Seega pärast kuute kuud oleme tulumaksu laekumisega graafikus.

Samuti on suurenenud valla maksumaksjate arv, mis on juuni lõpuks tõusnud 2484-ni. Kose valla maksumaksja keskmine sissetulek esimesel poolaastal oli 802 eurot (12 548 krooni).

Esimese kuue kuu jooksul on töötute arv olnud stabiilne ja juuni lõpuks isegi veidi langenud 130 inimeseni.

Töötuse kõrghetkel oli see arv meie vallas 268. Kõik see annab lootust valla 2011 aasta eelarve tulude laekumise täitmiseks.

Kulude osas on ainukeseks mureks endiselt valla teedele eraldatud vahendite nappus. Esimese kuue kuuga on kulunud 159 282 eurot. See summa on 38 000 euro võrra suurem kui terveks 2011 aasta teede hoolduseks valla eelarves vahendeid kokku. Seega kogu eelarve reserv ja võimalikud ülelaekumised on läinud ja lähevad ka edaspidi teede hoolduse kulude katteks.

Tallinn-Tartu mnt. Aruvalla-Kose teelõigu projekteerimis-ehitushanke projekteerimistöödega on alustatud. On toimunud esimesed koosolekud ning arutelud. Ehitustööd peaksid jõudma, vastavalt sõlmitud lepingule, lõpule august 2013.

Kose-Uuemõisa Lasteaed-Kooli fassaadi soojustamise ja renoveerimise osas on samuti edasiminekuid. Artikli kirjutamise hetkel käivad projekteerimistööd ja kohe-kohe kuulutab AS Riigi Kinnisvara välja hanke fassaaditööde teostamiseks. Kose-Uuemõisa Lasteaed-Kooli fassaad peaks olema renoveeritud oktoobri lõpuks 2011.

Juuni lõpupäevadel rahuldati KIK-i poolt OÜ Kose Vesi taotlus Vardja küla veetrasside uuendamiseks. Hange ehitaja leidmiseks on väljakuulutatud ja kui kõik õnnestub, siis saab Vardja küla uued veetrassid veel selle aasta jooksul. See omakorda peaks parandame tunduvalt vee kvaliteeti.

Täna käivad täie hooga remonditööd Kose Gümnaasiumi vana korpuse koridorides ja söökla köögis. Tööd peavad valmis saama uue õppeaasta alguseks. Nende tööde osaline rahastamine toimub programmist "Hasartmängumaksust toetused regionaalsetele investeeringutele"

U-M Soojus planeerib ka 2011 aastal soojatrasside vahetust Kose-Uuemõisas. Samuti jätkatakse tööd katlamajade renoveerimise suunal. Endiselt on siht võetud elektri ja soojuse koostootmisjaamade paigaldamisele Kose-Uuemõisa ja Kosele. Koostootmisjaamadel on kütteks hakkepuit.

Juuli alguses toimus järjekordne LEADER programmi raames esitatud projektide hindamine. Kose valla kolmas sektor , ettevõtted ja vallavalitsus esitasid kokku 12 projekti milledest ka enamus said rahastuse. Nii toimuvad peagi LEADER programmi toel jalgteede remont Kose kalmistul, planeerimistööd Kose-Risti krossirajal, turismiedendamine Oxforell OÜ-s, tootmise laiendamine Mööbel Sinule OÜ-s, Tuhala kiriku kellasüsteemi uuendamine. Toetust sai ka Kose vallavalitsus valla 20 ndaks aastapäevaks valmiva raamatu koostamiseks, MTÜ Kose Kunstikeskus ja MTÜ Tammiku Töökoda. Järgmine voor on planeeritud oktoobrisse ja siis on jälle kõigil võimalus taotlusi esitada. Eriti on oodatud ettevõtete taotlused. Ettevõttel, kelle töötajate arv on alla 10 ja käive alla 2 mln EUR on võimalik toetust saada kuni 31 955 EUR. Loomulikult lisandub sellele veel omaosalus. Täpsemat infot saab LEADER programmi Kose valla esindaja, abivallavanem Merle Pussaku käest. Kahjuks on ka negatiivseid asju. Mitte kuidagi ei suuda Kehra mnt. rekonstrueerijad oma töid lõpetada. Kose vald on esitanud oma pretensioonid TREV-2 -le ja ka tööde tellijale - Maanteeametile, kuid artikli kirjutamise hetkeks on enamus puudusi kõrvaldamata ja suured vihmasajud toovad järjest uusi puudusi esile. Seni kuni puudused pole likvideeritud Kose valla esindajad ka tööde vastuvõtuaktile alla ei kirjuta.

Veebruaris regionaalministri poolt väljakuulutatud „Kergliiklusteede Toetusskeem" on samuti jõudnud otsusteni. Kahjuks ei õnnestunud vallavalitsuse poolt kirjutatud projektile rahalisi vahendeid saada. Üleriigiliselt rahastati ja kanti põhinimekirja 16 projekti. Taotlusi esitati 96. Kose valla projekt kergliiklustee rajamiseks Koselt Kose-Ristile arvati Siseministeeriumi komisjoni poolt kergliiklusteede kava reservnimekirja. Reservnimekirja rahastatakse tingimusel, et põhinimekirja projektid odavnevad, jäävad ellu viimata või toetusskeemi jaoks leitakse lisavahendeid.

Sellised on siis täna teadaolevad arengud Kose vallas lähitulevikus. Kaugemate sihtide seadmiseks alustas volikogu 6. mail valla arengukava läbivaatamist ja kaasajastamist. Arengukava koostamise käigus oli kolm seminari, kus osalesid valla allasutuste, kolmanda sektori ja ettevõtjate esindajad. Nende seminaride käigus valmis investeeringute kava projekt , mis oli üleval ka valla kodulehel. Kuni 01.augustini oli kõigil vallakodanikel võimalus oma ettepanekuid teha. Tänan siinkohal kõiki allasutuse juhte, kolmanda sektori aktiviste ja ettevõtjaid ning vallakodanikke, kes andsid oma panuse valla arengukava koostamisse, kes mõtlesid kaasa ja seega andsid oma panuse valla tulevikku. Suur , suur tänu Teile. Nüüd arutatakse avalikustamise ajal saabunud ettepanekud läbi ja arengukava läheb augustikuu volikogu istungile esimesele lugemisele.

Tänaseks ei ole meil veel vastust ujula jõusaali renoveerimise projektile. Seega tegemisi ja toimetamisi jätkub ka edaspidiseks. Edasiste toimetamistega ja tegemistega hoiame vallarahvast kindlasti kursis järgnevates Kose Teatajates.