„Et see töökoormus inimestel siin nii suur on, ei osanud ma tõesti ette näha," tunnistab ta nüüd, üheksa kuud hiljem.

Oma töötunde ta ei loe - ta on olemas alati ja igal pool, kus vaja. Ilvi peab oluliseks olla kaasatud erinevatesse projektidesse ja protsessidesse. „Muidugi võiksin jätta mitmed toimingud spetsialistide ning nõunike ajada, aga leian, et vallavanema kohuseks on võimalikult paljude valdkondade töös osalemine, ideede väljapakkumine ning meeskonna toetamine." Vallavanema rolli näebki Ilvi eelkõige inimeste eestvedaja ja innustajana.

Ilvi hinnangul on Rapla inimesed harjunud, et vallavanema poole võib pöörduda nii väikeste kui suurte muredega - kabineti uks on enamasti avatud ja ka etteteatamata külalised võetakse vastu. Suures vallas ei tea kunagi ette, mida päev toob. „Kui on vaja otsuseid vastu võtta, sead selle valdkonna esiplaanile, viid end nõunike abiga maksimaalselt kurssi ja tegeled teiste küsimustega pärast põletavale olukorrale lahenduse leidmist."

Vallavalitsus muutus kriisijuhtimiskeskuseks

Ilvi ütleb oma esimestele kuudele vallavanemana tagasi vaadates, et ei kahetsenud kordagi oma otsust ametikoht vastu võtta.

Küll sai vallavanem üsna pea omal nahal tunda, et tema amet tähendab tegelikult valmisolekut 24 tundi ja seitse päeva nädalas. „Kui talve hakul esimeste lumetormidega osad valla teed üleöö läbimatuks muutusid, möödus üks reedene päev töö välkkiire ümberkorraldamise tähe all. Vallavalitsusest sai korrapealt justkui operatiiv-juhtimiskeskus. Telefonid helisesid lakkamatult ja inimesed ootasid kiiret abi."

Ilvi märgib, et endale ja oma lähedastele pühendatud aega jääb napiks.

 „Vallavanem ei saa öelda, et on nädalavahetus ja ma kavatsen puhata. Ikka oodatakse mind kuhugi sõna võtma, kedagi õnnitlema või mõnel olulisel sündmusel valda esindama.

Kui olen plaaninud veeta nädalalõpu oma lähedaste inimestega või tegeleda isiklike hobidega, siis tihtipeale tuleb need plaanid ümber teha."

Päris vabu nädalalõppe peaaegu polegi. „Õnneks on need puhkepäevadel toimuvad sündmused sellised, kus osaleksin meeleldi ka tavakodanikuna. Vallavanema silmaringi avardamiseks on need üliolulised, nii saan hea pildi, millega ja millisel tasemel meil tegeletakse. Hea on tõdeda, et need soojendavad südant ja kinnitavad mu usku Rapla valla võimekusse."

Linn kiirgab elevust

 „Kindlasti on lähikuudel linnapildis märgata mitmeid rõõmustavaid muutusi.

Tegeleme taas Rapla stiiliraamatuga ja mina olen seda meelt, et tunnuslauseks võiks olla sõnapaar „Rõõmus Rapla".

Meie linn kiirgab mõnusat elevust, ootamatud lustlikud vimkad ja nükked ergutavad jalutaja meeli.

Olen juhtunud nägema linna külaliste üllatust, kui Alu mõisahärra puust kuju köhatab ja täistunnil saksa keeles kellaaega teatab.

Mu kolmeaastane lapselaps Joonas armastab seda kuju - oleme mitu korda jooksnud, et jõuda õigeks ajaks ja sellest atraktsioonist osa saada. Või tulge vaadake, mis TYCO Rapla korvpallimängu ajal Sadolin Spordihoones toimub! Just seda rõõmu, mis siin ju tegelikult olemas, on vaja rõhutada."

Ilvi sõnul püüab ta vallavanema jutule tulijatele mitte öelda, et kullakesed, selle jaoks valla järgmise viie aasta eelarves tõenäoliselt raha ei leita.

„Minu sõnum on alati, et otsime, vaatame ja leiame üheskoos mingi võimaluse. Kusagil see raha ju on.

Lisaks valla eelarvele on igasugused projektidel põhinevad toetused. Mingid variandid leitakse, kui on vaja asjad ära teha. Vahel aitab sellest, kui viia kokku õiged inimesed. Siiralt hea meel on mul selle üle, et kogukond on nii mitmelegi projektile ise õla alla pannud - nii töökäte kui raha näol."

Meie vald pole magala

Vallavanemaga igapäevaselt kokku puutuvad inimesed teavad juba, et üks asi võib tal harja hirmsasti punaseks ajada - nimelt see, kui keegi nimetab Raplat Tallinna magalaks.

Kauaaegse koolitaja ja müügiprofina usub Ilvi vankumatult, et Rapla valla kuvand sõltub kõigist siin elavatest inimestest.

 „Ma olen tõesti võtnud endale südameasjaks Rapla kui suurlinna magamistoa teesi ümberlükkamise.

Rapla on rõõmus, toimekas ja arenev vald! Kui me ise nimetame oma kodu Tallinna magalaks, siis need võimalikud väljastpoolt tulijad, kes mõtlevad siia kodu või ettevõtte rajamisele, saavad vale signaali.

Magala kõlab uinutavalt ja ebahuvitavalt. Kutsun kõiki raplamaalasi üles seda suhtumist oma kõnepruugis märkama ja muutma."

Eesti mastaabis mõjub Raplamaa erilisena nii oma soode ja rabade kui inimeste poolest. Ilvi Pere sõnul leidub Rapla vallas kõike. „Meil on noorust, julgust ja suuri ideid.

Meie inimestes on tohutu potentsiaal ja nad on valmis neid ideid ellu viima.

See on kõige märkimisväärsem ja rõõmustavam veendumus, mille ma oma lühikese ametiaja jooksul olen avastanud."

Ilvi kinnitab, et Tallinna külje all asumine pole Rapla valla õnnetus, vaid võimalus, mida tuleb parimal moel realiseerida. „Me ei pea kogu aeg inimestele korrutama, et siin on vähe töökohti ja meie inimesed peavad sellepärast käima Tallinnas. Nad tulevad ju igal õhtul tagasi, sest siin on kodu, kus lastele jagub tegevusi huviringides, on palju suurepäraseid juhendajaid, kohti lasteaias on kergem saada, koolid on korras, õhk puhtam ja keskkond rahulikum."

Mis teeb Rapla nii turvaliseks?

Ilvi arvab vastust teadvat. „Rapla on paljuski eramute linn, siin on vähe korrusmaju. Inimesed on omavahel tuttavad, kõike ja kõiki märgatakse. Meie valla külades toimib hästi Naabrivalve."

Vallavanema sõnul on Raplal küllaga arengu- ja kasvuruumi. Linna ümbruses on saadaval elamukrunte igale maitsele. Kui aga külades ringi vaadata, võivad miljonivaadete ihalejad endale leida krundi näiteks maalilise Vigala jõe kaldal.

Sama kehtib ettevõtluse kohta. Raplas leidub ressurssi nii asukohtade kui inimeste näol. Lähiajal ongi suuremad tööandjad kutsutud vallamajja hommikukohvile, et infot ja kontakte vahetada. Vallavanem jätkab külaskäike ettevõtjate juurde ja ootab küllakutseid.

Ilvi ütleb veel, et ideid on tal kuhjaga ning mõttekaaslasi samuti. Lisaks naiste toetusele on ka paljud mehed talle kinnitanud, et Rapla vajaski just naisvallavanemat. Mõistmine, hoolimine, koostöö, kogukonna tunne ja Rapla vaim - selle nimel Ilvi koos oma meeskonnaga töötab.

Rapla Linna Pea ja Rapla vallavanem. Foto: Armar Paidla


Ilvi Pere lühike CV

  • Sündinud ja koolis käinud Vändras, nüüdseks elanud Raplas 14 aastat.
  • Täiskasvanud tütar ja poeg, kaks lapselast, keda armastab üle kõige.
  • Erialalt eesti filoloog, töötanud 11 aastat õpetajana, siis koolitusnõustaja ja koolitajana, edendanud rahva tervist, juhtinud internetiturvalisuse projekti, õpetanud leivategu, korraldanud ja juhtinud rabamatku ja käimisüritusi.
  • Hobideks koorilaul, mäesuusatamine, matkamine, tervisesport, kirjandus.
  • Moto - Ära virise, hakka tegutsema!