Viimsi valla vee iseärasuste vastu on hakanud huvi tundma ka Tartu ja Tallinna teadlased. Juba alates 2004. aastast on Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ), OÜ Velux ja ASi Viimsi Vesi koostöö raames veemuredele võimalikult odavat ja keskkonnasõbralikku lahendust otsitud. Haabneeme ja Raba pumplatesse rajatud katseseadmetes on aastate jooksul mitmeid erinevaid tehnoloogiaid proovitud ning lõpuks ka kõigile osapooltele, sealhulgas tarbijaile, sobilik lahendus leitud. 2012. aasta kevadel jõuti veepuhastustehnoloogia arendustöös reaalselt vastavalt Viimsi joogivee omadustele veepuhastustehnoloogia käivitumiseni.

Nimelt valmis Lubja mäel, aadressil Paelille tee 1 ASile Viimsi Vesi kuuluv uus veetöötlusjaam, kus kasutatakse vee puhastamiseks just Viimsis kohapeal välja töötatud tehnoloogiat. Veetöötlusjaama ehitus kestis ligikaudu aasta ning sellega koos rajati RMK-le kuuluvale Krillimäe maastikukaitsealale neljast madalast ja viiest sügavast puurkaevust koosnev veehaare, mis tagab tulevikus kogu piirkonnale vajaliku toorvee.

Projekti koostas AS Sweco Projekt, töid teostas AS Esmar Ehitus. Ehituse kogumaksumus oli 3,28 miljonit eurot. Projekti toetas 80% ulatuses EL Ühtekuuluvusfond ning omaosaluse katsid AS Viimsi Vesi ja Viimsi Vald.

Jaama valmimisega ei ole aga Viimsi valla joogivett puudutavad teadusuuringud kaugeltki lõppenud. Vastupidi, käima lükati Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi (TÜ FI), TTÜ ja ASi Viimsi Vesi koostööprojekt valitud veetöötlustehnoloogia efektiivsuse hindamiseks tööstuslikes mastaapides. Projekt on SA Archimedes kaudu ELi poolt rahastatud ning selle raames selgitatakse välja, kui palju valminud jaam probleemiks olnud veenäitajaid täpselt parandab. Varasematest uuringutest on teada, et Viimsi piirkonnas on kõige olulisemad ioniseeriva kiirguse allikad põhjavees raadiumi isotoobid Ra-226 ja Ra-228.

Praeguseks on nimetatud projekt kestnud pool aastat ning on jõutud välja selgitada, et uus puhastusjaam eemaldab raadiumit tõepoolest väga efektiivselt - jaamast tarbijatele väljastatava vee raadiumi sisaldus on vähenenud nii palju, et selle detekteerimiseks kasutatavad mõõtemeetodid ei suuda raadiumi esinemist puhastatud vees isegi tuvastada. Tänu uuele jaamale vastab joogivesi täielikult kehtestatud nõuetele. Täpsemat informatsiooni uuringutest saab lugeda ASi Viimsi Vesi kodulehelt www.viimsivesi.ee.

Uue veepuhastusjaama valmimisele on kaasa aidanud Viimsi rahvas, Viimsi vald, AS Viimsi Vesi, AS Esmar Ehitus, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikooli Füüsika Instituut, OÜ Velux, EL Ühtekuuluvusfond, SA Archimedes jt. Suur tänu kõigile!

Tulevikus anname lugejale täiendavat informatsiooni trassitööde käigust ning vajalikest lisatöödest.