Festivali korraldaja Juri Zabellevitši hinnangul on kunsti eesmärk äratada kaastunnet ning just seda tänavuaastane festivaliprogramm teeb - tõstatab vanad ja tõsised probleemid. Saaremaa publiku ees mängitakse kavas olevaid tükke esmakordselt.

Kuigi Kundast pärit Ranna-Viru Rahvateater mängib Ivan Võrõpajevi kirjutatud ning Tiit Alte lavastatud „Pantelei Karmanovi sententseid" eesti keeles, on ülejäänud etendused venekeelsed ning festivali üks eesmärke ongi tuua vene keel lähemale just meie õpilastele. Zabellevitši sõnul ei kuule meie õpilased tänapäeval piisavalt vene keelt. „Meie festival on ainulaadne võimalus kuulata korralikku vene keelt," ütleb peakorraldaja ning lisab, et tulla tasub ka siis, kui on kartus, et kõigest täpselt aru ei saada.

Juri Zabellevitž paneb vene keele õpetajatele südamele, et nad juhiks oma õpilaste tähelepanu festivalile, mis sel aastal on kõikidele koolilastele tasuta.

Täiskasvanute seast on Vananaiste Suvi leidnud kindla publiku - kes vähegi vene keelt oskavad, need tulevad alati kohale ning naudivad. „Külalised ja žüriiliikmed on iga kord vaimustuses, sest tase on väga kõrge, olgugi, et tegemist on harrastusteatritega," rõõmustab ka Zabellevitš.

Tänavu hindab kuute etendust žürii koosseisus Piret Rauk, Lea Kuldsepp, Tõnis Kipper, Indrek Saar, Nijole Kärner ja Kalju Komissarov. Rahvusvaheline Vananaiste suvi toimub 6.-7. septembril Kuressaare Linnateatris, festivali avatükk on William Gibsoni "Kahekesi kiigel", mida mängib Odessast kohale sõitev "Teater na Tšainoi".