Maksumaksjate arv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on praktiliselt sama. Juurde on tulnud 12 maksumaksjat ja maksumaksjate arv on märtsi lõpuks 2476. Kose valla maksumaksja keskmine sissetulek esimeses kvartalis oli 815 eurot kuus. Esimese kolme kuu jooksul on töötute arv olnud stabiilne ja märtsi lõpuks ulatus see 112 inimeseni.

Töötuse kõrghetkel oli see arv meie vallas 268 ja eelmisel aastal samal ajal 166. Kõik see annab lootust valla 2012. aasta eelarve tulude laekumise täitmiseks.

Raha õhu müügist

Kulude osas on üheks peamiseks mureks valla teedele eraldatud vahendite nappus. Kuigi 2012. aasta riigipoolne eraldis oli 2011. aastast 40% suurem, siis kõiki probleeme teedel sellel aastal lahendada veel ei suuda. Põhirõhk on sel aastal pandud Karla tee remondile ja koostöös maanteeametiga tolmuvaba katt e paigaldamisele Kuivajõe-Sepa- Kurena, Kose-Uuemõisa-Kolu ja Tade teedele. Tolmuvaba katt e paigaldus sõltub eelkõige Tallinn-Tartu maantee ehituse käigust.

CO2 programmist saadud rahade kasutamise osas on samuti mõningane edasiminek. Kose-Uuemõisa Lasteaed- Kooli fassaadi soojustamise ja renoveerimise osas alustatud tööde lõpetamiseks ning Kose Gümnaasiumi fassaadi renoveerimiseks on kohe- kohe sõlmimisel leping tööde teostajaga. Ehituse algus peaks olema mai lõpus ja valmis peab objekt olema käesoleva aasta 30. novembriks.

Vähemalt nii seisab lepingus. Kordan siinkohal üle, et vahendid nendeks töödeks õnnestus saada Eesti vabariigi ja Sumi-tomo Corporationi ning Eesti vabariigi ja Mitsubishi Corporationi vaheliste Kyoto protokollide alusel eraldatud CO2 müügist saadud summadest.

Seega tulevad kõik töödeks vajaminevad vahendid nn "õhu" müügist. Parima pakkumise ja kaks aastat tagasi koostatud eelarve vahe oli ca 29 000 eurot. See summa tuleb Kose vallal oma eelarvest katt a. Vahendid selleks on olemas. Endise Kose Teeninduskooli renoveerimiseks on läbiviidud hange, sõlmitud hanke võitjaga leping ja töödega ka alustatud.

Vastavalt lepingule peaksid ehituslikud tööd lõppema 31. märtsiks 2013. Selle ehituse käiguga püüame lugejaid ka edaspidi kursis hoida.

Sügisel tenniseplatsid

Kose Gümnaasiumi köögiseadmete vahetamiseks kirjutasime projekti. Tänaseks on projekt edukalt läbinud hindamise esimese vooru ja mai lõpupoole selgub, kas tuleb rahaeraldus hasartmängufondist või tuleb köögiseadmed vahetada välja ainult valla eelarve toel. Seadmete vahetus toimub aga kindlasti.

Koostöös MTÜ Kose Tenniseklubiga jätkatakse pooleliolevate tenniseväljakute rajamist Kose alevikus ausamba ja Pargi poe vahelisele alale.

Tänaste plaanide kohaselt peaksid esimesed mängud vastvalminud väljakutel toimuma selle aasta sügisel.

Koostöös Kose Suusa- ja Tervisespordi klubiga hakkab valmima Aasumäe kompleksi planeering ja selle alusel projekt endise laululava taastamiseks.

Tänaseks on teostatud hange ja valitud ehitaja ning projektitaotluste positiivsete lahenduste puhul valmib rekonstrueeritav laululava ja suusarada 2013. aasta sügiseks. Kahjuks ei ole veel siiani realiseerunud U-M Soojus plaanid katlamajade renoveerimise osas elektri ja soojuse koostootmisjaamade paigaldamiseks Kose-Uuemõisa ja Kosele.

Esimene lootuskiir on ka selles vallas olemas. Kõigi plaanide õnnestumise korral rajatakse esimesed koostootmisjaamad Kose-Uuemõisa 2013. aasta suvel.

Kose ja Kõue valla ühinemisprotsess on algusjärgus. Volikogude vastavate komisjonide esimesed kohtumised on 9. ja 10. mail.

Sellised on täna teadaolevad arengud lähiajal Kose vallas. Edasiste toimetamiste ja tegemistega hoiame vallarahvast kindlasti kursis järgnevates Kose Teatajates.