Kodanike kaebusest võis välja lugeda kolme suuremat probleemi. Püüame siinkohal tuua omapoolsed selgitused.

1. AS Taebla Kodu tegutseb vastavalt EV kehtivale käibemaksuseadusele, kuna AS on käibemaksukohuslane.

Kaebuse toodud käibemaksuseadus § 16 lg 2 p 1 ei kohaldu Taebla Kodule. Täpsemaid selgitusi käibemaksu seaduse rakendamise kohta saab lugeda Maksuja Tolliameti kodulehelt.

2. Jooksev remont ja kogutavad remondirahad.

AS Taebla Kodu lähtub iga maja puhul üldkoosoleku ehk majaelanike enamuse otsusest.

Alates kevadest 2008 on majade üldkoosolekutel kinnitatud, et 10002000 krooni (63.91 – 127.80 eurot) maksvad nn jooksvad tööd/ avariitööd ei vaja eraldi kooskõlastamist majaelanikega.

Kui on kogutud suuremate remontide jaoks raha, mille arvestust peetakse iga maja kohta eraldi, siis selle kasutamine toimub ainult maja üldkoosoleku otsuse alusel.

Oleme kõikidele majaelanikele, kes on pöördunud AS Taebla Kodu poole, seletanud lahti konkreetses majas tehtud töid ning nende tööde maksumuse.

Peab märkusena lisama, et kõik AS Taebla Kodu poolt hallatavad elamud ei kogu remondiraha ja neil kajastuvad kõik tehtud tööd igakuistel kommunaalteenuste arvetel.

Igal majal on võimalus valida valitsejat või hakata ise majandama, moodustades selleks korteriühistu.

3. Probleemiks suured küttearved

Küttearve koosneb kahest komponendist: hind ja tarbitud kogus.

Piirhind on kehtestatud Taebla Vallavalitsuse 03.09.2009 korraldusega nr 227 ja on siiani muutmata. (1110 krooni / 70,94eurot/ MWh hind koos käibemaksuga)

Igale majale on paigaldatud soojamõõtja ja soojakulu arvestus käib selle alusel. Kütte konkreetne kulu sõltub aga tarbijatest ning maja tehnilisest seisukorrast.

Kahjuks on paaril viimasel aastal olnud erakordselt karmid ilmastikuolud, mille tõttu on ka soojatarbimine oluliselt suurem võrreldes näiteks 2008. aastaga.

Kuna ei saa välistada, et selliseid karme talvesid võib ka edaspidi ette tulla, saame soovitada majadele ennetavaid abinõusid, mida saaks teha kevadsuvisel perioodil: näiteks küttesüsteemi renoveerimine, uste ja akende väljavahetamine, majaseinte soojustamine, katuse renoveerimine, pööningulae soojustamine jne.

Nende plaanide tegemiseks on vaja majaelanike üldkoosoleku otsust ja konkreetset renoveerimisplaani, mis tingib mõnel juhul ka kogutava remondiraha suurenemise.

Tulemuseks on aga kindlasti talvisel perioodil väiksemad küttearved.

AS Taebla Kodu on omalt poolt kõik vabad vahendid (omavahendid, laenurahad, toetused) investeerinud trassidesse ja kütteseadmetesse, et tagada varustuskindlus ka kõige ekstreemsemates ilmastikutingimustes. Tulemused on ka viimastel talvedel näha – ei ole olnud veetorustike külmumisi ega küttekatkestusi, mis on normaalse elutegevuse tähtsamaid eeldusi.

Loodame jätkuvale mõistvale koostööle, mille oluliseks eelduseks on õigeaegselt makstud arved.