Nagu projekti nimigi ütleb, oli iga meie Tallinnas veedetud päev seotud veega nii otseses kui kaudses mõttes. Kõik osalejariigid on mereäärsed ning vesi on paratamatult lahutamatu osa meie elust.

Kõik päevad olid sisustatud väga mitmekesiselt. Osalejad olid jagatud väikestesse gruppidesse, kuhu igasse kuulusid viis noort erinevatest maadest. Nendes gruppides toimusid arutelud, vestlusringid, tegevuste analüüsid. Noored tutvustasid oma riigi veeprobleeme ja mere kui veetee kasutusvõimalusi. Euroopa Majas käisime kohtumas Andres Tarandiga, kes rääkis veega seonduvatest probleemidest nii Euroopas kui terves maailmas. Samuti toimus meil töötuba veeprobleemidest arengumaades ja oma nägemuse olukorra kohta esitas Coca-Cola esindaja. Tallinna tänavatel küsitlesime, kuidas oleks elu ilma veeta, nii et inglise keeles intervjuude tegemine pole peale projekti lõppu enam kellelegi võõras. Muidugi, ega alati inglise keelega läbi ei saanudki. Kui ikka mehhiklased vastu tulid, asusid hispaanlased oma keeles rääkima ning sakslased suhtlesid ikka sakslastega oma emakeeles. Meie projekti eesmärkideks oli kultuuride mõistmine läbi veetemaatika, veeprobleemide teadvustamine ning säästev veetarbimine.

Projekti käigus toimus ka fotovõistlus, mille parimate autasustamine toimus iga päeva lõpus. Nii sai seitsme päeva käigus kokku üks väga suur ja emotsiooniderohke galerii, mis saab nähtavaks kõigile igas riigis toimuva fotonäituse kaudu. Eestis saab näitusega tutvuda oktoobris Tartu Saksa Kultuuriinstituudis ning hiljem Luunjas.

Kuna noored olid pärit erinevatest keskkondadest, siis õppisime väga palju ka teiste kultuuride kohta. Üheskoos tegime rahvustoite, õppisime üksteise laule ja mänge. Muuhulgas laulsime lauluväljakul viiekeelset kaanonit „Sepa poisid“, kuna sinna jõudes selgus, et üks Saksamaa õpetaja on dirigendiks õppinud!

Õhtud kippusid meil üsna pikaks venima, sest istusime koos oma uute sõpradega. Võin julgelt öelda, et peale seda projekti oskab iga sealviibinud hispaanlane eesti keeles öelda „Sul on ilusad silmad“ ning iga eestlane sedasama hispaania keeles. On ju see kõige olulisem lause, mida Hispaaniasse minnes osata! Nädalaga Tallinnas õppisime palju sellist, mida koolis õppida pole võimalik või mida teoorias omandada on palju keerulisem. Esiteks saime palju rohkem teada veest - kui oluline see meile tegelikult on ning kas elu ilma veeta üldse võiks eksisteerida. Teiseks õppisime tundma erinevaid kultuure ning nende esindajaid. Tohutult arenes meie keelteoskus, sest lisaks inglise ja saksa keelele suutsime nädalaga omandada ka mõned hispaaniakeelsed, poolakeelsed ning prantsusekeelsed laused.

Leidsime endale palju uusi sõpru, kellega juba järgmisel päeval pärast lahkumist hakati suurest igatsusest uut kohtumist planeerima. See nädal oli aktiivne ja tegus ning lausa ideaalne praktilise õppe võimalus!

Siinkohal tahaksime kogu grupi nimel tänada Euroopa Noored Eesti Bürood ning Luunja Vallavalitsust, tänu kelle rahastusele sai see projekt teoks. Kui kellelgi tekkis huvi meie tegemiste vastu, siis põhjalikumalt saab lugeda meie blogist: http://wasseralslebenselixir.blogspot.com/