Kahe esimeseta ei saa kulutada, sellest tulenevalt käsitleme neid esimeses järjekorras.

Nii riigis, omavalitsuses kui ka igas perekonnas kehtib üks reegel - kulutada saab just nii palju, kui palju on sul sissetulekuid.

Valla eelarve tulud koosnevad enamuses osast maksutuludest ehk sellest kui palju meie oma inimesed oma töö ja vara maksudest teeninud on.

Jõelähtme valla 2013. aasta eelarve tulude kogumahuks on kavandatud 6 770 378,45 eurot, millest 76,34% moodustavad maksutulud, 6,29% moodustavad tulud kaupade ja teenuste müügist, 14,37% saadavad toetused tegevuskuludeks ning 3,0% moodustavad muud tegevustulud.

Kui vaadata võrdlust varasemate aastatega, siis tululiikide osas suuri osakaalude muudatusi ei ole kavandatud. Valla tuludest moodustab endiselt kõige suurema osa üksikisiku tulumaksu laekumine.

Võrreldes 2012. aastaga kavandame maksulaekumise tõusuks 5,6%. Sellest annab ca poole üksikisiku tulumaksu määra riiklik muudatus ehk alates 2013. aastast muutus omavalitsustele antava tulumaksumäära protsent. Kui varem oli see 11,4%, siis nüüd on see 11,57% üksikisiku brutopalgast.

Võib julgelt kinnitada, et oleme ka seekord planeerinud tulumaksu laekumiste kasvu, mis tuleneb rahvastiku kasvust ning majanduse elavnemisest tulenevast palkade kasvust, pigem konservatiivselt. Hetkel vaadates jaanuari, veebruari ja märtsi tulumaksu laekumisi oleme olnud taas õigel teel, ehk kavandatud mahus on maks ka laekunud.

Tähtsuselt teine tululiik on endiselt maamaks. Kuigi riik on selle maksuliigi osas teinud sellest aastast olulisi muudatusi, siis seoses maksumäärade muutusega kavandame maamaksu laekumist sel aastal samas mahus, mis ka 2012. aastal. Maamaksu laekumise prognoos on 840 000,00 eurot.

Oluline osa planeeritu kavandamisel on ka finantseerimistegevusel. Siia all kuulub nii olemasolevate kohustuste tasumine kui ka uute suuremate investeeringute katteks laenude võtmine. Kohustuste suurenemine 2013 aasta eelarves on planeeritud Kostivere kooli renoveerimise omaosaluse tarbeks laenu võtmine summas 682 762 eurot.

Jõelähtme valla 2013 aasta eelarve projektis on kulu - de kogu mahuks kavandatud 6 110 442,02 eurot, millest 48,97% moodustavad personalikulud, 37,65% moodustavad majandamiskulud, 2,14% moodustavad muud tegevuskulud ning 11,24% moodustavad eraldised tegevuskuludeks. Eelarvekulude osakaalud jäävad varasemate aastatega võrd setesse proportsioonidesse.

Kui eelmistel aastatel oleme seoses "masuga" personalikulude osas kavandanud kas vähenemist või siis jäika kulude kasvu piiranguid, siis sel aastal, arvestades üldist survet palkade kasvuks ning paranenud olukorda majanduses, tuleb ka Jõelähtme valla asutuste töötajate palgatingimused üle vaadata.

Riiklikult on muudetud kahte alammäära, tõusis õpetajate alampalk ning ka riiklik alampalk sai tõusu. Sellest tulenevalt on meie vallas kõikide õpetajate palgad viidud jaanuarist alates vähemalt 715 euroni ning alampalka saavate töötajate palgad 320 euroni. Teiste töötajate palgakasvu kavandame käesoleva aasta juunist.

Oleme selle tarbeks pannud reservfondi vahendeid ning konkreetne palgakasv asutuste ja töötajate lõikes saab selguse mais/juunis kui on teada ka esimese poolaasta maksutulude laekumised.

Olulisemad investeeringud on sel aastal taaskord planeeritud laste heaks. Sellest suurema osa võtab Kostivere kooli rekonstrueerimine. Lisaks koolimaja korrastamisele saavad sinna uued ruumid ka raamatukogu ning perearst. Ehituseks kulub kokku ca 2,2 miljonit eurot, lisaks veel uus sisustus. Eelarvesse oleme kavandanud Loo lasteaia ehituse jätkuks 60 tuhat eurot hooviala korrastamiseks.

Suurimaks tee-ehitus projektiks vallas on sel aastal Loo ja Lagedi vahelise tee osaline rekonstrueerimine. Selle raames rajame koostöös Rae vallaga ühise kergliiklustee kahe aleviku vahele. Jõelähtme vallale läheb see ehitus maksma 390 tuhat eurot. Lisaks rekonstrueerib maanteeamet Vibeliku tee, lõigus Saha tee kuni Spordi tee ning Ilumäel lõigu, Lagedi/ Kostivere ristmiku ning Lagedi aleviku vahel. Suuremas mahus kavandame sel aastal teostada pindamistöid erinevates valla külades. Täpne teede nimekiri selgub peale kevadist sulamist, mil tuleb teha inventuur remonti vajavatest teedest ning seejärel selgub kui palju on võimalik teha uusi pindamisi. Sellest anname kindlasti ülevaate hiljemalt mai kuu valla lehes.

Jätkuvalt oleme planeerinud toetada valla vee-ettevõtjat Loo Vesi ühisveevärgi rajamiseks valla alevikesse ja küladesse. Sel aastal on planeeritud töid nii Kostiveres kui ka Kaberneemes. Tänavavalgustuse osas on planeeritud suurimad tööd Kaberneemes, kus jätkub küla peatänava Kordoni tee valgustuse ehitus.

Kultuuriobjektidest saab tänavu suurima investeeringu Kostivere mõis, mille esifassaad saab sel aastal renoveeritud, maksma läheb see ca 50 tuhat eurot, sellest 32 tuhat saame toetusena riigilt.

Lisaks eeltoodule on kavandatud veel rida väiksemaid investeeringuid, toetusi ja tegevusi, millest saab ülevaate kui lugeda valla kodulehel olevat eelarve seletuskirja. Oluline on siinjuures kindlasti veel ära märkida, et sotsiaalse kaitse osas kavandame jätkuvalt maksta kõiki neid toetusi, mis ka varasematel aastatel vallas kehtinud on, eesmärgiga toetada neid, kes abi vajavad.