Objektil omanikujärelevalvet teostava Infrainsenerid OÜ FIDIC inseneri Margus Sinimäe sõnul oli Luige kõrge pinnaseveetase fikseeritud geoloogiliste tööde aruandes, kuid seda võib siiski pidada teguriks, mida ehitaja lõpuni objektiivselt ei osanud hinnata. "Kuna geoloogilised uuringud tehti hilissügisel, siis võis ehitaja eeldada, et suveperioodil langeb veetase rohkem, kui see on tänaseks langenud," lausus Sinimäe.

Kitsad tänavad

Vesi pole ainus torutöid raskendav asjaolu. Kuivõrd tegu on peaasjalikult suvilapiirkonnaga, on Luigel palju kitsaid ja käänulisi (tupik)tänava lõike. Et kogu alevikku kattev tsentraalne veesüsteem siiani puudus, on suvilaomanikud aegade jooksul omaloominguna paigaldanud maasse palju torusid ja kaableid, mille kohta puuduvad igasugused kirjalikud ülestähendused.

Margus Sinimäe sõnul tekib kitsastel tänavatel juba kaeviku väikese varisemisega oht, et aiad või isegi hoonete vundamendid võivad variseda kaevikusse. Seetõttu on paljudel juhtudel ainsaks lahenduseks tugiseinte kasutamine, mis aeglustavad aga kaevetööde edenemist.

Tupiktänavate puhul aga peavad suured kallurid mitusada meetrit kitsast ja käänulist tänavat pidi tagurdama, et viia ära pinnast ja tuua kohale täiteliiva.

Elanike erisoovid

Kuigi ehitustöid raskendavaid tegureid on palju, pole Skanska EMV siiski tööde lõpptähtaja (6. jaanuar 2013) pikendamist taotlenud. Korrigeeritud on küll vaheetappide valmimise tähtaegu.

"Kindlasti tuleb ehitajal tähtajaliseks lõpetamiseks tuua juurde lisatööjõudu ja tehnikat," kommenteeris Sinimäe.

Kui torutööd saavad tähtajaks valmis, siis viimastena lõpetatavate tänavate haljastuse ja teekatete taastamine võib siiski jääda 2013. aasta kevadesse. Selle tingib tööde lõpptähtaeg, mis jääb südatalve.

Väikest lisatööd on tekitanud ka kohalikud elanikud, kes on avaldanud soovi projektis märgitud liitumispunktide nihutamiseks. Peamiseks põhjuseks on olnud projekti koostamise ja tööde ca kaheaastane vahe, mille jooksul on paljudel kinnistutel õu ja aed ümber ehitatud. Sinimäe sõnul ei too liitumispunkti muutmine üldjuhul kinnistuomanikule lisakulu, kui sellest tööde tellijat ehk Kiili KVH-d õigel ajal, s.t. enne tööde algust antud tänaval, teavitada.

Luige torutöid raskendavad asjaolud

Tegemist on suvilapiirkonnaga, kus on palju kitsaid ja käänulisi (tupik)tänava lõike.

Veetase pinnases on suures osas asulast stabiilselt kõrge, pinnaseks on tolmjas liiv, mis kokku moodustavad nn vesiliiva.

Suvilaomanikud on aegade jooksul paigaldanud kõikvõimalikke torusid ja kaableid, mille olemasolust ja asukohast pole ehitajal aimugi.

Kitsaste tänavate tõttu on tööde käigus pidev varisemisoht.

Veetõrjeks on vaja kasutada lisaks tavapärastele tühjenduspumpadele ja tugiseintele veetasapinna alandamiseks ka nõelfiltreid.