Pole ma ühtegi vantsikut saanud

Kui oli Tõrvaaugu metsaülemaks Roosen, käinud ühel talvel Kabalas metsatööl keegi Suure-Jaani mees. Ta jäänud aga haigeks ja tulnud töölt ära kodu. Tööraha aga jäänud sedakorda saamata. Et ta enam tööle ei saanud minna, siis ta saadab oma noore naise Tõrvaaugule, et arved ära teha ja palk välja võtta, muidugi kontori päeval.

Nii lähebki naine Tõrvaauku. Ooteruumis on rahvast küll. Kui järjekord on tema käes, lastakse ta vastuvõturuumi, kus laua taga on metsaülem Roosen ja tema sekretär. Naine räägib ära, mispärast ta on tulnud, et mees on haige, ei saa enam tööle tulla ja palub palga või tööraha äramaksmist.

Nüüd küsib Roosen: "Kas olete ennem saanud avanssi?" Naine läheb näost punaseks ja ei vasta Roosenile. Metsaülem kordab küsimust kõvemalt, arvates, et naine on kõva kuulmisega. "Kas olete avanssi saanud juba?" Naine vastab nüüd: "Kui ma olengi saanud ega ma teile küll ei ütle."

Rooseni hing saab täis ja põrutab: "Välja siit!" Naine lähebki ooteruumi. Kirjutaja ütleb üle ukse, et ärgu ta ära mingu, kui kõik on käinud ära, siis tulgu ta uuesti härra jutule.

No kui on teistega asjad klaarid, kutsutakse naine uuesti kontori. Roosen esitab naisele sama küsimuse, et kas olete saanud ennem avanssi. Nüüd kirjutaja võtab sõna ja räägib: "Teie vist ei saa härra küsimisest aru. Kas teie mees tööraha ennem ette ka on saanud?"

Naine vastab: "Jah, kümme krooni on tööraha ette võetud. Mina arvasin, et härra tahab teada seda va ihu asja, et kas oled juba seda vantsikut saanud?" Selle peale Roosen pahvatanud naerma ja ütlend: "Näib, et meie ei saa aru, ei mõista üksteise keelt!"

Lood pärinevad Jaan Kuldkepi mälestusteraamatust