1. juunil oli Valma küla rahval infopunktis kohtumine Viljandi maavanema Lembit Kruusega. Saime teada, millega tegeleb maavalitsus ning ühtlasi teavet selle kohta, et meie elu Valmas ei sõltu kuigivõrd maavalitsusest. Isegi teist korda esitatud Valma infopunkti juurdeehituse projekti lükkas maavalitsuse PRIA komisjon tagasi. Niisiis peab Valma küla rahvas leppima juba pikemas perspektiivis peamiselt kahjukindlustuse ja Võrtsjärve Sihtasutuse projekti arvel ehitatud ahtakese info-punktiga, kus puuduvad hädavajalikud sanitaarsõlmed ja ruumid seltsielu edendamiseks.

Ma usun, et hoolimata kitsastest oludest me tegutseme edasi.

7. juunil korraldas Viiratsi Vallavalitsus Valma küla rahvale koos «Veoliaga» prügimajanduse korrastamise seminari. Praeguseks peaksid kõik seadusega ettenähtud lepingud olema sõlmitud ja esimesed prügikogumise ringidki tehtud. Vedajad on sümpaatsed mehed ja meie küla rahval pole põhjust nende üle nuriseda.

21. juunil toimus Valmas Viiratsi Vallavolikogu istung, kuid Valma külaga seonduvaid küsimusi seal ei arutatud.

Jaanipäeva pidasime seekord järve ääres. Rahvast oli ootuspäraselt palju, ilm lihtsalt suurepärane ja pidu kestis hommikuni. Kahjuks selgus eelmise päeva hommikul, et kratid olid sadamates seisvaid paate rüüstanud ja ära viinud hinnalisi spinninguid ja muid esemeid. Kutsusime politsei ja andsime neile üle ka tõenäolised krattide autonumbrid. Seni pole meil aga mingit infot, kas politsei sai vargad kätte või mitte.

Kurb küll, aga jaanipäevast alates on vargad Valmas tegutsenud juba mitu korda. Iga kord on teavitatud ka polit-seid. Asjahuviline võib meie vargalugudega tutvuda lähemalt «Sakala» vahendusel. Siinkohal ei hakka halba asja enam meelde tuletama. Tundub, et maksumaksja kulul tegutseval Eesti politseil on aega ja tahtmist vist ainult süütute kohalike autojuhtide joobeastme ja liik-luskiiruse mõõtmiseks – varaste püüd-miseks ei näi jõudu jätkuvat.

9. juunil viibisid Valmas elus olevad põllumajandusministrid eesotsas Helir-Valdor Seedriga. Tegime kalepurjekal sõidu Valmast Jõesuusse ja tagasi. Võrtsjärve Sihtasutuse direktriss Jaanika Kaljuvee andis ülevaate Võrtsjärve ääres toimuvast turismindusest ja muudest tegevustest. Samuti arutati veel kord Võrtsjärve halba looduslikku seisundit ja mõtiskleti kalurite tuleviku üle.

Kalurite päeva tähistasime traditsiooniliselt Valma infopunkti juures olevas kaluritoas. Rahvast oli kokku tulnud jällegi lähedalt ja kaugemalt ning meeleolukas pidu jätkus hommikuni.

Juulikuu keskpaiku olime jällegi varaste ohvrid. Seekord oli tegemist ilmselt kõvemate tegijatega: kaduma läks hulk hinnalisi tööriistu ja muid seadmeid. Teavitasime asjast jällegi politseid, kuid tulemustest pole midagi kuulda olnud. Otsustasime hakata öösiti valvama ja jälitama kõiki autosid, mis Valmasse öösel tulevad. Nii mitmegi auto numbrid oleme ka juba kirja pannud. Eks näeme, mis edasi saab.

7. augustil toimus Valmas minitriatlon, milles Valma küla võistkonnad saavutasid isegi esimese ja teise koha. Ei tea, kas määravaks osutus hea ujumisoskus, sest Valma rahvas on sellel suvel väga palju soojas vees ujuda saanud.

15. augustil osales Valma küla rahvas Viiratsi valla külade päeval, kus võideti mitu auhinda. Esikoht saavutati kunin-gamängus, laste teatevõistluses, naelalöömises ja mälumängus.

Ees on 1. september. Üle hulga aja läheb Valmast Kalmetu kooli esimesse klassi õpilane, see on Merilin Jolkin. Soovime talle edukat kooliteed.

Peale eespool loetletute oli Valma viies turismiettevõttes palju külalisi nii kodu- kui välismaalt. Samuti peeti Valmas mitu üleriigilise tähelepanu all olnud pulmapidu, mida suudeti nii hästi turvata, et isegi vabariigi parimad paparatšod ei pääsenud löögile.

Infopunktis peeti kõikvõimalikke seminare ning perenaine Anne Schwede võttis vastu ja jagas infot paljudele asjahuviliste gruppidele.