Vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele ja Noorsootöö seadusele on omavalitsuse ülesanne korraldada noorsootööd oma haldusterritooriumil. Noorsootöö on noortele tingimuste loomine arendavaks tegevuseks, mis võimaldab neil vaba tahte alusel perekonna-, tasemekoolituse- ja tööväliselt tegutseda. Noorsootöö korraldamisel lähtutakse järgmistest põhimõtetest:
• noorsootööd tehakse noorte jaoks ja koos noortega, kaasataes neid otsuste tegemisse;
• tingimuste loomine teadmiste ja oskuste omandamiseks lähtutakse noorte vajadustest ja huvidest;
• noorsootöö põhineb noorte osalusel ja vabal tahtel;
• noorsootöö toetab noorte omaalgatust;
• noorsootöös lähtutakse võrdse kohtlemise, sallivuse ja partnerluse põhimõttest.

Viimsi vallas elab 3750 noort inimest vanuses 7-26 aastat. Lisaks on Viimsis veel 0-3-aastaseid lapsi 865, kellest peagi saavad noorsootöö seaduse mõistes noored inimesed. Seega on meil tegemist omavalitsusega, kus on väga suur laste ja noorte osakaal ning sellega peab omavalitsus arvestama. Noored soovivad aktiivselt veeta Viimsis oma vaba aega ning selleks vajavad nad erinevaid võimalusi.

Viimsi vallas on noorsootöö osatähtsus aasta-aastalt kasvanud. Ka Viimsi võimukoalitsiooni üheks prioriteediks on toetada noori ning noortega seotud tegemisi ja ettevõtmisi vallas. Möödunud 5 aasta jooksul on valdkonna infrastruktuuri tehtud mitmeid investeeringuid ning märkimisväärselt edendatud ning toetatud noorsootöö sisulist tegevust ja tugisüsteeme kogu valla tasandil. Juba 2001. aastal loodi Viimsisse avatud noortekeskus, aktiivselt on tegutsenud noortevolikogu ning pidevalt on korraldatud ja osaletud rahvusvehelistes noorteprojektides.

2003. aastast on vallas loodud ja 2010. aastal uuendatud noorteprojektide toetamise kord, mis võimaldab taotleda toetust kõigil Viimsi valla asutustel ja organisatsioonidel, kes viivad ellu noorte osalusel ja/või noorte hüvanguks tehtavaid projekte, sündmusi ja ettevõtmisi.

Peamised otseselt või kaudselt noorsootööd tegevad asutused ja institutsioonid Viimsi vallas on MTÜ Viimsi Huvikeskus, mille all tegutsevad Viimsi ja Randvere noortekeskused, Viimsi Noortevolikogu, Viimsi Kool, Püünsi Kool, Prangli Põhikool, Viimsi Muusikakool, Viimsi Kunstikool, Rannarahva Muuseum, Viimsi Vallavalitsus, noorteorganisatsioonid (Kodutütred) ning spordiklubid.

Noorsootöö on jagatud oma ulatuse, tegevuste ja meetodite mitmekesisuse tõttu alavaldkondadesse. See on riikliku tasandi kokkuleppeline määratlus, mis lihtsustab noorsootöö korraldust ning loob võrdlusvõimalused tegevuse hindamiseks. Noorsootöö valdkonnad, mille hetkeolukorda on kirjeldatud Viimsi noorsootöö arengukavas on:

  • erinoorsootöö;
  • noorte huviharidus ja huvitegevus;
  • noorte teavitamine ja nõustamine;
  • noorte töökasvatus;
  • rahvusvaheline noorsootöö;
  • noorsoo uuringud;
  • noorsootööalane koolitus;
  • noorte osalus;
  • tervistav ja arendav puhkus.

Viimsi valla noorsootöö tegevusvaldkondade kirjeldus annab ülevaate ja hinnangu noorsootöö arengust, praegustest rõhuasetustest ja kitsaskohtadest.

Viimsi valla noorsootöö aastal 2015

Viimsi vallas on aastal 2015 süsteemselt toimiv ning ühiskonna muutusi ja piirkonna arenguid arvestav noorsootöö, mis on traditsioone väärtustav, kuid samas avatud uutele lahendustele ja võimalustele. Erinevatele huvi- ja sihtgruppidele pakutakse mitmekülgseid võimalusi vaba aja arendavaks sisustamiseks kaasaegse materiaalse baasiga keskkonnas.

Noorsootöö on suures osas noorte omaalgatusel põhinev ning noorsootöö valdkonda puudutavate otsusteni jõutakse omavalitsuse ning noorte koostöös. Noorsootööd puudutavaid otsuseid tehakse erinevatest allikatest (uuringud, kogemused) lähtuvalt ning pakutavaid võimalusi ja teenuseid muudetakse ja täiustatakse vastavalt sihtgruppidelt tulevale tagasisidele.

Noorteinfo on süstematiseeritud ja kogu vallas kõigile noortele kergesti kättesaadav lähtuvalt iga noore eripärast.

Kõik noorsootöötajad tegutsevad kokkulepitud ühiste eesmärkide nimel ja kõik noorsootööga seotud spetsialistid teavad, millega teised osapooled tegelevad, millised on nende võimalused, õigused ja vastutus.

Noorsootöö aitab kaasa noorte täisväärtuslikeks kodanikeks kasvamisel, pakkudes arenguvõimalusi kõigile noortele lähtuvalt nende vajadustest.

Arengukavas on kirjas noorsootöö rakendamise põhimõtted, prioriteedid ja eesmärgid Viimsi valla noorsootöö korraldus ja elluviimise põhimõtted lähtuvad peamiselt noorsootöö seadusest ja Noorsootöö strateegias 2006-2013 sätestatust. Aluseks on võetud ka seni efektiivselt rakendatud tegevused, projektid ja algatused ning valla arengukavas ette nähtud üldsuunad ja prioriteedid.

Noorsootöö elluviimise põhimõtted:
• noorsootööd tehakse noorte jaoks ja koos noortega, kaasates neid noorsootöö otsuste tegemisse;
• noorsootöös lähtutakse noorte vajadustest, huvidest ja soovidest;
• noorsootöö põhineb noorte omaalgatusel, osalusel ja nende vabal tahtel;
• noorsootöös lähtutakse eetilistest kaalutlustest ning võrdse kohtlemise printsiibist;
• noorsootöötaja lähtub töös noortega sallivuse ja partnerluse põhimõttest;
• noorsootööd pakutakse noortele võimalikult nende elukoha lähedal;
• noorsootöö peamine korraldaja on kohalik omavalitsus, tehes tihedat koostööd omavalitsuse haldusala asutuste, noorteühingute ja noorsootööasutustega;
• noorsootöö teostamise keskkond on turvaline, uuenduslik, noorte poolt aktsepteeritav ja soodustab mitteformaalset õppimist;
• noorsootöö struktuur võimaldab noortel osaleda otsustamises, eelkõige kohaliku omavalitsuse arengukavade koostamises ja noorsootöö rahaliste vahendite planeerimises ja jaotamises;
• noorsootööd kavandatakse, koordineeritakse ja tehakse erinevate sektorite (mittetulunduslik-, äri- ja avalik sektor) koostöös;
• noorsootöö vajab eesmärgipärast planeerimist, regulaarset analüüsi ja hindamist;
• noorte osalus ja mitteformaalse õppimise kvaliteet on näitajad noorsootöö hindamisel.

Eelmainitud noorsootöö elluviimise põhimõtted on eelduseks Viimsi valla noorsootöö korraldamisel ning eesmärkideni jõudmisel. Eesmärkide saavutamiseks rakendatakse koostatud tegevuskava, mis on aluseks noorsootöö kvaliteedi paranemisele ja võimalike noorsootööga hõivatute arvu kasvule.

Viimsi valla noorsootöö prioriteetseteks valdkondadeks järgnevaks viieks aastaks on:
• toimiva noorsootöö võrgustiku parendamine ja hoidmine valla tasandil, s.h noorteinfo süsteemi loomine ja rakendamine.
• noorte omaalgatuse ja aktiivsuse toetamine.
• avatud noortekeskuste kaasajastamine ja rajamine ning koostöövõrgustiku arendamine noortekeskuste vahel; alternatiivsete vaba aja sisustamise võimaluste loomine.

Viimsi valla noorsootöö üldeesmärk on luua eeldused ja võimalused noore isiksuse mitmekülgseks arenguks läbi noorsootöö mitmekesisuse, kättesaadavuse ja kvaliteedi.

Arengukava detailne tegevuskava lähtub püstitatud eesmärkidest, valla ressurssidest ning erinevatest toetusvõimalustest. Püstitatud eesmärkide saavutamiseks on välja toodud konkreetsed tegevused koos nende hinnangulise maksumuse ning tööde läbiviimise soovitud perioodi, vastutajate ja koostööpartneritega.

Viimsi valla noorsootöö arengukava tegevuskavas 2011-2015 on välja toodud konkreetsed eesmärgid ja tegevused, millele lähiaastatel tähelepanu pööratakse:
• valla noorsootöö kommunikatsiooni- ja koostöövõrgustiku loomine ja arendamine.
• noorte vajadustest lähtuv noorsootööks vajaliku infrastruktuuri loomine.
• avaliku korra üle järelevalve tõhustamine.
• noorte omaalgatuse ja aktiivsuse toetamine.
• rahvusvaheline noorsootöö toetamine.
• tähelepanu pööramine noorte töökasvatusele.

Noorsootöö arengukava koostamisel selgus, et lisaks koostöö edendamisele erinevate asutuste vahel on eelkõige tähtis rajada Viimsisse skatepark, selle projekiga tegelevad Viimsi Noortekeskus ja Viimsi Noortevolikogu, kuid lisaks eeldab see koostööd ettevõtjatega ning fondide toetust. Teine suurem projekt on rajada uus avatud noortekeskus Püünsisse. Kaalumisel on lähitulevikus ka rahvusvahelise noortekeskuse rajamine valda.

Arengukava uuendamise tuumikrühmas osales 10 inimest, kes esindasid Viimsi valla noorsootöö struktuuri erinevaid tasandeid ja sektoreid. Täname kõiki, kes leidsid aega ja tahtmist enda ja oma organisatsiooni/asutuse mõtteid ja ettepanekuid arengukavasse tuua, ning loodame, et koostöös saame kõik mõtted ka lähiaastatel ellu viia: Urve Palo (endine abivallavanem), Kristiina Puudersell (Viimsi Huvikeskus, Viimsi Noortekeskused), Lemme Randma ja Martin Siiman (Viimsi Kool), Gea Radik (Püünsi Kool), Triin Adamson (Viimsi Noortevolikogu), Viivi Jõgisu (Kodutütred), Alar Mik (noorsooja spordikomisjon). Erilised tänud Eesti Noorsootöötajate Ühenduse liikmele Rando Laile, kes juhtis töögrupi tööd ning aitas meie mõtted ja ideed arengukavaks kokku kirjutada. Täname ka kõiki teisi, kes andsid oma panuse uue arengukava koostamisel ja kes kindlasti on kaasatud selle elluviimisesse!

Valla uue noorosootöö arengukavaga on võimalik tutvuda Viimsi valla veebileheküljel.