„Teeme ära" talgud mahtusid seekord kevadpühade ja emadepäeva vahele. Kärsitumad ja tegusamad haarasid rehad ja luuad juba aprilli lõpus saabunud soojalainega. Kohati kõrgusid lõputut talve meenutavad lumekuhilad, samas lendles juba praht ja tolm. Kuigi koristustöö ei ole kergete killast, tulevad inimesed rõõmsal meelel oma kodukohta kasima ja ilma nautima. Tehtud sai ilmatuma hulk vajalikku tööd, tänutäheks aga palju silmailu. Tänu koristusaktsioonidele ja korraldatud jäätmeveole on ka meie metsad oluliselt puhtamaks saanud. Kahjuks leidub veel üksikuid inimesi, kes häbenemata toimetasid oma prügikotid võõrastesse konteineritesse või poetasid metsa alla. Õnneks oleme mitmeid tabanud ja karistused ei jää saamata.

Tõsist muret tekitavad talvel rohke lume tõttu sisselangenud hoonete katused. Eriti ohtlikud on Soome kodanikule Hannu Pekka Heikinenile kuuluv vana laudahoone Ubjas, Meelis Parijõgile kuuluv mõisa kõrvalhoone Uhtnas, Richard Reinulale kuuluv hoone osa Vaeküla külakeskuse kõrval. On saabumas koolivaheaeg ning laste käimisi ja tegemisi varitseb väga suur oht.

Kui koristustalgud kulgesid edukalt ja mul on heameel kõiki tänada, siis mõttetalgud on veel pooleli. Valla uue arengukava esmane visioon on suures osas kokku kirjutatud, puudub veel kirjalikus vormis ajaline tegevuskava. Lähinädalatel tegelevad vallaametnikud oma valdkonna temaatikaga, kirjeldades kavandatavaid tegevusi ja viies kooskõlla valla rahaliste võimalustega. Enne suvepuhkusi tahaks arengukava tööversiooni üle anda volikogu komisjonidele, et sügisel oleks reaalne arengukava ka vastu võtta.

Tahaks algatada mõttetalgud ka haldusterritoriaalse reformi osas. Naabrid korraldasid küsitlusi, saamaks teada, kas liituda Vinni, Sõmeru või Sonda vallaga.

27. mail toimub ajurünnak Aarla külas Riigikogu liikmete ja teiste huviliste osavõtul.

Külalised kaugelt ja lähedalt

Aprilli lõpus külastas meie valda Moldova suursaadik Viktor Guzun, 12. mail Petseri rajooni delegatsioon eesotsas oma juhi Feodor Kohanoviga. Mõlemad delegatsioonid tegid ettepanekuid sidemete loomiseks nende riikide omavalitsustega. Sama ettepanek tuli Ukraina Vinnitsa oblasti poolt. Järelikult on meid märgatud ning soovitakse eestlastega koostööd teha.

Uut vallamaja ja Sõmeru valla tegemisi on käinud vaatamas raamatukogu töötajad Tallinnast ja Raplast, pedagoogid Pärnumaalt. Juuni alguses tulevad külla Tallinna Linnavalitsuse planeerijad.

Kevad on lõpetajate päralt

Lõpetada võib lasteaeda või rühma, klassi või kooli või hoopis ülikooli. Kõik need lõpetamised on seotud suurte ootuste ja lootustega, millele eelneb suur muretsemine ja närveerimine. Seda suurem on rõõm, kui kõik hästi läheb ja uksed suvepuhkusele võib valla lükata. Ka tööinimesed ootavad suvepuhkust, et raputada maha talvine kaamos ja unustada lõputuna tundunud lumerohke talv.

Soovin sära silmadesse ja päikest näole! Ilusat kevadet!