Me võime uhked olla, et meil oma Sangaste laul, mille rahvas on juba Sangaste hümniks ristinud. Juba on elanikud avaldanud arvamust, et see laul tuleks ka plaadile salvestada, et see võiks iga vallaelaniku kodus ja peas olla. Ivo Linna ja Antti Kammiste Sangastesse „meelitamine" sai võimalikuks ainuüksi tänu Tuuli Merimaale ja Kiisatamme Kultuuritalule. Gurmeeõhtu korraldas ja ka rahastas Kiisatamme Kultuuritalu.


28. oktoobril toimus juubelikuu pidulik lõpetamine. Konverents teemal „Minu aeg Sangastes" sai teoks tänu Keeni Põhikooli direktorile Diana Sarapuule. Koolijuht võttis oma südameasjaks otsida üles endised vallajuhid ning panna kokku nende ettevõtete ajalugu, kes on Sangaste vallas kõige staažikamad. Tegemist oli suure ja mahuka tööga, mis nüüd on kenasti paberil kirjas ja jääb alles tulevastele põlvedele, kui üks oluline osa piirkonna ajaloost.

Suurt elevust ja head meelt pakkus konverentsil osalenutele lõunasöök, mis oli valmistatud kohalikest toodetest: sai süüa Heleni putru, mis valmistatud Kesa-Agro piimast ning Sanlinnu munadest omletti.

Sama päeva õhtul saime tunnustada veel kahe esmakordse ettevõtmisega seotud inimesi. Mõlema tähtsündmuse juures oli väga suur roll Marjana Lehepuul. Tema oli digipildivõistluse korraldaja ja samuti pildistas tema kõik tööd loomeinimeste kogumiku „Süämega tettü" jaoks. Fotokonkursi tööd ja võitjate nimed on valla kodulehel. Võistluse võitjad said auhinnaks fotopoe kinkekaardid. Rahvas arvas, et digipildivõistlus võiks saada traditsiooniks ja meie anname omalt poolt kõik, et see nii läheks.

Suur tänukummardus neile inimestele, kes oma tööd andsid kogumiku valmistamiseks - tänu teile on olemas üks südamlik ja soe ajalookild, mida on mõnus lugeda, lehitseda ja sõpradele kinkida. Suur tänu Tartu Kõrgema Kunstikooli õppejõud Jaanus Eensalule, kes koos tudengitega raamatu valmis vormis.

Ilusa punkti Sangaste valla juubelile pani ARSISE kellade ansambli kontsert, mis võeti vastu marulise aplausiga. Sünnipäevatorti me ei pakkunud, vaid iga pere, kes kohal oli, sai kingituseks kaasa „Süämega tettü" raamatu. Kes sel päeval kohal ei olnud, kuid raamatut väga tahaksid, saavad selle väikese tasu eest osta vallamajast.

Suur tänu, kes aitasid ja suur tänu, kes nautisid erinevaid juubeliettevõtmisi. Loodan, et enamik inimesi meie kodukandist elab suhtumisega, et „klaas on pigem pooltäis, mitte pooltühi". Edu, õnne ja positiivsust meile kõigile.

MERLE TOMBAK

Kui vallal on sünnipäev...

...siis on ka arvamusi meist, noist ja nondest sünnipäevale omaselt seinast seina ja vastukäivast päripäeva. Sünnipäev on aga sünnipäev ja meie kõigi jaoks peaks see olema väike tahavaatehetk ajas ja iseendas.

Need, kes juba mõttes kulmu kortsutasid, et sünnipäevale koledasti vallarahva raha kulutati ja valla arved nüüd hapult auravad, võivad rahulikumad olla. Maksumaksja raha kulus üritustele suhteliselt vähe, sest meid toetasid kultuurkapital, eraettevõtjad, eraisikud jt. Näiteks Ivo Linna kontsert sai organiseeritud ja läbi viidud Kiisatamme kultuuritalu poolt, panuse ürituste rahastamisel andsid ka kõik valla suuremad ja tuntumad ettevõtjad jt. Tänu neile sai kogukond endale Sangaste laulu, kunstikogumiku, fotokogud jms.

Aitäh teile, kel teil kogukonna elu teps mitte ükstakama pole ja kes ikka ja alati õla alla panevad, kui vaja! Suur tänu ja kummardus neile inimestele eesotsas Merlega, kes taolise ilusa programmi kokku panid ja läbi viisid! Kellele meeldis (ja meeldis paljudele), see nautis ja see, kellele nagunii mitte miski kunagi meelepärane pole, sai ju ka oma rahulduse. Kaks ühes!

Kallid kaasteelised, armsad olijad, head tulijad ning toredad üleaedsed! Meie ühine tee ajas on läbitud meie kõigi poolt ning kordasaadetu on meie kõigi ühine vili! Saagu meie salved otseses ja kaudses mõttes kuldset vilja täis, olgu meie hingedes arukas rahulolu ja vajalik väärikustunne!

Oleme kõik Eestimaa lõunaosa pojad ja tütred ning meie süda tuksub meie kodukandiga ühes rütmis! Edu meile ja meie kodudele järgmise 20x20 aasta jooksul ja olgu õnn meie õue tihe külaline!

Kaunist tulevikku!

KAIDO TAMBERG