Filmi juhatas sisse kunstnik Valli Lember-Bogatkina (sünd. 1921), kes omandas kunstihariduse 1930ndate aastate teisel poolel Riigi Kunsttööstuskoolis, mille ta lõpetas 1940. aastal dekoratiiv-monumentaalmaali erialal. Tema oli ka üks nendest kiitusega lõpetanutest, kes käis Kadrioru lossis president Pätsi vastuvõtul. Tollasest vastuvõtust on kunstnikul meeles humoorikas seik, nimelt president oli õpilasi vastu võtmas ruudulistes toasussides.

Sarnaselt filmi viie intervjueeritavaga jäi ka kunstniku lapse- ja nooruspõlv 1930ndate aastate lõppu, mil ta veetis aega Saaremaal Kaarmal vanaema juures, kus sõja algus noort neiut otseselt ei puudutanud. Veidi varasemast ajast on Valli Lember-Bogatkinal aga helged mälestused – meenuvad jalutuskäigud Raekoja platsil asunud Vanal turul, tugev kohvilõhn Saiakangis, tolleaegsesse Nõmme uuseramusse valminud esimene seinamaal jpm.

Filmipäeviku hooaega lõpetanud film pakkus rohkelt huvitavaid ajaloolisi kaadreid baltisakslaste lahkumisest, pommirünnakute vastu valmistuvatest soomlastest ning muretust ja kaunist sõjaeelsest suvest kuhu raadio ja ajakirjanduse vahendusel ilmusid halva eelaimduse noodid, mis tekitasid kodudes hirmu, mida lapsed omas ajas tunnetada ei osanud.

Omaette väärtusena joonistus intervjueeritavate mälestustest välja pilt tollastes kodudes valitsenud rahvuslikust vaimsusest, sellest kuidas väärtustati ja peeti lugu Eesti riigist. Vanema generatsiooni esindajatega Eesti Vabariigi aastapäevast rääkides, tuuakse enamasti välja kolm suuremat tähtpäeva, mida perega alati pidulikult kaetud laua taga peeti – jõulud, lihavõtted ning Eesti Vabariigi aastapäev ühise paraadivaatamisega.

Eesti Sõjamuuseum tähistab Eesti Vabariigi 93. sünnipäeva 23. veebruaril kell 16.00. Selleks puhuks oleme palunud Vabariigi Presidendi kunagise protokolliülema Piret Saluri rääkima teenetemärkide kandmise etiketist, millele järgneb ajaloolase Leho Lõhmuse teenetemärke tutvustav ekskursioon. Retseptivõistluse “Tort isamaale 2011” ideed tutvustab võistluse korraldaja ning Nami-Nami kokandusportaali eestvedaja Pille Petersoo, kes toob näiteid ka varasematel aastatel valminud kaunimatest töödest. Maitsta saab mulluse tordivõistluse võitja Kaare Kangro poolt spetsiaalselt antud ürituseks valmistatud šokolaadi-kohupiima-riivleivatorti “Rukkileib”. Sünnipäeva puhul on kaetud pidulaud. Sissepääs tasuta.

Üritusel osalemiseks palume registreeruda hiljemalt 18. veebruariks e-posti aadressil info@esm.ee või telefonil 621 7410.