Paraku on rahalisi vahendeid eelarvest leida äärmiselt keeruline, sest rahvastiku vähenemine ja vananemine seab suuresti löögi alla vallale laekuva tulumaksu. Samas peab arvestama kõrge inflatsiooni ja vajadusega tõsta vallaeelarvest töötasu saavate töötajate palkasid.

Eelnõu läheb nüüd kolmeks nädalaks avalikustamisele. Sellega on võimalik tutvuda ja teha endapoolseid ettepanekuid muudatusteks.

Laekunud ettepanekute ülevaatamine ja arengukava kinnitamine toimub volikogu septembrikuu istungil. Volikogu arutas muu hulgas Järva-Jaani Vallavolikogu ettepanekut ühinemisläbirääkimiste algatamiseks ja otsustas ühehäälselt seda mitte vastu võtta. On algatatud läbirääkimiste protsess Albu vallaga ja esialgu soovime selgusele jõuda, kuhu see välja viib? Hetkel on läbirääkimistes paus, sest Albu vald on otsustanud oodata ära regionaalministri algatatud nn tõmbekeskuste reformi tulemused või siis selle protsessi võimaliku arengu.

Tänaseks ministri väljapakutud 4-5 tõmbekeskuse idee Järvamaal ei ole Järvamaa omavalitsuste seisukoht, vaid pakutud välja Järva Maavalitsuse poolt. Ministri poolt pakutu ongi hetkel 14 maakonna ühe või teise institutsiooni arvamus.

Kahjuks pole siin vaadatud Eestit tervikuna. Selge peaks olema see, nagu ütles prof. Mäeltsemees 21. augusti Aktuaalse Kaamera intervjuus, et kui toimuks omavalitsuste arvu nii suur vähenemine, siis kaotab igasuguse õigustuse 15 maavalitsuse tänasel kujul eksisteerimine ja Eesti peaks liikuma regionaalsete (4) administratiivüksuste suunas, mida on tegelikult meie erinevad ametkonnad juba aastaid teinud. Elame näeme.

Volikogu soovib kõigile väikestele, suurematele ja päris suurtele ilusat kooliaasta algust ja püsivust heade tulemuste nõudlemisel.