Koos vaagisime läinud aasta tegevusi ja pidasime ka aru, mida uuel aastal ette võtta. 2011 oli Valma külas teguderohke. Peale traditsiooniks saanud ürituste (iseseisvuspäeva tähistamine, naistepäev, kevadpüha, emadepäev, jaanipäev, kalurite päev, teadmiste päev, põllumeeste üritus, jõulud jt) võtsid valmalased aktiivselt osa Viiratsi valla korraldatud spordiüritustest, kus suurte külade kõrval saavutati kokkuvõttes teine tulemus.

Valma küla spordielu on aidanud vedada Heiko Juhkamsoo, kes pälvis möödunud aastal tehtu eest ka külavanema tänukirja. Ühtlasi otsustas rahvas valida tema ka Valma külaseltsi juhatuse uueks liikmeks.

Valmas on suvine elu viimastel aastatel tunduvalt elavnenud ja seda tänu tegevust alustanud turismiettevõtetele. Järjekordselt oli valmalastel au võõrustada üht Eesti suurimat suvist ettevõtmist - Eesti jahimeeste suurüritust-kokkutulekut, mis peeti Järveveere Puhkekeskuses. Erinevatel hinnangutel osales üritusel kolm tuhat kuni viis tuhat inimest. Kuigi kohaliku rahva uneaeg jäi suure tümpsu tõttu üürikeseks, ei kaasnenud sellega suuremaid komplikatsioone ja kahjusid. Kalurite suitsukalavarud said tänu sellele üritusele üsna kiiresti otsa.

Kalle ja Vello Küti initsiatiivil korraldati Valma Puhkelaagris, kus avati Baltimaade suurim ja modernseim seikluspark, külarahva kokkutulek hõrgutava kalaseljanka söömisega. Mängis bänd ja külarahvas lustis täiega nii seikluspargis kui ka tantsupõrandal. See oli tore ja külarahvast ühteliitev päev.

Aasta tegu

Traditsiooniliselt valisime vana-aastaõhtul ka Valma küla aasta teo 2011. Viie nominendi seast sai kõige rohkem hääli Kalle ja Vello Küti poolt korraldatud seikluspargi avaüritus. Teise koha pälvis jahimeeste kokkutulek ja kolmanda koha Laine ja Arvi Kingissepa Sepa talu, mis oli varem saanud Viiratsi valla poolt Valma piirkonna kaunima kodu 2011 tiitli.

2011. aastal taastati MTÜ Võrtsjärve Kalanduspiirkonna initsiatiivil (Lauri Koni, Jaanika Kaljuvee) klaasangerjamaimude sisseostmine ja vettelaskmine. Ka Valma kandi põllud on  korralikult haritud.

Valma küla keskasulasse ehitati uus pumbajaam, rekonstrueeriti veepuhastusseade ja osaliselt ka joogiveetrassid. Kahjuks jäi töö poolikuks, sest tegemata jäid järveäärsed kanalisatsioonitrassid, mitmed eramud on endiselt ilma korraliku joogiveeta, kanalisatsioonist rääkimata. Hea seegi, mis tehtud sai!

Samuti ei õnnestunud 2011. aastal lahti saada Valma keskasula «habemega» varemetest (klubihoone, töökoda, naftabaas, saun). Loodame vallalt suuremat toetust järveäärse ala algatatud detailplaneeringu elluviimisel.

Vana aasta saatsime ära korraliku ilutulestikuga, mis oma mastaapsuselt ei jäänud palju alla ka mõne Eesti suurema linna omale. Viimane võrdlus oli muidugi naljaks öeldud.

Kolmas tulekul

2012. aastal valmib Valma laevatehases arvult kolmas kalepurjekas. Meie kalurid peaksid saama toetust angerjamaimude soetamiseks ja ka leevendust mõrramaksudele.

Tulevikku vaagides otsustati Valma külas traditsiooniliste üritustega jätkata. Samuti tuletas rahvas külavanemale meelde, et jätkuvalt on vaja taotleda Viiratsi vallalt külamaja juurdeehitust.

Anne Schwede poolt hästi majandatud infopunkti juurdeehitusele oleme toetust taotlenud juba kaks korda, kuid kummalgi korral ei ole Viljandi PRIA ja teised asjaosalised meid toetanud. Ju siis teised külad on veelgi halvemas seisus...

23. veebruaril algusega kell 14.00 toimub Valma infopunktis Vello Küti koostatud raamatu «Kilde Valma kandi ajaloost» esitlus ja uue, Eesti Vabadussõjast osavõtnute memoriaaltahvli avamine. Iseseisvuspäevale pühendatud vastuvõtule ootame kõiki Valma kandi elanikke ja ka külalisi.