Koolieelsete eralasteasutuste toetamise korra eesmärk on koostöös eralasteaedadega kaasa aidata vallas lasteaiakohtade defitsiidi vähendamisele ning alushariduse ja hoiu andmisele nendele lastele, kes ei ole saanud lasteaiakohta munitsipaallasteaias.

Koolieelsete eralasteasutuste toetamise kord on teatud mõttes kompensatsioonimehhanism kogukonnale olukordades, kus omavalitsus ei suuda kõikidele lastele piisavalt lasteaiakohti pakkuda.

Hetkel kasutab Viimsi valla 23 lepingupartneri eralasteaia teenust 475 last, kellest 310 last käib Viimsi 6es eralasteaias ning 165 last Tallinna 17es eralasteaias.

Võrdluseks olgu toodud, et valla munitsipaallasteaias käib kokku täna 761 valla last. Uus kord näeb ette toetada neid Viimsi valla lapsi, kes on õigustatud saama vallalt lasteaiateenust, kuid kohapuudusel lapsi valla lasteaedadesse panna ei saa.

Läbi koolieelse eralasteasutuste korra soovib vald oma eelarvest korvata lastevanemaile kulutusi eralasteaia teenuse kasutamisel.

Vastavalt uuele koolieelse eralasteasutuse toetamise korrale sõlmib Viimsi Vallavalitsus eralasteaiaga lepingu, mille kohaselt maksab vald eralasteaiale toetust iga lasteaias käiva Viimsi valla elanike registrisse kantud lapse eest. Koolieelse eralasteasutuse toetamise korra järgi võib lapsevanem panna oma lapse ükskõik millisesse eralasteaeda ning vallal on kohustus tasuda lapsevanemale volikogu poolt kinnitatud eralasteaia pearaha lapse eest. Kusjuures see eralasteaed ei pea ilmtingimata asuma Viimsi vallas. Viimsis on kinnitatud eralasteaia pearahaks 223,69 eurot igakuiselt ühe lapse kohta.

Tooksin illustreeriva näite, kuidas koolieelsete eralasteasutuste toetamise kord praktikas toimib. Keskmine eralasteaia kohatasu nii Viimsis kui Tallinnas on 369 eurot ühes kalendrikuus. Viimsi vald tasub sellest summast 223,69 eurot ühes kalendrikuus ning Viimsi valla lapsevanema kanda jääb ülejäänud 145,31 eurot.

Ka munitsipaallasteaias kehtib teatavasti kohatasu, mida tuleb igakuiselt lapsevanematel kanda. Viimsis on see 57 eurot kalendrikuus. Kui teha nüüd lihtne rehkendus, siis keskmise tasuga eralasteaia teenus ei tulegi Viimsi lapsevanemale ebamõistlikult kulukas.

Olulisemad muudatused uues koolieelsete eralasteasutuste toetamise korras Uut koolieelsete eralasteasutuste toetamise korda iseloomustab märksõna paindlikkus. Uus kord annab nii lapsevanematele kui ka eralasteaia pidajale paindlikumad võimalused kasutada ja pakkuda eralasteaia teenust.

Peamise uuendusena on loodud võimalus kasutada lasteaiakohta osaajaliselt (3 päeva nädalas/12 päeva kalendrikuus).

Nimetatud võimalus on abiks vanematele, kes alles harjutavad oma mudilast lasteaiaga ning kus laps ei kasuta täisaja lasteaiakohta, samuti vanematele, kellel ei ole vajadust panna laps lastaeda täisajaga. Nimetatud tingimus annab teoreetiliselt lasteaiale võimaluse ühte kohta pakkuda kahele lapsele. Osaajalise koha kasutamisel toetab vald 50 % lasteaia teenuse kompensatsiooni maksumusest (111, 85 eurot).

Eralasteaias käimise kompensatsiooni tasutakse lapse eest, kes ise ja kelle mõlemad vanemad on Rahvastikuregistri andmetel Viimsi valla elanikud.

Kuna kõik peremudelid ei ole paraku kahe vanemaga, on uues korras täpsustatud üksikvanema mõiste (välja on toodud alused, mis juhul loetakse üksi last kasvatav vanem üksikvanemaks). Mõlemal juhul on toetuse määraks 223,69.- eurot lapse kohta ühes kuus.

Lisaks üksikvanemale laieneb toetamine ka peredesse, kus ühe vanema elukoht ei ole registreeritud Viimsi valda (ühel vanemal tuleb näiteks tööülesannete täitmiseks resideerida välisriigis jne), sel juhul on valla toetus sarnaselt osaajalisele lasteaia kohale 50 % toetuse maksimummäärast.

Ühe vanema Viimsi valda registreerimisel on seega toetuse määr 111,85 eurot lapse kohta ühes kuus. Varem kehtinud korra kohaselt oli eralasteaia pearaha saamise eelduseks mõlema vanema sissekirjutus Viimsi valda.

Uue koolieelsete eralasteasutuste toetamise korra kohaselt ei ole lapsevanemal eralasteasutuse toetuse saamiseks vaja läbida bürokraatia kadalippu.

Taotluse kompensatsiooni saamiseks esitab vallavalitsusele eralasteaia direktor ning kompensatsioon kantakse eralasteaia arvele, mille võrra väheneb lapsevanemale lasteaiatasu. Viimsi vallaga lepingusuhetes olevate eralasteaedades käivate laste vanemad kiidavad eralasteaedade paindlikkust ning lapsesõbralikku keskkonda.

Paljudele peredele on eralasteaed alternatiiviks munitsipaallasteaiale, kas siis lahendusena munitsipaallasteaia koha puudumisel või just selle kindla eralasteaia poolt pakutavate teenuste ning lisaväärtuste tarbimisel. Uue korraga on eralasteaia teenuse kasutamine lapsevanematele tehtud veelgi paindlikumaks ja võimalusterohkemaks.