Minu arvates on tükk igati väärt esitamist. Seda enam, et käesoleval aastal möödub tüki kirjutamisest 80 aastat. Sisu võib olla küll lihtsakoeline, kohati ka tänapäeva maailmapildis absurdnegi, aga selle kompenseerib Raudsepa mahlane keelekasutus! Uskumatu millist keelt ja värvikaid ütlemisi on kasutanud meie esivanemad!

Pean tunnistama, et nii lustakaid proove, kui selle tükiga, pole meie trupil varem olnud. Kogu tükk on algusest lõpuni täis muhedat nalja, saab näha vahvaid karaktereid ning ei puudu ka vembud ja krutskid, mis elu vaikses Nässnäruda talus ja ka lavategevuses pahempidi pööravad. Etenduses saab näha „Topelt-Kiiksu" parimaid näitlejaid.

Osalised on Anu Otti, Andres Kikas, Hannes Sassi, Ants Pütsepp ja Jaan Kuusik. Esmakordselt esineb trupi kooseisus Riina Asumets.

Esietendus toimus jaanipäeval oma kodulaval Vana-Vigala rahvamajas. Väljasõidud toimusid Sillaotsa Talumuuseumi, Järvakandi Klaasimuuseumi, Hageri Kepsleva Poni Kõrtsi.

Etenduse valmimist toetas KULKA Rahvakultuuri Sihtkapital ja KULKA Raplamaa Ekspertgrupp.

Peale pisikest suvelõpupuhkust plaanib trupp „Vedelvorstiga" tuuritamist jätkata. Kokku on lepitud esinemised Kivi-Vigalas, Teenusel, Kullamaal, Haimres ja Varbolas. Huvilistel palume jälgida reklaami rahvamaja kodulehel. Lisaks etendusele käisid „kiiksud" esinemas ka oma kinokavaga „Suvitajate puhkepäev", mis on valminud eesti kino sajandaks aastapäevaks. Meie oma Kohviveskit, Kiirt ja Agnest on olnud võimalus näha Vigalas kolmel korral, Teenusel ja harrastusteatrite suvekoolis Järvakandis. Igal pool on kava soojalt vastu võetud.

Vigala teatriharrastajate suve lõpetas Kesk-Eesti II Harrastusnäitlejate Suvekool Järvakandis. Selle pika ja vabariikliku kõlaga ürituse organiseerimistoimkonna vedajateks olid Vigala tegijad Heli Lints ja Astra Põlma. Tänapäeval on väga oluline, et suurürituste korraldamiseks peab olema sobiv ja mugav taristu. Kahju küll aga sobivate tingimuste puudumisel läheb nii kuulsus kui ka korraldamisega kaasnev tulu Vigalast mööda. Siin jääb ainult luuleliselt loota - ükskord on Vigala Teater!

Kõigepealt seletuseks, et harrastusnäitlejate suvekool Raplamaa territooriumil toimub juba teist aastat, kuid mõlgutused selle toimumisest on veelgi vanemad. Eelmisel aastal otsustasid ettevõtlikud harrastusteatrite juhid, et teeme selle lõpuks ära.

Raplamaa kultuurispetsialist Irina Pärila oli meil juba selleks ajaks teatriusku pööratud ja ta võttis vedamise enda peale. Esimene suvekool toimus Toosikannul koos järvakatega. Oli igati tore ja asjalik ettevõtmine!

Jaanuaris kutsus Irina taas harrastusnäitlejad kokku, et anda veel viimased suunised selle aasta suvekooli korraldamiseks enne oma lahkumist tööpostilt Raplamaalt. Paraku ise ta sinna kokkusaamisele ei jõudnudki.

Nii ilma Irinata otsustatigi, et teeme suvekooli ära! Projektijuhiks pandi Astra, kes ülla eesmärgi toimimise nimel väga vastu polnudki. Ühiselt otsustati kaasata toimkonna tegemistesse ka Eesti Harrastusteatrite Liit. Selgus, et nemad on asjast vägagi huvitatud ja soovitasid haaret laiendada, koolitus pikemaks ja teisi maakondi juurde kutsuda. Alguses ehmatas selline lähenemine ära, aga unistada tulebki suurelt! Läksime ideega kaasa ja jagasime ka kohe tegevusvaldkonnad - EHL pani kokku koolituskava ja meie korralduslikud küljed ning n.ö klassivälise töö. Augusti keskpaigaks oli üritusele registreerinuid 120 osalejat 30 näitetrupist. 

Osalejad tulid üle Eesti - Saaremaalt, Võrust, Pärnust, Ida- Virumaalt ja muidugi ka Raplamaalt. Koolitused toimusid neljas grupis, üks lavastajatele ja kolm näitlejaile.

Lavastajaid juhendas Tiit Palu, näitlejaid Mait Joorits, Ingomar Vihmar ja Andres Puustusmaa. Koolituskava oli väga tihe, teise päeva lõpuks pidi iga grupp üles astuma koolituse käigus õpituga. Ka õhtuti ei konutatud ühikates, vaid toimusid ikka üritused. Esimesel päeval „Suur kinogaala", kus Valgu näitlejatest koosnev libažürii (Saagim, Levandi, Kask) hindas truppide poolt ettevalmistatud kinokavasid. Loomulikult jagati galal ka auhindu - klaasipealinnale kohaselt sulatatud klaaspudeleid ja -purke. Kino ajaloost vestles ja kino toimimist demonstreeris Kino-Mati (Hannes Sassi).

Teisel päeval saime vaadata Järvakandi näiteringi esituses lavastust „Meil Jerwencatos 2", päeva lõpetas tantsuõhtu. Kolmandal päeval toimusid mõttetalgud eesti (harrastus) teatri teemadel. Uskumatu küll, aga pärast kaht pikka koolipäeva (ja kaht puhkeõhtut) pandi kirja nii palju olulisi ja uudseid mõtteid teatri tähtsusest! 

Nooremad osalejad pakkusid välja koguni, et edaspidi tuleks teha ka talvekoole. Aga see on juba eufooria ja sellega me kaasa ei lähe. Üks on aga kindel, et järgmisel suvel võtame asja uuesti ette.

Tahan südamest tänada koolitajaid ja toimkonna töös osalenuid! Teiega oli väga meeldiv koostööd teha! Ja muidugi ka kõiki toetajaid-rahastajaid - Raplamaa Omavalitsuste Arengufond, KULKA Rahvakultuuri Sihtkapiltal, KULKA Raplamaa Ekpertgrupp, Hasartmängumaksu Nõukogu, Eesti Rahvakultuurkeskus, Eesti Harrastusteatrite Liit, Eero Vaikre, Järvakandi Kultuurihall, Järvakandi Gümnaasium, Järvakandi ANK, Vigala Vallavalitsus.