Viru Keemia Grupi juhatuse liikme, arendusdirektori Jaanus Purga sõnul projekteerisid TTU ja Atomenergoprojekt tõepoolest Petroteri esimese tehase. “See oli suures osas juba eelmise sajandi 50. aastatel valminud projekt, millelt oli piltlikult öeldes tolm maha pühitud. Teadsime, et sellisel kujul see tööle ei hakka, kuid millegi pinnalt oli vaja meil edasi liikuda,” rääkis Purga, lisades, et edasises arendustöös tuli VKG spetsialistidel selleks, et tehas tööle saada, väga suures mahus seda tehnoloogiat ja eri sõlmi täiesti uuesti projekteerida ja ehitada.

Seetõttu kulus ka esimese Petroteri täisvõimsuse saavutamiseks mitu aastat. Teise ja kolmanda uue õlivabriku rajamisel välditi esimeses avaldunud vigu juba projekteerimisel. Peterburi firma teenuseid VKG seejuures enam ei vajanud.

Sel nädalal Põhjarannikule saadetud kirjas kinnitab TTU tegevdirektor L. Harlampovitš sügavat muret nende osaluseta projekteeritud teise ja kolmanda Petroteri pärast. Ta väidab, et tehnoloogilistes skeemides ja konstruktsioonides tehtud muudatuste tõttu töötab teine Petroter avarii piiril, mis automaatika ülesütlemisel võib kaasa tuua katla plahvatuse. Tema sõnul on nii teise kui kolmanda Petroteri lahendused ohtlikud ja viivad majanduslikus mõttes tupikusse.