Talihoolet teostatakse töövõtjatega sõlmitud lepingute alusel valla teedel ja erateedel, mis on seotud bussiliiklusega.

Erateel, mis ei ole seotud bussiliiklusega, teostab või tellib teenuse osutajalt lumetõrjet eratee omanik omal kulul.

Erandina teostatakse valla kuludega lumetõrjetööd talihoolet korraldava isiku korraldusel eriolukorra puhul (kiirabi vajadus, ootamatud haigestumised, üksi elavatele vanuritele, teega seotud majapidamiste rohkus jm.).

Tee seisunditaseme kindlaksmääramist ja kontrolli lepingujärgsete talihooldetööde üle teostab valla talihoolet korraldav isik regulaarsete patrullsõitude käigus.

Nagu enamikul omavalitsustest, napib ka Tabivere vallas teede hoolduseks raha. See, mis eelarves oli ette nähtud kulus teede lumevabana hoidmisele juba aasta alguses. Aasta lõpus sai teedehoolduseks valla reservist raha juurde eraldatud, kuid kui sellised lumerikkad ilmad kestavad, võib see raha ruttu otsa saada.

Eraisikud ja asutused, kes soovivad teid lumest puhastada (erateedel või tupikteedel), saavad selles kokku leppida vallateede talihoolet korraldav allasutusega või otse talihoolde teenust pakkuvate ettevõtjatega. Sellega tegelevad meie vallas

FIE Veikko Soikonen (tel 5391 1927)

FIE Väino Tuhkanen (tel 504 1568)

Riigimaanteedel rahapuudus lume- ja libedustõrjet ei takista, kinnitab maanteeameti peadirektori asetäitja kt teehoiu alal Andri Tõnstein.

Riigimaanteed on jagatud seisunditaseme järgi kolme liiki. Suurima liiklusega viivad teed kuuluvad kolmanda taseme alla. Neil tuleb hoida sõidujäljed lume- ja jäävabana ning tagada haardeteguri väärtus 0,3. Sellised peavad teed olema viie tunni jooksul pärast lumesaju või tuisu lõppu ja nelja tunni jooksul pärast libeduse tekkimist.

Teise seisunditasemele kuuluvad teedele tehakse küll korrapäraselt libedustõrjet, aga eesmärk pole sõidujälgede lume- ja jäävabana hoidmine, tagada tuleb haardeteguri väärtus 0,25. Pikem on ka hooldusaeg: lumetõrje peab olema tehtud 12 tunni jooksul pärast saju lõppu ning libedustõrje kaheksa tunni jooksul pärast libeduse teket.

Ülejäänud teed kuuluvad esimesele tasemele, kus piirdutakse üldjuhul lumetõrjega, libedust tõrjutakse vaid ohtlikes kohtades.

Riigiteede hooldusest saab teavet, kui helistada maanteeameti telefonil 1510.

Lumetõrjega seotud küsimustele vastab ja sellega seotud probleemidega tegeleb meie vallas Tabivere Vallavara juhataja Ivar Karina (tel 776 6946 või 513 6183).