Rahalist tuge see ei lisanud, kuid puupäevade perenaise Piret Linnamägi sõnul väärtustab väljavalimine meie üritust.

Avamisel kinnitas maavanem Tiit Leier, et puupäevad sobivad Varbola linnusele. Märjamaa vallavanem Eero Plamus lisas, et puupäevad on puu-usku inimeste kokkusaamine, kus kõlab puutöövahendite orkesti suurepärane kokkumäng, mille tulemusena valminud paljud tööd kaunistavad meie kodusid ja asutusi.

Puupäevade avamise kõige kaalukam hetk oli, kui Hiiumaa mehed Ivo Mänd ja Silver Treiman eemaldasid katte skulptuurigrupilt Neli Kuningat, mille juures on Aivi Miilitsa valmistatud tekstid.

Tänaseks on kuningad turvalisuse kaalutlusel linnuselt ära hoiule viidud, et vandaalid neid ei rikuks või neid ära ei varastataks. Varsti immutatakse kujud, et pakkuda kaitset ilmastiku eest, järgmisteks puupäevadeks saavad nad seltsiliseks ka kolm sõjameest- saatjat.

Kolm päeva huugasid linnusel saed ja reede õhtuks olid tänavused tööd põhiosas valmis. Siis peeti väike bankett, mille järel kutsus Piret Linnamägi osalejad väikesele jalutuskäigule. „Linnusel oli kõik vaikne. Lõkkeplatsile lähenedes hakkas kostma Aleksander Sünteri pereansambli laul „Meil on elu keset metsa". See oli nii ilus, et paljudel olid liigutuspisarad silmis. Hea oli kuulata Sünterite kontserti ja lihtsalt end hästi tunda.

Tänavu oli 40 skulptori omavaheline klapp erakordselt hea ja rõõm oli taas näha mitut meistrit, kes pole mitu aastat puupäevadel kaasa teinud. Hea on tunda, kuidas puupäevadel osalejad mind hoiavad. Nad kinnitasid, et talvel ootavad juba augustit, et saaks jälle linnusele kokku tulla," rääkis Piret Linnamägi.

Reedeõhtuse vaikuse järel oli laupäeval linnus uudistavat rahvast täis. Kolme päevaga oli valminud esemeid igale maitsele: nii konkreetseid kujusid (poku, kassid-koerad, öökullid, päkapikud...), humoristlikke käsitlusi (sülearvuti koos priske hiirega, saunakaal), praktilisi esemeid (hiiglaslik sääsetõrjepiip, kaalukiik) kui ka abstraktsemaid vorme. Uudistajate ja muljetavate vaatajate vool liikus nende ees edasi-tagasi. Alatihti lappas keegi ka meistrite albumeid, kus oli ülevaade, missuguseid töid veel tehtud on.

Varbola linnuses võis sel päeval kohata tuttavaid maakonna teisest servast või hoopis kaugemaltki, mõni oli siin iga-aastane käija, teine juhuslik läbiastuja, aga ühtemoodi rahulolevad paistsid selles melus kõik. Palju oli välismaalasi ja mõne arvates polevat nii palju rahvast varem lõpupäeval nähtudki.

Kohal olid käsitöömeistrid oma lettidega, hõljusid toidulõhnad, tasapisi põlesid suured puutüved. „See on tore rahvapidu, kus kõik kontserdid on publikule ka tasuta," tunnustas maakonnalehe Nädaline peatoimetaja Tõnis Tõnisson.

Kunstnik Ormar Tamm, kes korraldab puuskulptuuride valmistamist ka Järvakandis ja Valgas, iseloomustas Varbola Puud järgmiselt: „Sellel ettevõtmisel on oma formaat ja ta töötab selle raames väga hästi. Näen seekordsete tegijate hulgas mitut terava pilguga loojat, kellest võib oodata sisukat järelkasvu. Nii lühikese ajaga on raske oma töid lõplikult valmis saada, aga seda enam hindan nende tulemust, kelle loodut vaadates ei pea ennekõike nägema vaid konkreetset lindu-looma, vaid saame seejuures mõelda saab mõelda sootuks üldisemates ja abstraktsemates kategooriates, näiteks et need kujutavad vaikust, armastust, lootust..."

Skulptorite tänamise järel andsid laupäeval pika kontserdi taidlejad, kelle kava keskendus metsaga seotud tantsudele-lauludele, mida vahetekstidega sidusid Iris Haiba ja Hannes Sassi. Korraldajad tänavad kõiki kontserdil „Puude taga on mets" esinejaid ja nende juhendajaid: tantsurühmad Märjamaalt, juhendajad Darja Lehtsalu ja Tiina Kokemägi; ansambel Ceres Märjamaalt, naiste ja neidude ansambel Varbolast (Marju Plamus); Vigala meeskvintett (Olavi Meeles); Märjamaa naiste lõõtspillinelik; solist Janne Valk; Marikas Tantsu&Moekool (Maris Laev, Siret Luugima).

Mida lähemale Tõnis Mäe kontserdi aeg tuli, seda pikemaks autode rivi tee ääres kasvas, sest parklad olid ammu triiki täis. Piret Linnamägi ütles muheledes, et järgmiseks aastaks tuleb kas kutsuda vähem atraktiivne esineja - aga kuidas saab latti alla lasta - või saada kokkulepe, et keegi lubab oma põllule parkida.

Kontserdi ajaks jäi tööde oksjon pooleli, et sõnaosava Käru vallavanema Elari Hiisi dirigeerimisel pärast jätkuda. Seekord jai müümata vaid kolm tööd. Oksjonil osteti küll usinalt, aga kujud müüdi ära odava hinnaga. Korraldajate sõnul väga ägedat pakkumist ei tekkinud: oli tunda, et eurosid nii lahkelt ei tuulutata.

Kõik osalejad said mälestuseks tänukirja ja loosisid välja üksteise näopiltidega võtmehoidjad. Aare Hindremäe filmis üles ka laupäevase päeva, millest paneb kokku DVD.

"Varbola Puu läks hästi korda, rohkem on tulnud positiivset tagasisidet, kuigi oli ka üksikuid märkusi. Hea meel oli, et leidus sponsoreid, kes ise soovisid puupäevi toetada. Järgmised puupäevad tulevad kindlasti. Ehk õnnestub selleks ajaks kaante vahele panna ka senised 15 aastat Varbola Puud," ütles Piret Linnamägi.