Erinevalt tavalisest poest ei ole Võhma kauplus avatud kellast-kellani, vaid siis, kui peremees Valerik Hoolma parasjagu kohal on. Sellest, kas pood on avatud või mitte, annab märku välisuksele kleebitud silt. Kui uks niisama lingile vajutades ei avane, tasub helistada kella.

Sisseastujat võtab vastu teade: „Siin pakutakse head kohvi“. Tõepoolest, sõbralik peremees kostitab soovijaid poe kohvikuruumis värske kohvi ja muheda vestlusega ning nagu jutu käigus välja tuleb, mängib aeg-ajalt külalistele ka mõne loo akordionil. Harva kasutatav kohvikutuba on omaette vaatamisväärsus – nagu väike muuseum, kuhu on kokku kogutud kohalik ajalugu.

Selgub, et poehoonel ongi muljetavaldav ja väärikas ajalugu. Kunagi asus siin magasiait. Pood hakkas tegutsema aastal 1909 ehk enam kui sajand tagasi ning kogu selle aja jooksul pole tegevus kordagi katkenud. Valerik Hoolmal on olemas isegi kaustik, kuhu on hoolikalt üles märgitud kõikide Võhma poepidajate nimed ja daatumid läbi aegade. Samuti näitab ta fotosid kauplusehoonest nüüd ja minevikus.

"Juba selle ajaloo kiuste peab poodi lahti hoidma, sõltumata sellest, kas müüme või ei müü. Eks ta ongi rohkem muuseumi kui poe eest," sõnab Valerik Hoolma.

Tema asus kauplust juhtima 1985. aastal. Kolme aastakümne jooksul on maaelus ning külapoe pidamises toimunud drastilised muutused, kuid poeruumis on endiselt alles arvelaud, mille praegune peremees siia kauplust juhtima tulles tõi.

"Tookord oli külapood vajalik, sest suuri kauplusi ju läheduses ei olnud. Õhtuti ei saanud poodi õigel ajal sulgedagi, sest järjekord oli ukse taga ja arvelaud muudkui töötas. Nüüd me rohkem puhkame siin. Aga arvelaud on ikka alles ja kui klient tuleb, siis löön sellega numbreid kokku, et näidata, kuidas see käib. Kassaaparaat on muidugi olemas, aga ma sihilikult ei kaota arvelauda ära," räägib Valerik Hoolma.

Kuna peremees elab ise Võsul, avab ta talvel poe vaid paaril päeval nädalas, peamiselt seetõttu, et hoonet on vaja kütta. Suvel on kauplusehoone, kus ülakorrusel asuvad poepidaja ruumid, talle rohkem suvila eest ning kuna sel ajal on ka kliente rohkem, on poodki enamikel päevadel avatud.

Võhma pood ei asu suure liiklusega tee ääres ja buss sõidab sealtkandist läbi vaid mõned korrad nädalas. Kuigi turismiatraktsioonina tuntud Palmse mõis jääb kõigest mõne kilomeetri kaugusele, ei satu suurem osa mõisa külastajatest Võhma poest mööda sõitma. Vaatamata sellele suvel kauplus külastajatest päris tühi ei ole. Peatutakse peamiselt selleks, et osta vett ja jäätist. Poodi väisavad aeg-ajalt ka turistid erinevatest riikidest. Peremehe sõnul teevad paljud välismaalased omanäolisest Võhma poest pilti. Valerik Hoolma on kohvikuruumis seadnud sisse isegi külalisteraamatu, mille lehitsemisel võib leida jäädvustatud häid soove nii mõneltki tuntud inimeselt.

Ehkki kaupluses on olemas ka külmlett, koosneb Võhma poes müüdav sortiment peamiselt kaubast, mis kiiresti ei rikne. Aastatega on peremees õppinud arvestama, kui palju osta korraga kergemini riknevat kaupa, et see kindlasti läbi müüa. Mõnikord tuleb aga ette, et peab varutud kauba lõpuks ikka ise ära tarvitama, enne kui säilivusaeg mööda läheb.

Valerik Hoolma tunnistab, et on küll mõelnud poepidamise lõpetamisele, kuid samas pakub see talle tegevust: "Loomulikult ei tasu see majanduslikult ära. Peamine kasu on see, et mul on tegevust ja ei pea niisama kodus istuma. Olen harjunud tegutsema ja tänu poele igav ei hakka.Inimestel pole enam vahet, kas külapood on olemas või mitte. Seetõttu saan olla oma aja peremees. Tulla siia, kui tahan ja kui on vaja kuhugi ära sõita, võin poe lihtsalt mõneks päevaks sulgeda."

Hea Eesti Elu ja Maalehe lugeja, kui Sinagi tead mõnd toredat, omapärast, väikest ja huvitavat külapoodi, mis väärib tähelepanu, siis anna sellest teada kommentaariumis või kirjuta e-posti aadressil eestielu@delfi.ee.