“Pidevalt peab taevast ja ilmateadet jälgima, et kuiva heina kätte saaks,” rääkis Käina valla Ado-Tooma talu perenaine Ulvi Uusoja. “Kogu aeg kui ilm vähegi soosib, oleme põllul.” Möödunud nädalal sai neil enne vihma just pallitud 2000 rulli heina, aga see on ligi 300 lihaveisele vajaminevast kogusest vaid pool.

Uusoja loodab, et nad jõuavad perega heina enne tehtud, kui tuleb hakata teist niidet silo rullima. “Vihmase ja sooja ilmaga tuleb teine siloniide nii kiiresti peale, et tekib hirm, et võib üle kasvada, kui me heinaga järje peale ei jõua,” ütles Uusoja. Käina valla Lepaniidi talus oli eelmise nädala kolmapäevaks tehtud nii palju heina, et oma loomadele talveks jätkub. Pallitud on 400 rulli heina, sööjaid on 130 põhikarja lammast koos talledega ja paarkümmend kitse.

“Momendil on kõik hein koristatud, mitte kõrtki kuiva heina maas ei ole,” rõõmustas peremees Tiit Vannas kaugelt kostvat kõuekõminat kuulatades. Teha on aga veel. “Maad on veel ja tahan teha heinarulle ka müügiks,” selgitas Tiit, kes just põllult heina pallimast tuli. Kuna pidevalt sajab, ootab pool heinamaast ikka veel niitmist: “Ilma ei ole, lihtsalt pole mõtet kogu heina korraga maha niita, sest see ei jõua kuivada. Kui on 30 kraadi kuuma, kuivab hein nelja päevaga, praeguste ilmadega aga ootad nädal aega, et põllult hein kätte saada.”