Värska Vallavolikogu liikmetega rääkides on praegune vallapoolne kindel seisukoht, et Värskas jätkub gümnaasiumihariduse andmine. Kool omalt poolt on gümnaasiumiastme uuele õppekavale ülemineku ettevalmistusega tegelenud pikka aega ja valminud on uuel Põhikooli- ja gümnaasiumiseadusel ning Gümnaasiumi riiklikul õppekaval tuginev Värska Gümnaasiumi gümnaasiumiastme õppekava.

Millised muudatused ootavad ees uuel õppeaastal gümnaasiumisse astujat?

Need õpilased, kes alustavad sügisel 10. klassis, peavad arvestama sellega, et kolme aasta jooksul tuleb neil läbida kokku minimaalselt 98 kursust. (Riiklikult on kohustuslikud 63 kursust ja see on kõikides Eesti koolides samamoodi.) Olulisem muudatus uuest õppesaastast on see, et Värska Gümnaasiumis tuleb valida endale õppesuund. Valida saab kahe õppesuuna vahel ja nendeks on:

1. Tervise ja spordi suund, mis sisaldab riiklikult ettenähtud mahus loodusaineid ja kooli kohustuslikke valikuid (nt. massaz, seiklusturism, treenerikoolitus jms), kokku 20 kursust (võib tinglikult nimetada ka loodusainete suunaks).

2. Kultuuri suund, mis sisaldab riiklikult ettenähtud mahus sotsiaalaineid ja kooli kohustuslikke valikuid (nt. esemeline kultuur, kultuurikorraldus, pärimusmuusika jms) samuti kokku 20 kursust (võib tinglikult nimetada sotsiaalainete suunaks). Kindlasti tuleb arvestada, et õpilane saab valida kitsa- või laia matemaatika vahel (8/14), olenevalt sellest, millist eriala ta pärast gümnaasiumi õppima plaanib minna.

Kolmanda osa õpilase ainetest (kursustest) moodustavad valikkursused, mille õpilane valib ise väljapakutud kursuste hulgast. Valikkursusi tuleb valida nii palju, et kokku oleks tagatud kolme õppeaasta jooksul 98 kursuse läbimine, kuid mitte rohkem kui 105 kursust kokku.

Uudiseks on see, et uuel õppeaastal gümnaasiumisse astujatele on igaühele Värska valla poolt kaasaegsema õppeprotsessi läbimiseks kasutada tahvelarvuti ja gümnaasiumi eduka lõpetamise korral jääb see kingitusena õpilasele. Nendele õpilastele, kes soovivad kaugemalt Värskasse õppima tulla ning igapäevane sõitmine on kas võimatu või liialt aeganõudev, võimaldatakse koostöös ASi Värska Sanatoorium ja Värska vallaga elamine veekeskuse hotellis maksumusega 20 eurot kuus. Jätkuvalt finantseerib vald gümnaasiumiõpilastele tasuta koolilõuna ja õppevahendid. Õpilastele soovin head õppeaasta lõppu ja ootame põnevusega uue õppeaasta algust. Loodan, et lapsevanemad teevad koos lastega gümnaasiumiõpingute osas otsused Värska Gümnaasiumi kasuks ja keskharidust antakse Värskas veel pikka aega.