“Rohkete esemete hoidmine kambris takistab läbiotsimiste ning visuaalsete kontrollide teostamist,” kinnitas vangla veel ja lisas, et nokats raskendab isiku tuvastamist läbi kaamerate, kuna mütsi nokk varjab tema näo.

Kohus aga leidis, et vangla pole piisavalt põhjendanud, millele tuginedes on ta keeldunud särgi ja mütsi väljastamisest. “Lisaks eeltoodule märgib kohus, et sügis-talvine müts tõepoolest ei ole kandmiseks suvisel ajal ning võimalus varikatuse all päikese eest varjus olla ei ole tõsiseltvõetav põhjendus suvisest peakattest keeldumiseks,” seisab kohtuotsuses.

Rääkides vangla väitest, et nokats omab julgeolekuohtu, kuna varjab kaamerate eest nägu, ütles Tartu halduskohus, et “iseenesest võib eelkirjeldatu olla arvestatavaks põhjuseks, kuid samas on võimalik nokkmütsi kanda ka nokk kukla taga, mis ei sega kandjat identifitseerimast (nt väljastada tingimuslikult)”.

Esimese astme kohus rahuldas kinnipeetava kaebuse osaliselt ja tühistas Viru Vangla haldusakti osas, millega jäeti rahuldamata kinnipeetava soov maikat ja nokkmütsi kambrisse saada.

Teisisõnu - kinnipeetav ei saanud kohtu kaudu õigust nokkmütsi ja maikat kambris kasutada.