lõpuni ei tehtud midagi. Arengu  kava  puudumisega võivad ohtu  sattuda mitmed projektid, näiteks Ebavere-Kiltsi kergliiklustee jne.

"Kokkuleppe kohaselt jätkavad selle valimisperioodi lõpuni nii Simuna kui Kiltsi põhikoolidena. Teeme tööd selle nimel, et Väike-Maarjas säiliks gümnaasium ning õppekeskus saaks riiklikke tellimusi." Ta lisas, et ka viimane volikogu hariduskomisjon (11. aprillil) oli üksmeelselt nõus, et valla haridus vajab üht juhti, koordinaatorit. Haridusvaldkond Väike-Maarjas vajab senisest tõsisemat tegelemist.

Maie Rand Simunast soovis teada, mis saab edasi Simuna osavallast. Mart Pruul on olnud tubli osavallavanem, kellest on Simuna rahvale olnud palju tuge ja abi. Simuna rahvas kardab, et osavalla kadumisel ei tea rahvas enam, kelle poole vajadusel abisaamiseks pöörduda.

Olev Liblikmann selgitas, et Avanduse valla ühinemine Väike-Maarja vallaga tuli viimasel minutil, 12. tunnil. "Teised ühineda soovijad tegid ettevalmistusi 3-4 aastat, meil oli aega vaid kolm kuud. Tegime, mis suutsime. Tänaseks on ühinemislepingus fikseeritud tööd on kõik tehtud."

Vallavanem Indrek Kesküla sõnul on vaja koos Simuna rahvaga läbi arutada, kas mõistetakse osavalla põhimõtet õigesti. Osavald on eelkõige haldusjaotus oma halduskoguga, kuid kui sellel halduskogul ei ole vahendeid, siis on ikkagi kõige olulisem, milliseid tegevusi Simuna piirkonnas teostatakse ning kes kohalike probleemide eest vastutab. Kindlasti on vaja Simuna elanikega sagedamini nõu pidada.

Väike-Maarja noortekogu juht Kalev Kodditz tahtis teda, kas ka uus valla juhtkond toetab noorte tegevust vallas, nagu eelmine seda tegi.

"Kindlasti. Samas oleks hea kui noortekogu liikmed osaleksid vallavolikogu istungitel ja küsiksid komisjoni esimeestelt luba käia volikogu komisjonide koosolekutel," ütles volikogu esimees Olev Liblikmann.

Mai Vilu soovis teada, mis saab perearsti dr Tiina Vilimaa lahkumise järel. Vallavanema sõnul toimub reedel, 15.aprillil selleteemaline kohtumine perearstidega.

Maie Rand soovis: "Ärme mängi Väike-Maarja vallas poliitmalet, vaid tegutseme nii, et vallas oleks kõigil hea elada." Seepeale arvas Indrek Kesküla, et sellise hea mõttega on mõistlik kohtumine lõpetada.

Vallavanem Indrek Kesküla kokkutulnutele olukorrast ülevaadet andmas. Foto: Hilje Pakkanen