„Masin tuleb võimsam ja suurem kui eelmine. Eks nüüd oskame seda teha juba osavamalt ning kiiremini, sest masin koosneb ju samadest detailidest. Ka meeskond, kellega seda teeme, on enam-vähem sama,“ rääkis Priidu Pärna paar nädalat tagasi.

Idee uus masin teha sündis tal juba talvel, sest ajaloost huvituv mees ja ka kohalik rahvas leidsid, et iidsele linnusele annab väga palju juurde ajalooliste agregaatide olemasolu linnusel. Tasub vaid meenutada aastatetaguseid aegu, mil kiviheitemasin oli hiilgavas korras ja erinevatest Eesti nurkadest tuldi just Varbolasse ajalootunde läbi viima. Tänu ajaloolistele ehitistele oli linnus ka suur turismimagnet.

Kiviheitemasinast on tänaseks alles suur kivide korv, mille valmistas sepp ToomasTõnisson ja see läheb taaskasutusse. Hetkel on teada, et uue masina ehitusbrigaadi kuuluvad peale Priidu Pärna veel Rain Elfenbein, kelle käest tuleb kogu puitmaterjal ja kes on aastate jooksul olnud puupäevade toetaja, teistest vabaühendusse kuuluvatest „vendadest“ meisterdavad ehitist veel Riho Salep, Vello Pross, Aavo Säkk, Mati Gubinski ja Erik Tamm. Mehed annavad endast parima, et valmiv seadeldis saaks kvaliteetne ning peaks vastu aastakümneid.

Kas puupäevade käigus ka kive heitma hakatakse, ei osanud Priidu veel öelda. Kiviheitemasin peaks valmima XVIII puupäevade lõpupäevaks,9. augustiks. Vabaühendusse Varbola Vahvad Vennad kuuluvad linnuse kandis elavad või sealt pärit mehed, kes omal ajal seadsid eesmärgiks Varbola linnusel muistsete eestlaste sõjamasinate algupärase taastamise. Hetkel on kõik mehed oma igapäevaelus erinevate erialade esindajad –ehitajad, ärimehed, talupidajad, ettevõtjad. Kõik nad on alati toetanud Varbolas toimuvaid üritusi ning osalenud nii linnuse talgutel kui ka puupäevadel.

Praegu tervitavad linnusesse saabujaid kolm kuningat, skulptuurigrupi meisterdas hiidlane Ivo Mänd ning jalga saab puhata Toomas Ehrpaisi mälestuspingil. Samuti on oma täies hiilguses vaatetorn, mida tänavu lammutama ei hakata, kuna see pole veel ohtlikult amortiseerunud ning ehitise juures on keelumärgid, et torni ronida ei tohi.